agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905)

Plumbago 15-08-2006 11:11

1 Eklenti(ler)
Bu bitki Acı Yam (Dioscorea hispida) olabilir mi? Şekil olarak buna benziyor mu? Gerçi bu ağaçtan düşen bir meyveye benzemiyor ama ;)

Eklenti 3189

Eğer bu bitki ise detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz....

Mine Pakkaner 15-08-2006 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox
umarım bu yazıma Mine hnm terrain'nine müdahalede bulunmuş bir ükala gözü ile bakmaz bu cevabıma... :rolleyes: sadece hoşgörüsüne sığınarak bir ek bilgi olsun diye yazdım ancak ağacın adını sanını bende bilmiyorum eh ne de olsa ne etobur bir bitki bu nede bir Orchide türü :cool:

Erkan Bey,

Benim alanıma müdahale etmiş olmadınız. :)
Bütün üyeler istisnasız bütün başlıklara bilgi katkısında bulunabilir, soru cevaplayabilir. Biz bunu sürekli teşvik ediyoruz.

Katkınız için teşekkür ederim.

pitts 15-08-2006 14:33

aspirin kotiledon ömrünü nasıl etkiler? içeriği yüzünden uzatır galiba ama blgisi olan varsa cvplara sevinirim

Mine Pakkaner 15-08-2006 14:50

pitts, hoşgeldiniz.

Öncelikle Yeni gelen arkadaşlar bölümünde kendinizi tanıtırsanız seviniriz. Lütfen Yeni üyeler için kullanma kılavuzu nu okuyunuz.

Bu arada cvp, blgisi gibi mesajlaşma dilini sitemizde kullanmıyoruz. Bu kesin kuralımız, bilginiz olsun. :)

Bu arada aynı soruyu birkaç başlıkta tekrarlamamanızı rica ederiz.

SERAPX 15-08-2006 18:21

bişey sormak istiyorum selluka çiçeğinin tohumunu nerden bulabilirim ulaşabileceğim telefon numarası veya bir adres verebilir misiniz?? yardımcı olursanız sevinirim...

Mine Pakkaner 15-08-2006 18:32

SERAPX hoşgeldiniz.

Sellukaya ulaşmak için doğru yerdesiniz. :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266

Forumdaki bu başlığı takip ediniz. Sonbaharda aktif katılımlı üyelerimize bir tohum çalışmamız olacak.

Yeni gelen arkadaşlar başlığına uğramayı unutmayın.

memet 19-08-2006 10:59

elma
 
1 Eklenti(ler)
fidanımın bu hale gelmesine ne neden olmuş olabilir.
saksısı küçük,çok sulamış olabilir miyim?

Mine Pakkaner 21-08-2006 19:32

Memet, çok ciddi bir besin eksikliği sorunun da var. Demir eksikliği had safhada. Biraz bekle, sıcaklar geçince buda, saksı değiştir, gübrele.

Mine Pakkaner 21-08-2006 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feyzan
Merhaba.
Zakkumlardan çelik almak için en uygun zaman hangisidir?
Ayrıca, ağustos ayı içinde hangi bitkiler çelikle üretim için uygundur?
Şimdiden teşekkürler.

Merhaba Feyzan, zakkumlardan ay sonu çelik alabilirsin. Şu an çok sıcak.Çliklerde su kaybı hızlı olur. Ancak sera gibi yüksek rutubetli bir ortam sağlaman gerek. Yazın açıp çiçekleri açıp geçmiş olan pek çok çalıdan ay sonu çelik yapabilirsin.

Yazın çelik almak için,taflan, kelebek çalısı, oya ağacı,ispirya, manolya, leylak, eskalonya, ortanca,mürver, altınçanak, yaaprak dökmeyen kartopu bir çırpıda sayıverebiliceğim bitkiler.

arsakay 21-08-2006 20:16

Mine hanım,
demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Hepsi fotoğraftaki gibi mi olur?
Bazı fidanlarım fotoğraftakine çok benziyor,
üstelik önceki mantar hastalığından farklı
görüntüleri var.

Mine Pakkaner 21-08-2006 20:28

Demir eksikliği genç yapraklarda kendini gösteriyor. Yaprakta damar araları sararmaya başlar, damarlar yeşil kalır. Bir süre sonra eksiklik devam ederse damarlar da sararır ve yapraklar ölür. Çinko eksikliğinde ise damar araları beyazlaşır.

Evdeki saksılarda problem genelde demirle ilgili olur. Çünkü suyun kireci demirin alınmasını engeller.

ReaL 21-08-2006 20:33

Suyun kireçsiz olması için kaynatmak olurmu?

Veya hazır su kullanılırmı?

Veya suyu güneşte dinlendirsek olurmu?

memet 21-08-2006 22:49

kaynatmak kireci azaltmayabilir.
dinlendirmek kloru azalatır. kaynak sularını kullanmak en kolayı.şişelenmiş satılanlar

ReaL 21-08-2006 22:52

Heh işte bende onu hazır su diye niteledim...

Nedir bu çiçeklerden çektiğim..

memet 21-08-2006 22:57

çiçeklerden bir şey çekmiyoruz onlar bizden çekiyorlar...

arsakay 24-08-2006 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Demir eksikliği genç yapraklarda kendini gösteriyor. Yaprakta damar araları sararmaya başlar, damarlar yeşil kalır. Bir süre sonra eksiklik devam ederse damarlar da sararır ve yapraklar ölür. Çinko eksikliğinde ise damar araları beyazlaşır.

Evdeki saksılarda problem genelde demirle ilgili olur. Çünkü suyun kireci demirin alınmasını engeller.

Bizler için çok önemli bir bilgi.
Çok teşekkürler.

onurltd 26-08-2006 17:55

uzakdoğu seyehatim sırasında begomvil dahil çeşitli çiçekli ağaç fidanları getirdim. Karantina gereği topraklı fidan çıkışı yasak. Toprağı temizlenmiş fidan köklerini ıslak pamuğa sararak getirdim. Durumları pek de fena olmamasına rağmen saksılara diktikten sonra biraz solma belirtileri başladı. Bu fidanları kurtarabilmem için tavsiyelerinizi bekliyorum.

Mine Pakkaner 27-08-2006 21:39

Onurltd hoşgeldiniz,
Yeni gelen arkadaşlar bölümümüze uğrar ve kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Begonvilya için üzüldüm. Kökleri bir kez sarsıldıktan sonra düzeldiği nadirdir.

Bitkilerinizin neler olduğunu bilseydim daha çok yardımcı olma şansım olurdu.

Genel tedbir olarak hepsini sert budayınız. Ev yapımı bitkisel ilaçlar bölümümüzden oksijenli su ile hazırladığımız solüsyonun tarifini alınız. Saksıları bununla sulayınız. Bir hafta sonra da aspirinli su ile sulayınız. Tarifleri sadece bu başlığı okusanız bile alırsınız. Saksıları gölge bir yere alın.Geceleri üzerlerine de su kaybetmelerini önlemek için naylon torba geçirin.

Kolay gelsin.

altanguvenni 28-08-2006 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onurltd
uzakdoğu seyehatim sırasında begomvil dahil çeşitli çiçekli ağaç fidanları getirdim. Karantina gereği topraklı fidan çıkışı yasak. Toprağı temizlenmiş fidan köklerini ıslak pamuğa sararak getirdim.

Farklı ülkelerden bitki getirmek oldukça tehlikeli bir iş. Doğaya yayılırsa kendi alanı içinde çağlar boyu gelişen ekolojik dengeyi çok kısa sürede alt üst edebilir. Dünyada bu tür büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Türkiye bu konuda oldukça bilinçsiz. Pek çok ülkede canlı giriş, çıkışı kontrol altındadır. Bizde bildiğim kadarı ile ithalat dışında kontrol yok. Ekolojik denge bozulması konusunda en çok etki altında olan kıta Avustralya'dır. Endemik türlerin çoğu yokolmuştur. Ülkemizde pek çok gölde ticari amaçla balık aşılaması sonucu endemik türler yokedilmiştir.

Bir canlı türü kendi ekoloji alanı dışında bir bölgeye bırakılırsa doğal düşmanları olmadığı için kolayca ve kontrolsüz üreyebilir. Başka canlıların kaynaklarını tüketebilir ve onların yokolmasına neden olabilir. Lütfen başka ülkelerden bitki ya da başka canlı getirilmesi konusunda çok dikkatli olalım.

hydro23 28-08-2006 22:04

katlama tekniği..
 
Merhaba Mine hanım,katlama nasıl yapılır,şartları nelerdir.Katlama usulune hangi sebeblerle ihtiyaç vardır..Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 30-08-2006 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hydro23
...katlama nasıl yapılır,şartları nelerdir.Katlama usulune hangi sebeblerle ihtiyaç vardır...

Katlamayı yaparken dikkat edilmesi gerekn nokta sıcaklıktır.Katlama Türlere göre değişemekle beraber 0-10 derece bir sıcaklık gerektirir. Eğer türe uygun katlama sıcaklığı bilinmiyorsa optimum sıcaklık 5 derece kabul edilir.

Önemli olan diğer unsur nemdir.Katlama nemli ortamda yapılır. Nemlendirilen ortama tohumlar konulur ve uygun sıcaklıkta yine tohumun ihtiyacı olan süre bekletilir.

Tohumda katlamanın yapılması sebebi ise dormansiyi kırmaktır. Bu da tohumun çimlenme engelini yok etmek işlemidir.

praecox 30-08-2006 22:30

Konusu açılmışken bende bir maydanoz olayım dedim ;)
Tabii bu tabiri bundan önce hiç duymamışdım, lakin demek biz de "katlama" yapıyormuşuz. Tabi benim yaptığım etobur bitkilerde (=EB) zor çimlen ve ender tohumlarda iyice ıslatılmış (ancak fazlaca sulu değil) sphagnum yosunu ile karıştırılan tohumlar 1 ay süre ile 5C de tutulur ekim yosun ile beraber doğrudan torf üzerine yapılır üzeri asla torf ile tekrardan kapatılmaz ancak bir cam veya nylon ile kapatılmak sureti ile nemli ortam sağlanıp kurumaları önlenir. EB'lerin çimlenmesinde ışık faktörü önemli olduğundan ışığa güneşe konması gerekse de güneşde kapalı kapların aşırı ısınacağı da göz önünde bulundurur isek en iyisi uygun bir ışık saçan floresant ampul altına koymak olacaktır.
ekimdeki can suyunu % 0,1 lik Gibberelic Acid (GA3) ile yapmak çimlenme oranında artış sağlar.
Bazı EB'lerde (örneğin Darlingtonia californica'da) bir gün 24 saat su ile beraber donduruluduğunun ertesi dikim yapılır. bunlar EB'lerde benim deneyimlerimle göre ve diğer kaynaklardan da edindiğim türe özel "katlama" metodlarıdır.

Mine Pakkaner 01-09-2006 15:01

Praecox bu katkı çok güzel oldu. Arkadaşların gözünde daha iyi canlanmıştır.
Gibberelik Asit (GA3) dormansi kırmakta ve çimlenme yüzdesi arttırmakta başarı ile kullanılmaktadır.

inci gül 09-09-2006 18:25

*** arkadaşlar
başım tırtıllarla belada
Paulownia Ağacı ( en hızlı büyüyen ağaç) tohumlarını yastıklara diktik biraz boylanınca seralara şaşırttık. tam tuttu derken birde baktık ki serada hiç ağaç yaprağı gözükmüyo.biraz araştırdıktan sonra yastıklardaki torf da ve seranın içinde yeşil tırtıllara rasladım. internette araştırdım Trichoplusia ni yeşil tırtıl olduğunu ve bu sevimli zararlıyla herkesin başının belada olduğunu öğrendim.
yüzlerce ağaçtan 5-10 tane kaldı malesef tüm kafalarını yemiş köklerden yeniden verirmi bilmiyorum. benim asıl sorunum; sadece merak için ektiğimiz bu ağaçlardan kazanç için yetiştirmekte olduğumuz organik kekiklerede bulaştı. şu an 4 seramızıda sarmış durumda. organik tarım yapmış olduğumuzdan ilaç kullanamıyoruz. biraz araştırma yaptım ama elime Pyrethrin, Sarımsak yağ spreyi ve pire otundan başka birşey bulamadım. işin kötüsü bunları nasıl kullanacağımı bilmiyorum. yardımcı olursanız size minnettar olurum. yardımcı olan ve olamayan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

arsakay 09-09-2006 21:43

1 Eklenti(ler)
Merhabalr Mine hanım,
başına gelmedik kalmayan
kestane fidanlarımın
yapraklarını transparan hale getiren bu canlıları
yaprağın altında suçüstü yakaladım.

Ne olduklarını bilmiyorum ama arapsabunu ve
sarımsaklı tarifle şimdilik kaybolmuş görünüyorlar.
Örnek olması için koyuyorum ve bilgi vermenizi rica ediyorum.

Cidden kısa sürede çok zarar verdiler.

Bir de daha yakın plan resim koyacağım.

arsakay 09-09-2006 21:44

1 Eklenti(ler)
Zavallı yaprakcık. :mad:

acerpalmatum 09-09-2006 22:32

Mine Hanım öncelikle merhbalar hemen hemen bütün yazılarınızı okumaya çalışıyorum. Özellikli olarak ilgi alanım Acer Palmatum ve bonsailer.
Benim sorum şu toprak karışımlarında zeolit kullanımı konusu sizin bu konuda görüşleriniz neler.tavsiye edermisiniz hangi oranda olmalı bir ağaç zeolite ekilip yatiştirilebilinir mi ?
(Bu konuya daha önce değinildimi bilmiyorum değinildiysede ben kaçırmış olmalıyım)
Teşekkürler
Uğur KANLI/ ANKARA

acerpalmatum 09-09-2006 22:36

Biraz fazla oluyoruz belki ama birde bu sayfaya bakabilirseniz sevinirim. Bu sayfadan görüşleriniz bekleniyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...0034#post40034

Tekrar teşekkürler.

acerpalmatum 10-09-2006 01:58

Mine hanım tekrar merhaba ardarda bu 3. soru olacak ama kusura bakmayın. Ben daha çok bonsai ile ilgilendiğim için ağaçlarım ağırlıklı olarak saksıda kök sistemi zayıf veya doğadan toplanmış ağaçlarda kök sistemini kuvvetlendirmek için köklendirme hormonu örneğin sulama suyuna katılarak veya toz olarak ekilerek kullanılabilinirmi ?

Teşekkürler

fmt79 10-09-2006 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inci gül
*** arkadaşlar
başım tırtıllarla belada
Paulownia Ağacı ( en hızlı büyüyen ağaç) tohumlarını yastıklara diktik biraz boylanınca seralara şaşırttık. tam tuttu derken birde baktık ki serada hiç ağaç yaprağı gözükmüyo.biraz araştırdıktan sonra yastıklardaki torf da ve seranın içinde yeşil tırtıllara rasladım. internette araştırdım Trichoplusia ni yeşil tırtıl olduğunu ve bu sevimli zararlıyla herkesin başının belada olduğunu öğrendim.
yüzlerce ağaçtan 5-10 tane kaldı malesef tüm kafalarını yemiş köklerden yeniden verirmi bilmiyorum. benim asıl sorunum; sadece merak için ektiğimiz bu ağaçlardan kazanç için yetiştirmekte olduğumuz organik kekiklerede bulaştı. şu an 4 seramızıda sarmış durumda. organik tarım yapmış olduğumuzdan ilaç kullanamıyoruz. biraz araştırma yaptım ama elime Pyrethrin, Sarımsak yağ spreyi ve pire otundan başka birşey bulamadım. işin kötüsü bunları nasıl kullanacağımı bilmiyorum. yardımcı olursanız size minnettar olurum. yardımcı olan ve olamayan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.


Merak ettiğim için soruyorum, organik tarım için sertifikanız var mı? Eğer varsa, konvansiyonel tarım ile organik tarımı yan yana yapamayacağınızı söyleyen olmadı mı acaba? Bunu merak ettiğim için soruyorum yanlış anlamayın. Pek çok üretici sertifikasız olarak, konvansiyonel tarımla iç içe, foseptiklere çok yakın, yol kenarlarında, fabrikaların burnunun ucunda Organik Tarım yaptığını sanıyor. Organik tarımın usüllerini bilmiyor. Her ilaçsız tarımı Organik Tarım sanıyor. Malesef...

Neyse asıl konuya gelelim. Tırtıllarla baş etmek çok kolay. Yeter ki belirli bir yoğunluğa gelince ilaçlama yapalım. Bunun için çok güzel ilaçlar mevcut. Ben Dow AgroSciences'in Dursban 4 (480 g/l Chlorpyrifos ethyl) ü öneririm. Bu işi ticari olarak yapmadığım için ilacın fiyatını bilmiyorum. Eğer fiyat olarak ucuz ise fidanın diplerindeki toprağı ve çevreyi de ilaçlamanızı öneririm.

Eğer organik tarım değil de ilaçsız tarım yapıyorsanız, o zaman çevre ve insan sağlığına en az zararı olan ilaçlardan önerebilirim. Mesela; Lances Link'in ilacı MVP Bioinsecticide (10000 IU/mg Bacillius thuringiensis). Ancak bir uyarı yapmak istiyorum; Bu tip biyolojik preparatların etkinliği diğer kimyasallara göre biraz daha düşüktür. Etkileme hızı da düşük olabilir. Ayrıntı isteyen ilaçlardır. Örneğin fazla sıcak **** soğuk havalarda etkinliği azdır. Çünkü en nihayetinde ilacın içindeki de bir canlıdır (bir bakteri).


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024