View Single Post
Eski 08-01-2012, 17:20   #10
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Yapay ışık altında menekşe yetiştirirken dikkat edilmesi gereken önemli konuları şöyle sıralayabiliriz.

Birincisi ışık seçerken mavi ve kırmızı spekturumda ışık yayabilen ampuller tercih edilmelidir. Mavi ışık bitkinin fotosentez yaparak gelişimi için ihtiyaç duyduğu karbonhidratın üretilmesini sağlayacaktır.Bizim için gıda ne kadar önemliyse , bitki için de fotosentezi sağlayan ışık aynı şekilde hayati önem taşır.

Kırmızı ışık ise çiçeklenme için gereklidir.

İkinci önemli konusu ise bitki ile yapay ışık kaynağı arasındaki uzaklıktır. Yapay ışık da bitkiyi güneş ışığı gibi etkiler. Işık kaynağı ile arasındaki mesafe yakın ise yaprakları yakabilir.

Genel olarak yapay ışık kaynağı, standart menekşelerede bitkinin en üst noktasından 45-50 cm uzaklıkta, minyatürlerde ise 25-30 cm uzaklıkta olmalıdır.

Üçüncüsü ise süre. Bitkide çiçeklenmeyi florigen hormonu sağlar. Bitki bu hormonu üretebilmek için ışığa ihtiyaç duyar ancak hormonun etkin olabilmesine , tetiklenmesine de karanlık , ışıksız bir ortam sağlar. Bu nedenle bitkinin en az 8 saat karanlık ortama ihtiyacı vardır. Yapay ışığı en fazla 16 saat açık tutabiliriz. Genel olarak önerilen ise 12 saattir.

Ampul ilk çalıştığında normalden çok daha fazla ışık verebileceği için 1 saatlik süre ile başlanması, daha sonra 12 saat açık tutulmasında fayda var. 12 saati mutlak bir süre olarak düşünmememiz gerekiyor. Bitkinin gelişimini ve bulunduğu ortamın ışığını da göz önüne alarak bu süreyi 5-6 saate düşürülebiliriz.

Son olarak menekşe yapraklarında yapay ışığın neden olduğu pembe lekelenmeler ortaya çıkabilir. Tek çözüm, yapay ışıktan vazgeçmek ve bitkiyi yeniden doğal ışıkla yetiştirmek...

Kaynak: Plant Care Instructions for African Violets

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön