agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Kışlıklar, Konserveler, Reçeller,Baharatlar




Reklam


Beğeni Düzeni43Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2007, 19:44   #91
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Şili biberi diye de isimlendirilen minik sivri ve acı biberleri küçük kavanozlara ya da cam şişelere basarız ya bol sirkeye, sonra kehribar gibi sapsarı olunca çıkartıp yeriz feryat figan yana yana.. İşte bu biberlerle yapılan değişik bir tarifi uyguladım 3 yıl önce, çok beğenildi ve 2 yıl sonra bile kütür kütür sapsarı oluşuna bayıldılar.. Bu tarifi Bulgaristan muhacırı bir hanımdan aldım..

Sallama Turşu:

2,5 litrelik pet şişe

yarım su bardağı sıvıyağ

yarım su bardağı sirke

3 yemek kaşığı tepeleme tuz

1,5 yemek kaşığı tozşeker

Sıvıyağ, sirke, tuz, tozşeker petşişeye konulur, eriyik hale gelene dek bir müddet sallanır. Acı, minik biberler tek tek şişenin içine doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır.. Esas işlem bundan sonra başlar, mutfakta ya da balkonda bir masanın üzerine yatırılır, şişenin yanından geçtikçe, aklınıza geldikçe hiç kaldırılmaksızın sağa sola sallanır.. Bu işlem günde birkaç kez olduğu gibi defalarca da yapılabilir.. 15-20 gün sonra sapsarı rengini gördüğünüzde turşunun olduğunu anlayacaksınız. Özellikle acı sevenler için nefis bir lezzet..

Şimdiden afiyet olsun..


Düzenleyen Billur Korkmaz : 24-07-2007 saat 13:12
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 23:19   #92
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,470
Galeri: 226
Kışa daha var demeden canlanmış olan bu konuya gel de teşne olma
Sevgili Billur Korkmz fellik fellik aradığım turşunun yapılışını anlatıvermiş. Teşekkürler kendisine!
Sebo'nun ip uçları atlanacak gibi değil yani.

Eh tekrar da olsa bir kaç ip ucu da benden:
Turşu kurma zamanı ta arka sokaklardaki komşular bile annemlerin bahçesindeki tulumbadan su almaya gelirler. Çünkü turşu da su çok önemlidir. Tatlı su olacak. Şehir şebeke suyuna mahkumsanız hiç olmazsa bir iki gün dinlendirin. Bakterilerden arındırmak için de sular Billur Korkmaz'ın tarifinde olduğu gibi fokurdayıncaya kadar kaynatılacak soğutulacak ve turşuya aday sebzeler mutlaka gıcır gıcır yıkanacak... Her tuzdan turşu kurulamayacağını yazmaya sanırım gerek yok...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 12:01   #93
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
En büyük zevkin nedir diye sorsalar sanırım reçel, turşu, tarhana ve erişte yapımı ya da kışlık hazırlamak derdim.. Bu konularla ilgili öğrendiğim her türlü bilgiye de dikkate alır uygularım büyük bir keyifle.. Bu konuda Sayın Hassoman'ın çok büyük katkıları olduğu bir gerçek, hatırlatma ve verdiğiniz ince püf noktaları beni ziyadesiyle memnun ediyor.. Ancaaak, ben turşuyu hep ince iyotlu tuzla kurarım.. Oysa kayatuzu kullanmalıyım değil mi?..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 12:37   #94
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,470
Galeri: 226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz Mesajı Göster
Ancaaak, ben turşuyu hep ince iyotlu tuzla kurarım.. Oysa kayatuzu kullanmalıyım değil mi?..
Yani pes sevgili Billur Korkmaz, kaya tuzunun bir avuç karizması vardı. Onu da siz sildiniz attınız ya!.. Böylece turşu dünyası en temel önyargılarından sayenizde kurtulmuş oldu. Yani verdiğiniz tuz ölçüleri hep iyotlu ince tuza göre miydi yani!.. Desenize ben bunca yıl fellik fellik boş yere çarşı-pazar turşuluk tuz aramış durmuşum!... Hele şu konuyu biraz daha anlatın...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 13:03   #95
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,706
Galeri: 33
Billur hanım, Sizin yazdığınız sallama turşunun tarifinin bire bir aynısını (şeker yok) ham zeytine uygulamıştım. Tek farkı yağını ve sirkesini 20 gün sonra ilave ettim. Elim değdikçe yuvarlamıştım bidonu (Sele zeytin)

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 13:10   #96
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Sağolasınız Habibe Hanım, bakın işte bende sizden sele zeytinin nasıl yapılacağını öğrendim.. Çok yaşayın siz..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 00:30   #97
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Ömrümde ilk defa turşu yapacağım.. Daha önce ne turşu yaptım ne de turşu yapanı gördüm. Biber, salatalık, lahana, havuçtan oluşan bir turşu kuracağım bu başlıktan öğrendiklerimle. Fakat sirke konusunda kararsız kaldım, kimi mesajda 2,5 litre suya 1 bardak sirke deniliyor, kimi mesajda 1 litre suya 1 litre sirke. Ben şöyle keskin bir turşu olsun ama suyu azda olsa içilebilsin istiyorum. Önerileriniz?

Ve asıl yapmak istediğim, maydanoz saplarıyla bağlanmış ve içi dolu patlıcan turşusu. Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olun.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 15:00   #98
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Yukarıdaki sorularım için bana yardımcı olacak kimse yok mu arkadaşlar?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 15:51   #99
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,657
Galeri: 1
Billur Hanım sallama turşuyu annem de çok yapar birde nasıl oluyor bilmiyorum ama kızartılmış biber turşusu yapıyor bu güne kadar sadece yedim hiç de merak edip sormadım nasıl olduğunu


Düzenleyen papatyam : 06-09-2007 saat 10:30
papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 15:55   #100
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Bende yedim kızartılmış biber turşusunu, bir araştıralım bakalım nasıl yapılıyormuş papatyam..

Yarım saattır penelophe'ye kendi patlıcan turşumun tarifini yazdım tam enter yaparken koptuğumu anladım, hay Allah şimdi yeniden yazacağım..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:04   #101
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
KENDİ USÜLÜM PATLICAN TURŞUSU:


2 kg patlıcan (ufak, körpe, çekirdeksiz)
1 adet minik boy beyaz lahana
1 adet havuç
10 adet yeşil sivri biber
5 adet kırmızı kalın salçalık biber
1 bağ maydanoz
1 baş sarımsak
3 yemek kaşığı pulbiber
tuz, tozşeker, sirke

İLK AŞAMA: Akşamdan patlıcanların saplarını keselim, karınlarını yaralım ve kaynamakta olan suya atıp 2-3 dakika haşlayalım ya da çok kaynamış suyun içinde 4-5 dakika bekletelim. Sıcak sudan çıkarttığımız patlıcanları soğuk suya tutup bir masanın üzerine dizelim. Üzerine yuvarlak bir tepsi ve su dolu bir tencere koyup ağırlık yapalım ki acı suyu ve siyahlığı gitsin; bu şekilde sabah dek bekletelim.

İKİNCİ AŞAMA: Sabah kalktığımızda diğer malzemeleri minik minik doğrayalım, 1 baş sarımsağı ve pulbiberi de ekleyip iyice harmanladıktan sonra oluşan karışımı patlıcanların içlerine doldurup karınlarından kereviz saplarıyla sıkıca bağlayalım. Hazırladığımız
patlıcanları kavanoza düzgünce yerleştirelim.

SON AŞAMA: 1 litre suya 2 yemekkaşığı tepeleme tuz, 1 yemekkaşığı tozşeker
koyup kaynatalım. Kaynamış su soğuduktan sonra içine 1 su bardağı sirke ilave edip iyice karıştırıdıktan sonra kavanozun içine boşaltalım.
Ben tedbir olarak iki litre suya iki katı ölçüde hazırlıyorum.

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:21   #102
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Billur hanım, çok teşekkür ederim.
Bu turşu suyunu büt6ün turşularda kullanabilir miyim, yoksa sadece patlıcan turşusu için mi geçerli? Şöyle suyuda içilebilecek bir turşu yapmak istiyorum.

..Ben tedbir olarak iki litre suya iki katı ölçüde hazırlıyorum...

Demişsiniz, bu cümleyi anlayamadım?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:27   #103
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,657
Galeri: 1
Bende anneme sorarım bakalım nasıl yapıyor

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:32   #104
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Her türlü turşumda bu karışımı kullanıyorum ki sapsarı ve kütür kütür kalıyor seneye bile; ama ben genellikle sirke yerine şu hazır satılan limonsuyundan koyuyorum.. Arzuya bağlı, isteyen sirkeyle de yapabilir.

Yani 1 litre yerine 2 litre suyu tencereye koyuyorum, içine 2 yemek kaşığı tuz yerine 4 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı tozşeker yerine 2 yemek kaşığı tozşeker koyuyorum. Sonra sirkeyi de 2 su bardağı katıyorum. Hay Allah iki katı demeyi akıl edemedim .

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:36   #105
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Bekliyoruz papatyam..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:48   #106
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,916
Galeri: 215
Aman Billur Hanım döktürmüşüz yine. Ben de bakalım ne zaman, hangi tarifle çıkacaksınız diye bekliyordum . En sevdiğim turşu çeşitlerinden biridir. Hele o kereviz sapını yemek, çocukluğumun damağımda kalan tatlarından biriydi.

Eskiden o minik turşuluk patlıcanlardan bulunurdu. Şimdi ise büyük marketlerde satılan cüceleştirilmişler var. Onlardan mı yapıyorsunuz?

Benim annem de patlıcan turşusunu harika bir lezzette yapardı bir zamanlar. Şimdi uğraşamıyor artık. Yarın ben de bir soracağım tarifini. Galiba sormama gerek bile kalmayacak. Tıpatıp benziyor

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 17:02   #107
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Billur hanım teşekkür ederim.
Kereviz sapını bulamam sanırım. Maydanoz sapıyla bağlayacağım.
Papatyam ve Nevsune hanım sizin tariflerinizi de bekliyorum.
Şeker neden koyuyoruz, koymasak olmaz mı?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 17:09   #108
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,916
Galeri: 215
Şeker sanırım mayalanması içindir.

Aslında kereviz sapıdır, bu turşuya bütün tadını veren Penelophe'ciğim. Yani ne yap ne et, bulmaya çalış. Bir süre sonra çıkmaya başlar. Ben de tarhana için kereviz sapını bekliyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 17:28   #109
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Nevsune hanım, kerevizin kopkusundan hiç hazzetmem. Sapıda kereviz gibi kokuyorsa hiç aldırmayın bana.

Bu akşam yapacağım karışık turşunun malzemeleri hazır sayılır.

-İri taneli tuz
-Sarımsak bol miktarda
-Beyaz lahana
-Nohut
-Maydanoz
-Yeşil fasulye
-Havuç
-Minik salatalıklardan
-Dilimlenmiş Limon
-Asma yaprağı ve Filizi
-Kırmızı Biber
-Sirke
-Limon suyu
-Şeker
-İçme suyu

Sirkeyi Billur hanımın tarifine göre hazırlayacağım.

2 litre suya, 4 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı tozşeker ekleyip kaynatacağım. Soğuduktan sonra 1 subardağı limon konsantresi ve 1 subardağı sirke ekleyeceğim. Böylece hem sirkeli hem limonlu olacak. Umarım tadı iyi olur. 5 litrelik cam kavanoza iyi gelir bu miktar sanırım.

Sebzeleri de yıkayıp, havuçları ve lahanayı doğrayıp, fasulye ve salatalıkları olduğu gibi içine atacağım. Lahanayı haşlamaya gerek var mı?
Bir avuç kadar nohut, dilimlenmiş limon 2-3 baş sarımsak, bir demet maydanoz, kırmızı biber, asma yaprağı ve filizini de ilave edip hepsini sıkıştırıp ağzını sıkı sıkı kapatacağım. Yanlış olan bir şey var mı?

Aslında daha önce çok güzel turşular yapmıştım fakat suyunu biryerlerden getirtmiştik. Çok lezzetliydi, içinde hem limon hem sirke varmış sanırım. Bende küçük salatalıklardan ve biberlerden kurmuştum.

Ama karışık turşuyu ilk kez yapacağım, hemde suyunu da kendim yapacağım.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 17:47   #110
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Uzun süredir hiç bir hareketlilik yoktu gözlemlediğim kadarıyla turşu tariflerinde, fasulye turşusu yazacaktım üşendim ben de. Sağolsun penelophe canlandırdı bu bölümü Nevsune Hanımcığım..

Patlıcanın miniklerini ancak pazarda kendi yetiştirdiği ürünleri satan köylülerden buluyorum ekseri, hani o minik ve çekirdeksiz körpecik olanlardan.. Eminim ki annenizin de tarifi böyledir, ve lezzetten zevkle yenir de benim midem iyi değil, yaparım ama yiyemiyorum pek, yediriyorum ve beğeniliyor.

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 17:55   #111
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Gelelim penelophe'nin sorularına:

1. Suyuna şeker koyuyoruz ki kısa sürede turşu salya sümük yumuşayıp kendini salmasın diye, kısacası kütür kütür ve sapsarı olsun ..

2. Bu bir itiraf, kereviz kokusunu hiç sevemedim turşuda her nedense, pamuk ipiliğiyle bağlarım patlıcanları.. Maydanoz sapıyla denedim, beceremedim..

3. Sakın lahanayı haşlamayınız, tüm sebzeler çiğden olmalı!..

4. Turşu forumunda 81 no lu mesajımda yazmıştım, 5 litrelik CAM kavanoza 2 litre su yetiyor. Hazırladığımız su sayesinde üstünde hiç beyaz köpüklenme olmuyor.

5. Hem limonsuyu hem sirke olması bence çok mantıklı ve eminim daha leziz bir sonuç alacaksınız. Aynı anda limon dilimleri koymanıza bile gerek kalmayacaktır.


Düzenleyen Billur Korkmaz : 22-08-2007 saat 19:11
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 18:19   #112
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Billur hanım, çok teşekkür ederim.
Az sonra yapmaya başlayacağım.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 18:38   #113
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
KENDİ USÜLÜM KARIŞIK TURŞU:

-Beyaz lahana (doğranmış)
-Yeşil domates (çatalla delik açılmış)
-Acur veya kornişon (bütün olarak)
-Taze fasulye (uçları ve kılçığı temizlenmiş)
-Havuç (halka halka doğranmış)
-Yeşil sivri biber (bütün olarak)
-Kırmızı salçalık kalın biber (kalın doğranmış)
-Sarımsak (4 baş, tane tane)
-Nohut (1 avuç içine serpmek için)

SUYU İÇİN:
-Su (2 litre)
-Tuz (4 yemekkaşığı)
-Şeker (2 yemekkaşığı)
-Sirke (1 subardağı)
-Limonsuyu (1 subardağı)
-Pulbiber (şayet suyunu acı acı içmek isterseniz) penelophe gibi..


Düzenleyen Billur Korkmaz : 22-08-2007 saat 19:13
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 18:42   #114
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Biberrrr, kıl acı biberi yazmayı unutmuşum.
Kırmızı biberde, salçalık olanlardandı.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 18:49   #115
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Penelope Hanımcığım sizin saydıklarınızdan sadece maydanoz ve asma yaprağı ve filizi kullanmamışım ben; bu tarife kefilim zira arkadaşlarım Moda Deniz Klübünün turşusuna benzetiyorlar.. Kavanoz kavanoz yapıp dağıtıyorum dostlara, beğenildiği için şımarıyorum ya..

Asma yaprağı ve maydanoz tadını değiştirebilir se?

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 22:01   #116
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,228
Galeri: 94
Babaannemin Turşusu

Herkese iyi akşamlar.Ben de benim annemden,anneminde babaannemden öğrendiği ,yıllardır yaptığımız ve çok beğenilen turşu tarifimizi vermek isterim.

Mutlaka cam kavanoz kullanıyoruz.Turşuluk malzeme (yeşil domates-ufak salatalık/kornişon değil,sivri biber,havuç,acur/biz küte deriz) iyice yıkandıktan sonra süzülürken her biri bıçağın ucu ile ya da en iyisi yorgan iğnesiyle(bunun ne olduğunu bilmeyenler olabilir kalın iğne veya çuvaldız diye bilir gençler birkaç yerinden delinir.
Ayrı bir yerde sıcak suda bekletilen sarmısaklar ve iyice yıkanmış limonlar soyulur.Sarmısaklar diş diş,limonlarda dörde veya sekize bölünür.
Kavanozun en altına 1 salkım üzüm,1 avuç nohut,3-4 adet kesme şeker atılır.Sonra kat kat malzemeler sıralanır.Mesela bir kat domates üzerine bir avuç sarmısak-iki avuç limon serpip,bunların üzerine biber sonra sarmısak ve limon serpip tüm malzeme boşluk kalmayacak ama çok bastırıp zedelemeyecek şekilde yerleştirilir.
Kavanoz dolduktan sonra büyük bir tencerede su kaynatılır.Kaynamaya başlayınca 2-3 avuç kaya tuzu atılıp aradabir karıştırarak 10 dakika kaynatılır.Üzerinde köpük olursa kaşıkla alıp atılır.
SU KAYNAMIŞ VE SICAK HALDEYKEN (kendimizi yakmamaya dikkat ederek)tüm malzeme suyun altında kalacak şekilde 1 gece ağzı açık olarak mutfakta bir köşede bekletilir.Üzerine taş veya benzer bir madde konularak turşuluk malzemenin suyun dışına çıkması engel olunur.Sabah hafif bastırılıp kalmışsa havası çıkartıldıkan sonra ilave sıcak su eklenebilir.Kapağı kapatılıp serin bir yerde örneğin balkonda iki ayda hazır olur.
Örnek kilo ayarı:İkişer kg.sebzeye 1 kg.limon,4 baş sarmısak.
Bu turşunun özelliği suyun sıcak konması,sirke konmamasıdır.Bir de sonbaharda yapılması ve turşu kurulduktan sonra eskilerin tabiriyle ayaza kalması gerekmektedir.Denemenizi öneririm mükemmel olur ve benim gibi midesi hassas olanlara bile kesinlikle dokunmaz.


Düzenleyen M.Sema : 16-06-2009 saat 09:43 Neden: Yazım hatası
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 22:13   #117
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Karışık, Karışık Turşu

Malzemeler

(5 Litrelik Kaplar İçin)

-1 baş sarımsak
-1/4 beyaz lahana
-1 avuç nohut
-1 bağ maydanoz
-15 adet yeşil fasulye
-5 adet havuç
-750 gr kornişon salatalık
-1 adet Dilimlenmiş Limon
-5-10 tane asma yaprağı ve Filizi
-4 tane salçalık kırmızı Biber
-1/2 kg kıl acı biber

Name:  IMG_0003.jpg
Views: 6015
Size:  43.0 KB

Turşu Suyu İçin

-1,5 su bardağı limonlu çeşnili sirke
-1 su bardağı üzüm sirkesi
-2 yemek kaşığı Şeker
-2 litre İçme suyu
-4 tepeleme yemek kaşığı İri taneli tuz


Yapılışı


Bütün sebzeler yıkanır ve kurumaya bırakılır. Genişçe bir kapta 2 litre içme suyu ve iri tuz kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzüm sirkesi ve çeşnili sirke de ilave edilir.
Lahanalar istediğiniz büyüklükte doğranır. Sarımsaklar soyulur ve doğranır. Maydanoz bağlanır. Havuçlar doğranır.
İsteğe göre karışık olarak **** belli bir sıraya göre kavanoza çok iyi sıkıştırılarak konulur. Son olarak üzerine asma yaprakları da ilave edilip, kapağı sıkıca kapatılır.

Afiye olsun

Not:Bu mesajın üzerinden 15 gün geçmeden denemeyin,
Ben bakayım tadına zehirlenmezsem, size yazarım.

Eklenen Resimler
 
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 22:16   #118
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,571
Galeri: 373
Karışık bir, karışık turşu yaptım.
Forumdan, Billur hanımdan, komşumdan ve fidancının annesinden öğrendiklerimi birleştirerek turşumu yaptım.
Herkese teşekkürler.

Fakat malzemeleri iyi ayarlayamamışım, neredeyse yaptığım kadar malzemede arttı, kalanları da yarın yeni bir turşu kabı alıp yapacağım.

Name:  IMG_0001.jpg
Views: 4666
Size:  26.0 KB
Bu sirkeyi ve üzüm sirkesi kullandım.
Name:  IMG_0004.jpg
Views: 4536
Size:  36.6 KB
Bunlarda artan sebzeler. Koca bir tas daha lahana var dolapta.
Name:  IMG_0002.jpg
Views: 4827
Size:  15.0 KB
Yumurta hazırladığım turşu suyunda yüzüyordu. Sirkeleri de ekledikten sonra turşu suyundan biraz içtim, tadı güzeldi, tuzu da iyiydi.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 23:11   #119
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,916
Galeri: 215
Eline sağlık Penelophe, görünüşü benim gibi turşuya pek düşkün olmayan birinin bile iştahasını kabartacak kadar güzel.

O kavanozu sırf renk uyumu için hazırlayabilirim.

İçinde şöyle minik kelekler de olabilirdi

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 23:27   #120
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 280
Galeri: 67
Off off inanın özendim hem malzemenin hazırlanıp sunumuna hem de kavanoza dizilişine, ELLERİNİZE SAĞLIK..

Ancak ben aşırı mayhoş olacağını tahmin etmekteyim, maydanozun tadını ne şekilde etkileyeceğini bilemiyorum keza ben hiç koymuyorum. Yine de çok nefis bir lezzet yakalanacağından eminim zira penelophe herşeyden önce sevgisini kattı bu turşuya..

Ağız tadıyla yemek nasib olsun sevgili penelophe..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014