agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-04-2010, 21:16   #1
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Sn.MeyveliTepe, Onu yarın gittiğimde sizlere fotoğraf çekip aktarayım.Aslında, toprak analizi yaptırıp öyle değerlendirmek en ideali olur..1,5 m3 civarında kurumayan bir toprak..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2010, 19:09   #2
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Sebze adalarını nihayet tamamladım. Kadifeleride kenarlara diktim.Fakat son resmi mangaldan sonra (malum sebepten çekemedim) Kompost yapımı için uygun yer buldum. Bostandan getirdiğim toprağıda uygun bir bedelle attırdım. Mayısın ilk haftasıda,sebze fidelerimi diker,damlama sulama montajını yaparım.

Eklenen Resimler

Düzenleyen sındırgılı : 20-04-2010 saat 20:27
Eski 19-04-2010, 07:11   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Haftasonu leonardit ve gübre alındı, bahçeye yığıldı. Dün 5 adanın daha toprağını belleyip 2 adanın toprak karışımını tamamladık. Yağmur başlamasaydı diğerlerini de bitirirdik ama yerler çok çamur olduğundan sadece gübreleri adalara serip EM spreyleyip yağmur altına bıraktık.

Artık adalara ayak basmak yasak

Malçlama için aklıma bir fikir geldi. Geçen sene bahçede nereyi sulasak semizotu fışkırmıştı. Bir süre sonra başedemedim, sökmeden öylece bıraktım, biberlerin domateslerin dibi yemyeşil örtülü kaldı yaz boyunca. Bunu malçlama uygulaması olarak deneyebilir miyiz? Semizotunun kökten ya da dışarıdan sebzelere bir zararı olur mu? (Sebzelere bulaşmasa da bazılarının yaprakları hastalıklıydı mesela. Ne olduğunu bilmiyorum yapraklarda beyaz kabartılı benekler olmuştu.) Kuruyan semizotları kış boyunca tamamen yok olmuş, nasıl oldu anlamadım bile. Tamamen toprağa karıştılar yani. Bu açıdan Fukuoka'nın yonca kullanması gibi semizotu kullanılabilir mi?

Düzenleyen verdoque : 19-04-2010 saat 09:13
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 08:55   #4
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Bu semizotu meselesini ben de çok merak ediyorum. Ama biz Semizotunu çok seviyoruz, çok tüketiyoruz. Bu yüzden onlara yabani ot muamelesi yapamıyorum. Diğer yabani otları temizliyorum ama Semizotlarını bırakıyorum. Toplarken de kökünden çıkarmıyorum, tepelerini kırarak topluyorum. Çok dezavantajı yoksa böyle devam edeceğim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 13:49   #5
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Sebze adalarına yoğunlaştık, bu arada ada yapılmadan hazırlanan sebze bahçelerini de paylaşalım mı? Su kanalları, sebzeler kanalın neresine dikilir, sıklıkları- sıra araları, bağlama şekilleri, ocaklar... gibi konularda paylaşımlardan da yararlanabiliriz. Sebzelerin her sene dönüşümlü olarak ekilip-dikilmesini de bu başlıkta paylaşabiliriz.

Bu arada buradaki her satır da ayrı güzel.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 17:29   #6
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Ben bu senede de adadan vazgeçtim. Sizleri takipteyim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 19:22   #7
Ağaç Dostu

Evet adaların fotoğraflarını şimdi ekleyebiliyorum

Name:  DSC00248_TS1.jpg
Views: 3834
Size:  50.2 KB

Name:  DSC00250_önce.jpg
Views: 4073
Size:  58.0 KB

Name:  DSC00261_sonra1.jpg
Views: 3839
Size:  60.0 KB

Name:  DSC00263_sonra2.jpg
Views: 3889
Size:  58.7 KB

Düzenleyen verdoque : 26-01-2013 saat 16:50
Eski 20-04-2010, 20:04   #8
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Elinize sağlık. Çok güzel olmuşlar. Adalar arasında yürüme ve çalışma mesafesi biraz az gibi görünüyor. Umarım size zorluk çıkarmaz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 20:46   #9
Ağaç Dostu

Teşekkürler, aslında matematiksel hesaba göre arada 60 cm kalacaktı, montaj toleranslarımız biraz geniş olmuş Tahtaları da kısaltamayınca 40cm kaldı. Yanlamasına 60 cm'yi koruduk, o kısımlar fotoğrafta görünmüyor ama rahat oldu.

Eklenen Resimler

Eski 21-04-2010, 07:10   #10
Yeni Üye

Limonbahçesi's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2010
Merhabalar.İsmim Murat.
Dün tesadüf eseri domateslerle patlıcanların yakın dikimi olurmu diye internette arama yaparken bu site üstünde bu başlık altındaki forum sayfasını buldum heyecan verici dün gece baştan sona okudum.
Birkaç sorum olacak sizlere.Kadıköy Hasırcıbaşında oturduğum evin bahçesinde 1 metreye 8 metre uzunluğunda ada teşgil edecek bir alan var ben busiteyi bulmadan önce bahçeye domates patlıcan vede biber bir köşesinede begonvil ayrıca azda olsa çilek ektim.
bahçe toprağı malum kuvvetle muhtemel değer olarak zayıf yanmış gübre ile dikim yaptım.
Sizlerin hazırladığı kokteyli hazırlama aşamasını kaçırmış oldum.Cocopeat ve diğer gübre malzeme çeşitlerini üsten yüzeyi kapatma yoluna gitsen faydalı olurmu yoksa boşa uğraşmıdır yanıtlarsanız sewinirim.

Teşekkürler.

Limonbahçesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2010, 22:46   #11
Yeni Üye

Limonbahçesi's Avatar

Thumbs up

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Limonbahçesi Mesajı Göster
Merhabalar.İsmim Murat.
Dün tesadüf eseri domateslerle patlıcanların yakın dikimi olurmu diye internette arama yaparken bu site üstünde bu başlık altındaki forum sayfasını buldum heyecan verici dün gece baştan sona okudum.
Birkaç sorum olacak sizlere.Kadıköy Hasırcıbaşında oturduğum evin bahçesinde 1 metreye 8 metre uzunluğunda ada teşgil edecek bir alan var ben busiteyi bulmadan önce bahçeye domates patlıcan vede biber bir köşesinede begonvil ayrıca azda olsa çilek ektim.
bahçe toprağı malum kuvvetle muhtemel değer olarak zayıf yanmış gübre ile dikim yaptım.
Sizlerin hazırladığı kokteyli hazırlama aşamasını kaçırmış oldum.Cocopeat ve diğer gübre malzeme çeşitlerini üsten yüzeyi kapatma yoluna gitsen faydalı olurmu yoksa boşa uğraşmıdır yanıtlarsanız sewinirim.

Teşekkürler.
Sayın MeyveliTepe siz en azından bu soruma cevap verirseniz sewinirim.Teşekkürler.

Eski 22-04-2010, 15:09   #12
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler, biraz asitik toprak seven çiçekler için iyidir. Talaş biraz da iri parçalı ise çok iyi malç malzemesi olur.

Eski 22-04-2010, 15:49   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler, biraz asitik toprak seven çiçekler için iyidir. Talaş biraz da iri parçalı ise çok iyi malç malzemesi olur.
sayın meyveli tepe cevap yazınızda anlayamadığım bir kısım var ''Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler,'' açıklayabilirmisiniz.

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2010, 17:30   #14
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Yani PH'ı 7'nin altındadır. Kullanıldığı yerdeki toprağı da PH 7'nin altına düşecek şekilde etkiler. Ancak bu pek çok bitki için kötü bir şey değildir. Sebzeler PH 6-6.5 durumundan hoşlanırlar.

Eski 22-04-2010, 21:50   #15
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Sebze adacıklarıma: domates,biber ve salatalık diktim.

Eklenen Resimler

Eski 23-04-2010, 08:42   #16
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Limonbahçesi, tabii ki faydası olur. Biz de adalara sebzeleri ektikten sonra, sebzeler biraz boy atınca 10 santim kalınlığında komposttan malç yapıyoruz. En azından aynı işi görür.

Sn.Sındırgılı, Domatesleri dikerken adanın için olabildiğince derin çukur açıp domatesi en dibine dikiyorum. Sonra bitki büyüdükçe azar azar çukuru dolduruyorum. Böylelikle adanın içinde boğaz doldurma işini halletmiş oluyorum. Bitki de derin ve büyük kök yapma şansını buluyor. Aksi halde yüzeysel bir kök olur bu da bitkiyi beslemekte yetersiz kalabilir.

Eski 23-04-2010, 11:04   #17
Yeni Üye

Limonbahçesi's Avatar

[QUOTE=MeyveliTepe;623153]Sn.Limonbahçesi, tabii ki faydası olur. Biz de adalara sebzeleri ektikten sonra, sebzeler biraz boy atınca 10 santim kalınlığında komposttan malç yapıyoruz. En azından aynı işi görür.QUOTE]

Yanıtınız için teşekkür ederim sayım MeyveliTepe

Eski 23-04-2010, 09:52   #18
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Arkadaşlar, biraz acele etmiyormusunuz sebze dikimi için?
Adana Mersin Antalya gibi iller için olabilir ama gece 5 °C düşen yerlerde gündüz de yeterince ısınmayan toprakta sebze kökleri çalışamaz.

Ben geçen sene çok heveslenip 20 Nisanda bahçeme fidelerimi dikmiştim, Mayıs sonuna kadar hiç gelişmediler, benden bir ay sonra fidelerini dikenlerle aynı gelişimi gösterdiler.

Fasulye, kabak, hıyar gibi tohumlar ekilebilir belki ama, fide olarak diktiğimiz bitkiler çalışmaz.

Bu sene 20 Mayıstan önce dikmeyi düşünmüyorum.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 23:30   #19
Ağaç Dostu

Smyrna's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
-Arkadaşlar, biraz acele etmiyormusunuz sebze dikimi için?
-yeterince ısınmayan toprakta sebze kökleri çalışamaz.
-fide olarak diktiğimiz bitkiler çalışmaz.
-Bu sene 20 Mayıstan önce dikmeyi düşünmüyorum.
Bu yıl ilk defa dikeceğim pembe domates tohumlarını 7 martta temin ettim ancak 20 martta çimlendirmeye başlayabildim (Dolayısıyla biber ve diğer sebze tohumlarını da) bu yüzden gelişmeler biraz geriden geliyor. Bu sıkıntımı Hisarönü'ndeki ziraat mühendisi arkadaşımla paylaştığımda toprağın 15 mayıstan önce kendini salmadığını ve fidelerin de yavaş geliştiğini ifade etti. Mantıklı geliyor.

Bu yıl ilk defa sebze adalarında (Meyvelitepe'nin blogunun takipçisiyim) sebze yetiştireceğim. Adaların çevresi ancak bugün tamamlanabildi. Bir ara sezonu kaçıracağımı düşünmeye başlayıp iyice gerilmiştim. Keçi gübresi ve leonarditi daha önceden almıştım. Toprak, gevşemesi için ince kum da karıştırılarak 2 hafta önce bellendi. Bugün araya giren zaman içinde tavını kaçırmış olmama rağmen, toprağın daha önceki yıllarda olduğu gibi taşlaşmadığını fark ettim. İyi gelişme. Yarın adaların içinin cocopeat ile doldurulması için İzmir firması tartes ( http://www.e-tartes.com/urun_detay.a...547&lang=tr-TR ) ile görüşeceğim. 5,84 Tl den satış yapıyorlar ancak sitede verdikleri fiyata kdv dahil mi değil mi, anlayamadım. Olmadı magicplant ( http://www.magicplant.net/26-garteng...65-litre-.html ) üzerinden sipariş vereceğim.

