View Single Post
Eski 31-07-2011, 23:24   #812
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı Mesajı Göster
Sayın Lilium, sayın sevim4 zambaklarınız mükemmel görünüyor ellerinize sağlık. Zambak yetiştirmeye çaba göstereceğim, kıskandım sizin zambakları çok güzeller
Sn Yaylacı., L.ponticum için gözlemleriniz güzel, ve doğru. Hafif asit karekterli bir harç,toprak vs. Fakat drenaj önemli.

Şu anda dikim zamanı değil ama mecburen dikeceksiniz-diktiniz soğanı. lilium soğanları nemli ortamda dinlenir. Yani diktiğiniz toprak hafif nemli kalacak.kışı dışarıda (ayazda) geçirecek. Mart-Nisan-mayıs sürgünler görülünce sulama başlayacak. yarı gölge koşullarda bitki gelişecek. Ancak pullarını kopardığınız için soğanı küçüldüğü dolayısıyla çiçek açmayabilir.

Kopardığınız pul (kabuklara) gelince: bunlar sanırım 5-6 tanedir. Bence küçük bir poşet alın. üzerine 5-6 delik açın (sigara ateşiyle). sonra bu pulları poşete koyun. Bir çay kaşığı kadar Captan toz mantar ilacı atın poşete ve çalkalayın. pullar toz ilaçla ilaçlandı. şimdi Pulları kapatacak kadar (1-2 avuç) Nemli Torf koyun poşete. Pullar torf tarafından örtülsün ve su kaybetmesin. Poşetin ağzını bağlayın ve gölge bir yere kaldırın. 5-6 sigara deliği havalanma için yeter. poşeti 3 ay sonra açın. Göreceksiniz ki her pulun dibinde 1-2 küçük soğancık oluşmuş. Bunları uygun şekilde dikin (Kasım ayı civarında)açık, yarı gölge bir yerde büyütün. Kış, ilkbahar sonunda sürgün verir yaz sonunda soğanlar fındık kadar olur söküp tekrar dikin. Gelecek yaz boyunca iyi bakarsanız Eylül -Kasım arası yaprakları sararıp dökülünce soğanları sökün.
hadi kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön