28-09-2011, 21:20 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Lavaş Ekmeği
Malzemeler.. 3 su bardağı un Süt (ılık su da olabilir) Sıvı yağ ( 2 çorba kaşığı kadar) Kuru maya (minik paket) Hepsi karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.. Ortamın sıcaklığına göre kabarana kadar beklenir.. Bu karışımdan ortalama 6 beze çıkıyor. Tavanızın boyutuna göre açın. Benimkiler tam yuvarlak olmasa da idare eder.. Çok kalın olmasın içi pişmeyebiliyor.. Çok ince olursa da kuruyor. Göz kararı yapacaksınız artık.. Son durum budur.. Ben mürdüm eriği reçeli sürdüm.. Isıtıp tereyağı ve peynirle de harika oluyor.. |
28-09-2011, 21:26 | #2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
|
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Bende fırında yapıyorum, sıcak sıcak tadı çok güzel ouyor. |
17-02-2012, 11:19 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Lavaş Ekmeği
Nasıl tarif etsem bilmiyorum ama Güler Hanım çok güzel tarif etti:"Hani kebpçılara gittiğimizde bize lavaş ekmeği getirirler ya kimisi kabarık puff gibidir kimisi de yufka gibi olur." İşte bu ekmeği evde yapışmaz tavada veya normal fırında yapma imkanı var mı? Bunlar maya ile mi oluyor? Bir de tarif olsa süper olacak. |
17-02-2012, 11:32 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Lavaşların evdeki fırınlarda yapılmadığı garanti.. Puff lavaşları taş fırında yapıyorlar.. ) Genelde mayalı hamuru ince açıp teflon tavada pişirerek yapıyorum ama satın alınan kadar yumuşak ve güzel olmuyor.. Şimdi baktım da, yapılışı ile ilgili nette birçok video varmış.. |
17-02-2012, 11:48 | #6 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Ahmet Usta'nın Lavaşı Ahmet Sarıdere Usta, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hemen arkasında Park Dürüm'ün sahibi ve işletmecisidir. Kendisi yüksek okul mezunu olmasına rağmen küçüklüğünden beri severek yaptığı hizmet sektöründen ayrılamamış ve mütevazi dükkanını işletmeye devam etmektedir. Özellikle Adana Kebabı konusunda iddialı olan Ahmet Usta'dan kebaplarda ve diğer yemeklerin yanında sunduğu lavaş tarifini aldık. Her ne kadar lavaş denince pide şekli akla geliyorsa da, bu da yufka lavaş şeklinde idi. Lavaşın yumuşacık olması ve katlandığında katmer katmer şekli çok hoşuma gitti. Malzemeler (50 lavaş için): 8 Kürek Hekimoğlu Küpe Un (un ve markası önemli). 5-6 Maşrapa su. Bir avuç tuz. 125 gr yaş maya. Yapılışı: Öncelikle tuz, su ve maya beraberce karıştırılarak mayanın erimesi sağlanır. Havuz haline getirilen unun içine bu karışım yavaş yavaş dökülerek 10-15 dk boyunca kulak memesinden az daha yumuşak bir kıvam yakalanır. Yoğururken pratik olması için yan tarafta su dolu bir kap bulundurulur ve ıslak ele yumruklamak suretiyle yoğurma gerçekleştirilir. Yarım saat tahta küvette üstü örtülü mayalandırılır. Tahta küvet ortamın sıcak kalmasını ve mayanın hızlı gelmesini sağlar. Küvet içinde hamur ters-düz edilerek yeniden yumruklanır ve üzeri örtülür. Bu haliyle 10 dk beklenir. Hamur, lokma döker gibi 50 bezeye ayrılır. Bu ayırma ustalık istediğinden bizler tartı ile yapmak zorundayız. Yuvarlanmış bezeler pasalara dizilir ve yazın 20 dk, kışın ise 30-45 dk arasında beklenir. Bezeler merdane ile 15 cm kadar açılarak onarlı desteler halinde araları unlanıp üst üste konulur. Onlu deste bittikten sonra öncelikle açılan ve yumuşayan hamurun işlenebilmesi için deste ters çevrilir. Merdane ya da el yardımıyla 40-50 cm kadar açılan hamur (çok fazla incelmesine izin verilmez, tabii ki kalın da olmamalıdır, her iki durumda da pişirme sıkıntısı olacaktır) iyice kızdırılmış saçda ters düz yapılarak pişirilir. Sacda hamurun kenarlarına tahta spatula ile bastırılarak pişmesi sağlanır, aynı zamanda kabarcıklar patlatılır. Pişirme süresi uzarsa lavaş yanar ya da kıtır olur, dikkatli olunmalıdır. Göz göz siyahlıkları görmek yeterlidir. Süreç ortalama 2 saat sürmektedir. Daha detaylı bilgi için: 0 (537) 624 58 64 Not: İşin püf noktası ise, bir gün önceden kalan bezeler buz dolabında saklanmakta ve ekşitilmiş olarak bir sonraki günün hamuruna katılmaktadır. Bu sayede hem bayatlama süreci uzamakta, hem de ilave lezzet kazanılmaktadır. http://www.ekmeksanati.com/ |
17-02-2012, 13:30 | #8 |
Moderatör
|
Ben de teşekkür ederim. Bu lavaşın bir kabaranı oluyor, bir de yufka gibi olanı. Biraz evvel yine siteden bir arkadaşla telefonda konuşurken ona sordum, yapmamış ama kabarması için tuzsuz olması lâzım hamurun dedi. Lavaş yapan veya bilenlerden yardım lütfen. İnternetten araştırdım ama Taş fırın duvarlarına yapıştırılarak yapma olanağım yok. O yüzden teflon tava veya fırında, tepsi içinde pişirilebilinen olmalı benim için. |
17-02-2012, 15:10 | #9 |
Moderatör
|
Sayın malina'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu güzel sitede bizleri buluşturdu. Böyle güzel arkadaşlar, arkadaşlıklar edinmemizi sağladı. Vereceğim bir davette lavaş ekmeği kullanmak istedim. Hazırını da alabilirdim ama kendim pişirmek istedim ve ekmekle uğraşan dostların yardımını istedim. Sağ olsun Kiraz hemen başlığı açmış, ve arkadaşlardan cevaplar gelmeye başladı. Bu arada telefonda konuştuğum bir arkadaşa sordum ve gelen cevap çok hoştu " Gülerciğim ben yapmadım ama yapan bir arkadaşım var, hemen ona telefon eder ve sana dönerim." Biraz sonra Adalet Yağcı beni aradı ve " yaz bakalım" dedi. 1 kg un un 1/2 bayat ekmek içi 1 bardak su 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı tuz Ekmeği, bir bardak su içinde ıslat. Unu havuz gibi yap ve ortasına ıslatılmış bu ekmeği suyu ile beraber boşalt. Sıvı yağı, yoğurdu, tuzu koy ve iyice yoğur. Bir kenarda bir saat kanar dinlendir. Sonra tekrar yoğur ve mini mini bezeler yaparak aç. Daha sonra da bunları teflon tava içersinde yakmadan pişir. Dürüm gibi kullanabilirsin. (Teşekkür ederim sevgili Adalet Yağcı) |
17-02-2012, 15:55 | #12 |
agaclar.net
|
1 kg un + 1/2 bayat ekmek içi 1 bardak su + 1 yemek kaşığı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı yoğurt ile hamur haline gelir mi? Su çok az değil mi? |
17-02-2012, 17:28 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım aklıma düşürdünüz, bir şekilde dürüm deneyeceğim. Hamurdan kaçayım derken, boş zamanımda yine hamurla buluyorum kendimi. Bana da su az gibi geldi, isterseniz unun hepsini koymayın, gerektikçe ilave edersiniz. 1/2 kg un için yaklaşık 1,5 bardak su gerekiyor. |
18-02-2012, 10:56 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım neredesiniz? Müjde, müjde... Yukarıdaki tarifleri okudum, kendime göre uygun bir karışımla ilk denememi yaptım. Süt veya yoğurt koymadım, hafif çıtır olmasını istediğimden su ile yaptım ve tuz ilave etmedim, çok az şeker koydum. Elde de yapılabilir ama makinenin hamur mayalama kısmı çok pratik ve sonucu çok iyi oluyor. Zaman kalmadığından gece hamuru mayaladım, kapalı kap içinde buzdolabına koydum, sabaha kadar mayalanmaya devam etti. 1,5 bardak su 4 bardak beyaz un bir çimdik şeker kuru maya. Sabah çocukları yataktan kaldırmak zor ama sürprizler olunca erkenden kalkıyorlar. Şimdilik tavada denedim, hamurum arttı, sonrasında ekmek yapmazsam fırında deneyeceğim. Fırında döküm tavada iyi olabilir. Unladığım tezgahta ceviz kadar parçaları, 2 mm kalınlığında açtım. Döküm tavayı ocakta 4-5 dakika kızgın ateşte ısıttım, yağlamadım. Sonra açılan hamuru attım. Hafif kabarınca ve altının kuruduğundan emin olunca dikkatlice ters çevirdim. Çok kısa zamanda daha çok kabardı. Tavam çok ısınınca ocağı biraz kıstım. Fotoğraf çekeyim derken az daha yakacaktım. Tabağa koyar koymaz sönmedi, patlayanlar dışında kabarık kaldı. |
18-02-2012, 11:01 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Denemeyi aynı anda da iyice ısıtılmış, yağsız seramik tavada da yaptım. Döküm tavada sonuç çok daha iyi, teflon tavanın da verimi düşük olabilir. ekmek.sanati.com'da bahsedilen fırın taşlarından almayı düşünüyorum Düzenleyen Kiraz : 18-02-2012 saat 11:57 |
18-02-2012, 14:47 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Fırını yakmışken, hazır hamur da var, döküm tavada denedim. Fırının ısısını 200 derecenin üzerine çıkarıp tavayı iyice ısıttım. Açtığım hamuru tavaya koydum. Ocaktakinden çok daha çabuk pişti, daha iyi kabardı ve hamuru aynı olmasına rağmen kıvamı, lezzeti daha iyi oldu. Kurutmadan az daha pembeleştirmem gerekebilirdi ama elimden aldılar |
19-02-2012, 02:21 | #21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
|
Lavaş. ( BAZLAMA'nın SOSYETİK çakması )
Alıntı:
Yukarıda gördüğünüz un, tuz. maya hazırlanır. Tandır saçı denilen yaklaşık çapı 1.20 civarı olan siyah saç toprak tandır içinde ve altında kısmen saman, kısmen odun yanan ısıtıldıktan sonra üzerin çapı 25-30 cm. civarında, kalın, boş yufka, arkalı önlü pişirilir. Saç üzerinoden çıktıktan sonra içine tereyağı, soğan, yumurta vb. konarak yenir. Aynı çapta ki hamur içine yumurta kırarak, peynir konarak, taze soğan, taze sarımsak koyarak, sulandırılmış yoğurt konarak, sıvı **** katı yağ konarak katlanır ve pişirilir. Bu bazlamadır. Aynısını yağda yaparsanız TATARLAR ÇİĞ BÖREK der. Konya'lılar bunu bilir. Hamuru üzeri açık ve fırında yaparsanız ETLİEKMEK-MEVLANA vb. isimleri alır. BAZLAMA yı güncel malzeme ve evlerde yapamazsınız. Hepsi çakma olur. Sanıyorum LİMONSEVER KONYA'lı hanım arkadaşım. GÜNEYİĞİ biliyor. Bunu da bilir. Doğrusunu ona sorun lütfen. |
|
19-02-2012, 10:30 | #22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilgi aldığım arkadaşım hamuru yoğururken daima ılık su kullanır. Bayat ekmek içi kullanımından maksat, lavaşı yumuşatması içindir, aksi takdirde lavaş soğudukça sertleşir, dürüm yapılamaz hale gelir. Bu tarifi veren arkadaşım lavaş ekmeğini çok sık yapar, ustadır yani bu konuda. |
|
28-04-2012, 21:36 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
Şehir: Tayland
Mesajlar: 202
|
Merhaba sayin selis Ne kadar sut koyacagimi bilemiyorum yardimci olurmusunuz ? ayrica yasadigim yerde yas maya yok acaba kuru toz maya ile yapabilirmiyim ? |
28-04-2012, 21:50 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
|
Ben önce un sonra maya ve tuzu kuru iken karıştırmanızı ve daha sonra sütü ılık ılık yavas yavas yuğurma işlemi sırasında ayarlamanızı öneririm. Hamur sulu olursa un şayet kuru olursada süt ilave edin. sevgiyle kalın |
19-07-2012, 13:45 | #29 |
agaclar.net
|
Ben yapıyorum. Defrost ayarında kısa sürede çözülüyor ve neredeyse tazesinden farksız oluyor. Özellikle ısıtılmış teflon tavada kısa bir süre daha tutunca... Yanlız sürelere çok dikkat edin... |
18-10-2012, 13:33 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Ekmek makinesini ve hazır mayayı kullanmayalı iki ayı geçti. Sadece ekşi mayalı ekmek ile devam etmek, tahmin ettiğim kadar zor olmadı. Haftada bir kere iki adet ekmeği tek seferde yapıyorum ve yetiyor. Genellikle cuma sabahı işe giderken ön mayalama yapıyorum. Mayamı arttırır gibi yoğuracağım kaba bir bardak maya, şeker, bir-iki bardak un ve biraz su koyuyorum (kıvamı önemli değil, maya gibi sulu da olabilir), akşam tuz, un ve su ile kıvamını tutturuyorum, iki top hamur yapıp kasede mayalandırıyorum, gece döküm tavada pişiriyorum. Bazen maya nazlanınca gece pişiremiyorum veya çok geç olduysa mayalanan hamuru buzdolabına koyuyorum, sabah erkenden pişiriyorum. Dün akşam, ekmek yemeğe yetişmeyince, mayalanmakta olan hamurdan çalıp önceden denediğim lavaşı denedim. İçinde tuz olduğu için kabaracağından emin değildim ama çok kısa zamanda kabardılar. Fırın ısındıktan sonra hazırlayıp pişirmesi sadece 5 dakika oluyor. İçinde bir miktar da tam buğday unu var. |
|
|