View Single Post
Eski 26-12-2011, 17:14   #718
ankstel
Ağaç Dostu
 
ankstel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-11-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 383
Thumbs down

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Gymnocalycium'larımın cinsleri konusunda ustaların yardımına ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.
Bunda fena halde tıkandım, dikenleri beni çok şaşırttı. Yardım lütfen
Eklenti 261231

Çok sayın nefsune hanım efendi özel mailimde de bahsettiğim gibi bu konuyu daha iyi anlamanız için biraz irdeleyip yanıt vereceğim bu üç türde GYMNOCALYCIUM. benzerlikleri yoğun uygulanan çaprazlama yöntemidir

Şimdi çaprazlamayı izah etmeye çalışayım. aynı aileye ait iki ayrı bitkiyi suni olarak döllemeye denir. Normalde bitkiler bu işi, çeşitlerine göre, bazen kendi kendilerine, bazende yardımcı etkenlerle, mesela; yağmur, rüzgâr, böcekler, arılar, kuşlar hatta yarasalar bile bu is için görevlendirilmiş vasıtalar.
Örneğin; sendeki stapeliya çiçek açtığında balkonda çok sinek çektiğinden şikâyetçi olmuştun, o yüzden içeriye almıştın. O güzelim çiçek de kendini dölleyebilmesi için sineğe ihtiyacı var, sineği kendine çekebilmesi için de leş kokusuna benzer bir koku yayıyor.
İlginç bir örnek de Orkideler. Arılar için özel bir sıvı salgılayan orkideler, arıyı kendisine çeker.
Sıvıya ulaşmak için orkidenin içine giren arının sırtına, orkide tarafından çok hızlı bir şekilde polen keseciği yapıştırılır. Ari kendisine sunulan sıvıyı bitirdikten sonra başka bir orkidenin davetine gider ve oraya uğradığında da sırtında yapışık olan polen kesesi, dişi organ tarafından tutulur ve böylece döllenme gerçekleşirken arı da karşılıksız bırakılmamıştır.

Bitki bilimciler bunun farkına vardığında, bu isi kendileri üstlenmiş ve bu yöntemle erkek ve dişinin özelliklerini ayrı ayrı taşıyabilen yeni melezler elde etmişlerdir. Defalarca yapılabilinen bu yöntemle tohum ıslahı da mümkün hale gelmiş ve F1, F2 diye adlandırılan melezler elde edilmiş.
Bazen çok beğendiğimiz bir çiçeğin tohumunu ektiğimizde, beklediğimiz sonucu göremeyiz. Bu özelliklerinden dolayı F1 melezlerine çok daha fazla ücret ödemek zorunda kalırız.

Yani kısacası; iki ayni aileye ait fakat iki farklı özellik taşıyan bitkilerde, suluboya fırçası cımbız gibi aletler kullanarak erkek hücrelerini taşıyan polenleri, dişi organ üzerine yerleştirmeye ve bu yöntemle gerçekleşen suni döllenmeye, Çaprazlama denir.
Umarım biraz da olsun sade bir dille açıklayabilmişimdir


Düzenleyen ankstel : 31-12-2011 saat 08:13 Neden: imla..
ankstel Çevrimdışı   Başa Dön