View Single Post
Eski 23-04-2011, 10:25   #239
Zeki Yağlı
Ağaç Dostu
 
Zeki Yağlı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 943
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın Mesajı Göster
Sevgili Zeki Bey,
Tavsilerinize uyarak ektiğim tohumlar sağlıklı gelişiyor.Yakında fotoğrafları burada paylaşacağım.Gerçi havalar soğuk gittiğinden dış ortama alıştırma seyansların henüz geçemedim.Gözlemlediğim akşam sefası,şebboy,gülhatmi gibi tohumlardan kolayca fide elde edilebiliyor ve fidelerinin gelişimi daha hızlı oluyor.Ancak nedense o kadar dikkat etmeme rağmen kedi tırnağı tohumlarının tamamı çimlendiği halde fidecikler çok az büyüdükten sonra(1-2 cm kadar) yere yattılarÖyle çok sulamadım torfun yüzeyi kahveleşince fısfısla ıslattım ama sanırım çoğunu kaybettim.Nerde hata yapıyorum acaba?
Yılmaz bey merhaba,

Benim bu başlıkta yazdıklarımı uyduğun konusunda endişe taşıyorum.

Bu sonuca, tesadüfen Yeni çimlendirilmiş fidelerle yaşanan sorunlar başlığında yazdığın şu soru ve koyduğun fotoğrafları görünce vardım.

Eğer burada anlattıklarıma birazcık dikkat etmiş olsan "torf ile bahçe toprağını karıştırıp" ekmezdin.

Başardığın tohumlar (akşam sefası, gece sefası,..) dışarıya toprağa direkt ekilince kolayca çimleniyor. Bunlar için içeride çimledirmenin faydası yok.

Küçük, nahif tohumları içeride çimlendirmek gerekiyor ve hiçbir bakteri, mantar ve zararlıdan etkilenmemeleri için sterilize edilmiş torf tavsiye ediliyor.

Senin gibi tüm bahçeleri dolaşan ve bir çok şey görüp öğrenen birisi bunca zaman sonra "Şunları şunları yaptım. Olmadı: Acaba nerede hata yaptım?" diye sorarsa, yeni başlayanlar ne yapsın?

Moralleri bozulur alimallah

Bana göre senin yaptığındaki eksiklik biraz özen, biraz konsantrasyon, biraz dikkat.

Eğer tohumları öylesine eker gider, bir hafta sonra dönüp, "Aaa olmuş. Aaa olmamış" dersen tohumlar sana istediğini vermez.

Sana burda yazdığım 2 numaralı başlığı dikkatlice tekrar okumanı tavsiye ediyorum.

Başarının sırrı orada yatıyor.

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön