View Single Post
Eski 20-12-2010, 18:21   #640
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Bazılarında embriyo vardır, ve önce yaprak çıkarır sonra soğan yapar.

Epigeal çimlenme (hızlı çimlenme):Çimlenme toprak üstünde olur. Burada cotyledon tohumdan besinleri absorbe eder, hypocotil hızla uzar ve tohumun kalan kısmı(testa ) uç kısmına yapışmış olarak birlikte toprak üstüne çıkar. Cotyledonlar toprak yüzüne çıktıktan sonra yeşil renk alır ve yaprak fonksiyonu görürler, Fotosentez (besin) yapmaya başlarlar. Bu dönemde soğan önemsizdir daha sonra toprak üzerinde ilk gerçek yaprak görünür, bunu toprak altında soğanın büyümesi ve kökün uzaması takip eder. Bu epigeal çimlenmedir.

Hypogeal çimlenme(yavaş çimlenme) : Çimlenme toprak altında olur. Bu şekilde bitkinin ilk şekil alan yaprakları (cotyledon) ve embriyo, tohumun bir parçası olarak toprak altında kalır. Embriyo etrafında tohumda depolanmış olan besin, ilk şekillenen yaprak(cotyledon) ve kök arasındaki gövde kısmına (hypocotil) transfer edilir. Burada çok küçük bir soğancık oluşur ve merkezinden ilk gerçek yaprak toprak üstüne çıkar. Bu tip çimlenmeye hypogeal çimlenme denir. Toprak üstünde ilk görülen gerçek yapraktır.

Bu benim tercüme edip yazıp-yayınladığım bir paragraf. (Zonguldak da eğitim semineri için hazırlanmış bir kitap) Belki net de vardır. Zonguldak valiliği bastırmıştı "Avrupa Birliği İstihdam projesi" çerçevesinde.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön