![]() |
|
![]() |
#211 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
|
kışa da az kaldı acıya da az kaldı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-09-2011
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 13
|
Alıntı:
Hem foruma hem de yetistiricilige cok yeniyim,size bir sorum olacak.Acaba sizden bu biberin tohumlarindan istesem cok mu ayip olur? veya satabilir misiniz? (Rajonu bilmedigim icin bu sekilde sordum kusura bakmayin) Tesekkurler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
|
Acaba bu biberin tohumunu bulan varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Bahçeden herhangi bir şey satmıyorum. Yolu düşüp de uğrayan olursa, elimizde olanlardan hediyemiz oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Çiçek açtı döktü, açtı döktü, bana alışamadı.. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar 24 haziranda tohumunu ektiğim 20 tohumdan 7 fide elde ettim.5 fide öldü geriye 2 fide kaldı...Onlarada gözüm gibi bakıyorum.Biri bina içindeydi biri dışarıda.Havaların soğumasıyla dışardakinide içeriye aldım.Arkadaşlar kırmızı örümceye dikkat derim çünkü gözle görülmüyor ve bitkiye çok büyük zarar veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Yeni Üye
|
bir acı sever olarak okudum tüm yazılanları ! fakat bir şey ister istemez aklıma bir soru geldi; bizim topraklarda yetişen bir elma vardır, hafif ekşi ve sarı bir elma, acayip sert ve sulu olur. bu elmayı babam başka bir toprakta -başka ilde yani- deneyip aynı sonucu alamamıştı... bu biber içinde aynı mıdır? yani yabancı ırklı bir biberden bu topraklarda istenilen acılık alınabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Ağaç Dostu
|
Sıcaklık uygun ise döllenmeyi suni olarak yapabilirsiniz. Suluboya fırçası veya saç kurutma makinesi (sıcak hava olmasın) işinizi görebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
|
ilaç kullanmak gerekecek durum var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Bhut Jolokia mı?
Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım. Nasıl bir acı, insana ne yapıyor, yemeğe çorbaya katılır mı derseniz? Bhut jolokia biberine dokunduğunuz zaman bile elinizi yakıyor ve o elinizi vücudunuzun neresine değdirirseniz değdirin 1-2 saat cayır cayır yanıyor. O kadar acı İlk ağzınıza alıp yutmaya başlayınca hafif acılığı hissediliyor. Fakat tamamen yutasıya kadar öyle bir acı geliyorki insanın ağzına , tarif edilemez. Boğazınızın şiştiğini hissediyorsunuz, yutkunmakta güçlük çekiyorsunuz. Ağzınızdan ve genzinizden o acı tat fışkırıyor resmen. İlk önce boğazınız daha sonra burun kanallarınız yanmaya başlıyor. Sanki bir zehir içmişsiniz gibi yanmaya başlıyor ve bu yanma boğazınızdan alta şiddetle artarak devam ediyor. Bağırmak istersin ama bağıramazsın, nefesin kesilir soluk alamazsın ve hırıltılı sesler çıkartırsın. Ardından yüzün hayatında hiç yanmadığı kadar yanmaya başlıyor. Aklınagelen ilk şey doktora gitmek oluyor. Burnundan nezle olunca bile akmadığı kadar sümük akıyor ve gözyaşlarını tutamıyorsun. Miden 40 yıllık reflü hastasıymışsın gibi yanıyor ve mide asitiyle beraber o acı tat yemek boruna doğru çıkıyor yukarı. Yemek borunun, göğsünün ve midenin yanmasını canlı canlı hissediyorsun. Yanma hissi nasıl derseniz; sanki saatlerce güneşin altında kalmış gibi yüzünüz yanıyor ve dokunamıyorsunuz. Harıl harıl ocakta kaynayan bir bardak suyu bir dikişte içmiş gibi içiniz yanıyor. Sakın su içeyim demeyin. Su ile kapsaisini daha da yayarsınız. İçmeniz gereken tek şey süt olmalı. Yoksa saatlerce o acı içinde kıvranıp durursunuz. Dışarıdan bakılınca kolay gibi geliyor ama o biberi bana dünyada hiçkimse yediremez artık ki fidelerin yakınından geçerken bile genimi yakıyordu ve hiçbir kurt, kuş ve böcek bu bitkiye yaklaşmıyor bile. Deneyenlerin yeni deneyimlerinide merakla bekleyeceğim. Paylaşırsanız |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Alıntı:
Bu yıl yetiştirmeyecektim ama yine dayanamadım, izole bir yerde 8 kök diktim, küçük biberler verdiler bile ![]() Yukarılarda bir yerde yazmştım galiba. Bu biber Hindistanda özel olarak isteyenlere bir tabakta jiletle zar gibi kesilmiş tek bir halka olarak servis edilirmiş. Evde kullanmak için Thai biberi de çok lezzetli ve yeterince acı. Thai biberini de ısırayım dediğinizde yazdığınız etkiler gerçekleşir fakat dikkatli bir şekilde sos, kapya biberiyle seyreltmek vb. şekillerde hazırlanıp saklandığında muhteşemdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
bu biberi düşünmek istemiyorum.... açıkçası sadece dogal mücadele için kullanılabilir... bir sıpreyle bütün zararlıalar kaçacaktır... diye düşünüyorum yinede ben almıyım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Bhut Jolokia
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Evet, Bhut Jolokia'dan da sos yaptım, hem de seyreltmeden ![]() Çoğu kişi acının hep aynı şekilde etki ettiğini düşünür, oysa değildir. Kimi dilinizin ucunu dudağınızı yakar, kimi dilin orta yerini, kimi boğazınızı yakar. Kimi de ağızda çok fazla yanma yapmaz ama kan dolaşımını hızlandırır, vücut ısısını belirli bir süreyle yükseltir. Thai böyle bir biber. Kışın bir tencere kuru fasulyeye atılan tek bir thai biber ile, bir iki kaşık fasulye yediğinizde önce kulaklarınız ısınır, sonra göğüste bir ısı hissedersiniz, tabak tamamen bittikten sonra yaşınız kaç olursa olsun dışarı çıkıp karda futbol oynarsınız ![]() Izgara köfteyi acılı sosa banarak yemeyi severim. Kavanozdan tek bir thai biberi tabağıma koyuyorum, köfteden bir parçayı bibere sadece değdiriyorum ve öyle ağzıma atıyorum. Yemek bittiğinde biber hala tabaka bir bütün olarak duruyor ama acı sosun tüm lezzet ve gücüyle sofradan kalkıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
![]() ('Diyarbakır güzelmiş, nerden biliyorsun' derlerse 'öyle diyorlar' derim... Vallahi yalan söylemiyorum...) ![]() Ben gecen yıl yetiştirdim ama meyvesini yiyemedim_ döktü_tecrübem yok.. Bu yıl bakalım artık... ![]() ( bu gün fazla acı mı yedim dedir, dilirim dolaştı...) ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Bir biberi komple yediniz mi öylece? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Youtube'da gencin birisi bu biberden 6 tane yiyordu. O vidyoyu izledikten sonra 1 tanesini attım ağzıma yedim. Hiçbirşey olmadı. Ama aradan bikaç dakika geçince ölsem daha iyi dedim ya ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 974
|
Bende bu biberin tadına bakanlar arasındayım ama lezzetine hayran kaldım. Parmağım ıslaktı üzerine aldığı kadar biberi ağzıma attım tam lezzet ve acısını almak için ağzım boşken denedim bunu. İlk başta dilim deydi değmedi derken ikincisinde tüm parmağımdaki biberi damağımda gezdirdim. Ortalama acısı bir saat kadar geçmedi harika bir biber ama en çok lezzetini sevdim babamda babaannemde yetiştir mete şundan diiye yalvarıyorlar ama çevremde biber yetiştiren çok olduğundan tohumlar açılacak diye yetiştirmiyorum. Ama önümüzdeki senelerde tül polen geçirmez elek bir şeyler yapıp yetiştireceğim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Ağaç Dostu
|
Bhut Jolokia'dan Tohum Alma
Arkadaşlar sizde kışın pencere kenarında benim gibi yetiştirin...Çiçeklerini döküyor ama üzülmeyin...İlkbahara güçlü bir bitkiyi, açık havaya aldığınızda birazda yardımla tozlaşma sağlanıyor. Tüle falanda gerek yok çünkü benim bölgemde hazirandan önce tarlalarda biberler çiçek açmıyor...Ben döl tutumunu nisan ayında sağladığımdan kafam çok rahat....Seneye elimdeki bol miktarda ki bhut jolokia tohumunu ekip fide haline getirmeyi düşünüyorum. Not: Acı severlere biberin minik boydaki körpelerinden tattırdım..Hepsinin genel kanısı acısının yanında lezzetininde müthiş olduğu...Tabi tatmaya cesaret edebilirseniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
![]() Ben biberi evin içinde kendi yaptığım kartondan kutunun içinde yetiştiriyorum. ( 2x3 metre )Kutunun içinde bir fan var. O sürekli hava transferi yapıyor içerde ve 1 tane 400 wattlık metal lamba ve bir tanede 200 wattlık sodyum lambam var. Bunlar aynı güneş ışığı etkisi yapıyor bitkiye ve yeterince ısıtıyor. Isıyı düzenli olarak termometreyle ölçüyorum ve asit algılayıcısıylada toprağın asitlik düzeyini düzenli ölçüyorum. Habanero biberi için ısıyı 25 derece civarlarında sabit tutmaya çalışıyorum. Tozlaşmayı kendim ellerimle yapıyorum. Böylece hiçbir dış etkiye maruz kalmamış oluyor ve acılığından hiçbirşey eksilmiyor. Bi labaratuvar ortamı gibi yani ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2012
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 1
|
Daha önce habereno baktım ,meyvelerinden aldım ,acı sever birisi olarak zevkle yedim. Daha üstü nedir yolundaki araştırmalarımda karşıma bhut çıktı. Çokca yorumların olumsuzluğundan almaya cesaret edemedim. Birgün ebay üzerinden 5 adet güneşte kurutulmuş tohumlu biberlerden edinip vira bhut jolokia dedim. Mercimek tanesi kadar parçasını ağzıma attım. Ensem su içinde kaldı.Yanma hissi garip .Anında değil ,zamanla tesir ediyor.Zaman geçtikçe varlığını daha çok hissettiriyor. Ortalama yakıp yıkıcı etkisi yarım saat -1 saat arası sürmüştü. Eğer yediğiniz en acı biber dıştan yakıyor hissi verdiğini söylersek ,bu içten yakıyor. Acı sever birisi olarak çok hoşuma gitti. Evdeki pul biberlere bu kurutulmuşları havanda ezip 5 te 1 oranında kattım . Acı seven birisi olarak söylüyorum bu şekilde lezzetli bir acıyı hayatta yediğimi hatırlamıyorum. Acıya tahammülü olmayan birisini ağlatır ,garanti veririm. Saf olarak mercimek tanesinden daha büyük parça denemedim.Hep birşeylere kattım. İçinden çıkan tohumlar verimli olmadığından ,üreticinin zamansız hasatından yetişmedi. Tazesinin daha caydırıcı acısı olduğunu düşünüyorum ama edinemedim henüz. Zevk için bile sade olarak tüketilmesi zor bir biber. Ama karışımlarda lezzet abidesi. Değişik ve ağır kokusu ,acı tadındaki o muazzam aroma denemeye değer. Lahmacun harcına katın ,ince kıyılmış ezme salatalarınıza katın ,pul biberinize katın ,sıcak soslarınıza katın.... Acı seviyorsanız bu hazdan mahrum kalmayın. 1miyon acılık denilen biberin elime ulaşan versiyonu 700.000 civarı çıkmış. Ebaydan alan bir analizci bunu olumsuz yorum olarak söylüyor.Bununda açıklaması Mete beyin dediği gibi tozlaşma ile açılan tohumlar. Saf bhut jolokia bulmak ,**** ıspatlamak çok sorun olacak. Varolanlar şimdilik yetiyor ama 1 milyonluk gerçek zehiri tatmak isterdim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 85
|
10 tohum ektim. 3 tanesi çimlendi. Bir karıştan biraz daha büyükler. 7-8 çeşit biberle aynı anda ektim. Bhut jolokia en yavaş gelişeni. Diğerleri meyve verdi. Çimlenmesi de diğerlerinden çok sonra olmuştu. Tozlaşma zamanı, diğerleri ile karışmaması için birkaç gün salona alıp elle tozlaşma yapıp tekrar balkona çıkarmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
|
Siteye yeni dahil olduğum için tohum konusunda pek bilgim yok. Ancak ben de bir acı biber tutkunuyum. Tohum için bu kadar para ödemek yerine satın alınan biberin tohumları aynı işi görmez mi? Saksılara attığım jalapeno tohumlarının hemen hepsi çıktı, büyüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Ağaç Dostu
|
Satın aldığınız biberler eğer hibrit tohumdan yetiştirilmişlerse, ekeceğiniz tohumlar aynı cinsin özelliğini göstermeyebilirler. Ki, büyük oranda göstermezler. Hibrit tohumun başlıca amaçları arasında da bu vardır zaten ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 85
|
Bu hibrit tohumların satışı neden hala yasal anlamış değilim. Bu tohumlar çoğunlukla israil menşeli. Devletin/üniversitelerin tohum ıslahı yaparak bizi bunlardan kurtarmaları lazım. Artık ithal dilemeyecek deniyor ama hala kutuların üzerinde İsrail yazıyor. İsrail demek, hibrit demek oluyor zaten. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Ağaç Dostu
|
İthâl tohum konusunda haklısınız tabii ki. Ama bizim kendi ürettiğimiz hibrit tohumlarımız da var. Mesela, Anadolu firmasının Murat F1 salatalık tohumu gibi ![]() F1 tohum; hastalıklara dayanıklılık, verim vs... hususlarında ıslah edilmiş tohumdur. Aslında bize birçok artısı var. Şahsen bende kendi menşeimiz olan tohumları tercih etmekten yanayım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|