Ayrıca bone meal'i de unutmamak lazım. Geçen yıllarda domateslerde yaşadığım sorunun çözümü olabilir.

Kompost konusuna hiç girmiyorum. Benim için muamma olmakla birlikte bu yaz denemelere başlayacağım.

Düzenleyen Smyrna : 26-04-2010 saat 23:34 Neden: imla
Smyrna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2010, 11:57   #20
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Bence de henüz erken. Ben sadece seraya dikeceğim şimdi. Adalara 15 Mayısta.

Eski 23-04-2010, 19:39   #21
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Geçen sene, mayısın ilk haftası dikmiştim.Baktım evde (balkonda) dolaşacak yer kalmadı,hanımdanda fırça yemektense erken dikmeye karar verdim. Sn Meyvelitepe haklısınız,çukur gibi yapmalıydım ama olabildiğince derin diktim.

Düzenleyen sındırgılı : 23-04-2010 saat 20:54
Eski 27-04-2010, 06:43   #22
Ağaç Dostu

Bizim burda kritik tarih 6 Mayıs diyorlardı, ama İzmir ve Kocaeli'nde bile 15 Mayıs deniyorsa ben daha geç dikebilirim.

Eski 27-04-2010, 19:58   #23
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Bence, sebze adacıklarının topraklarını dopingledik.[kemik tozu, iz elementler,leonardit,enzim,keçi gübresi, vs] Ben adacıkları hazırladıktan 1 hafta sonra fideleri diktim. Bu hafta sonu da fesleğenleri aralara serpiştirip, maydanoz tohumlarını serpiştireceğim. Üzerinede kapak olarakta cocopeat serpeceğim.. Bugünlerde de don olayı, ani ısı değişiklikleri gibi fideleri öldürecek tabiat hadiseleri öngörmediğimden Adacıklarımı erkenden fidelerle doldurdum.. Bu da bir deney, sonuçları yaşayıp göreceğiz..

Düzenleyen sındırgılı : 27-04-2010 saat 20:37
Eski 27-04-2010, 20:52   #24
Ağaç Dostu

Benim de yeşillik-çilek adası tamam. Kuruyan toprağı hafif çapaladım. Kil topaklarını temizledim ve soğan, sarımsak, maydonoz, roka, tere ektim. Marullardan 10-12 tane şaşırttım şimdilik. Hepsini EMA'lı suyla suladım.

Eski 27-04-2010, 23:07   #25
Ağaçsever

hbayraktar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2009
Sn. Didem, rica ederim bulamazsanız haber verin.

Araştırarak yolum gittigidiyor a çıktı, siparişleri verdim bekliyorum, ama toprak, belleme-eleme, tesviye derken bir tek domates ve biberleri fidelediğim geldi aklıma

Sn. Meyvelitepe hepimiz izinizden geliyoruz, malzemeleri toparladık, bundan sonraki adımda helvayı kavurmak için belirli bir sıra önerirmisiniz?

Kolay gelsin

hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 23:51   #26
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar Mesajı Göster
Sn. Didem, rica ederim bulamazsanız haber verin.

Araştırarak yolum gittigidiyor a çıktı, siparişleri verdim bekliyorum, ama toprak, belleme-eleme, tesviye derken bir tek domates ve biberleri fidelediğim geldi aklıma

Sn. Meyvelitepe hepimiz izinizden geliyoruz, malzemeleri toparladık, bundan sonraki adımda helvayı kavurmak için belirli bir sıra önerirmisiniz?

Kolay gelsin
Arkadaşlar, yaptıklarınız çok güzel. Doğrunun her zaman daha doğrusu, iyinin de daha iyisi vardır. Herkes en iyi yorumu kendince yapabilir. Adalardaki hedef, bitkilerin kolayca kök geliştirebilecekleri, başlangıçta her türlü besinin organik kaynaklardan sağlandığı, devamında yetiştirdiğiniz bitkiler ve bunların rotasyonuyla kendi kendini besleyebilen, mikroorganizmalarca zengin, solucan dostlarımızı da davet eden, yaşayan bir ortam yaratmak. Öyle ki, bu ortamı bir kere yarattıktan sonra, bitkilerin köklerini dahi sökmeden, kazmadan, çapalamadan her mevsim sizin için güzel ürünler verecek bitkilerin yaşayacağı bir ortam olsun.

Bunu yaparken, bilginin yanısıra hislerinize ve kendinize güvenin

Eski 28-04-2010, 09:11   #27
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
Sn.Meyvelitepe'nin önayak olduğu bu uygulama çok hoşuma gitti.
Sevgili Kiraz da iyi ki bu başlığı açmış.
Tüm arkadaşlar nasıl da heyecanla bu işe girişmişler.
Sizlerden çok etkilendim ve ben de sebze adaları oluşturmaya karar verdim.
Dünden beri burada yazılanları okuyorum.
Çok heyecan verici buldum yazılanları.
1,2 x 1,5 m.=1,8 m2 ebatlarında 6 tane adacık oluşturmayı planladım.
Alan az olunca ancak bu kadar olabilecek. Aralara 40 cm. boşluk bırakacağım.
Bu adacıkları toprağı kazıp mı yerleştirmeli yoksa sert zemine mi? Yüksekliği 30-40cm. olarak planladım. Sanırım yeterli bir yükseklik.
OSB ile yapmayı düşündüm ama daha sonra kalın kalasla yapılanların dayanıklılık açısından iyi olacağına kanaat getirdim.
İçini dolduracak malzemeler için de tavsiye edilenlerle irtibata geçeceğim.
Ben de sizleri takip ediyorum.
Tavsiyesi olan arkadaşlar varsa sevinirim, henüz başlangıçta yap boz yapmamış olurum.
Herkese teşekkürler.
Name:  sebze ada planı.JPG
Views: 3425
Size:  22.1 KB

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 09:20   #28
Ağaç Dostu

Sn uzman16,

Bizim adalarda kısa kenarlar arasında 40cm var, Sn Meyvelitepe'nin uyardığı gibi bu mesafe çalışmak için dar. O kısmı sadece geçiş için kullanacağımız için sorun olmadı ve yanlarda 60cm mesafe bıraktık.

Adalarınız şimdiden hayırlı olsun

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1271783851

Eski 28-04-2010, 09:32   #29
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
Sizinki çok başarılı olmuş. Ellerinize sağlık. Belki sağ ve sol baştaki 40 cm.lik boşlukları bırakmazsam açığa çıkan 80 cm.lik alanı iç kısımdaki 40 cm.lik alanlara ekleyerek aralardaki mesafeyi 50-55 cm yapabilirim.
Bir de adaların içini doldururken hangi malzemeden ne kadar koymam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 09:54   #30
Ağaç Dostu

Bizim için nakliye çok problem oldu. Her şeyi kendi imkanlarımızla taşıdık. Bahçe toprağımız çok killi olmasına rağmen büyük miktarda bahçe toprağı kullanmak zorunda kaldık. Cocopeat'i ucuza getirip suda bekletip açmaya üşenmeseydik bol cocopeat iyi olurdu ama onun yerine ada başına yarım paket (125lt) TS1 litvanya torfu, yaklaşık yarım torba leonardit, 1'er çuval gübre katkılarıyla toprağı iyileştirmeye çalıştık. Neden ne kadar koyacağınıza toprağınızın durumuna göre karar verebilirsiniz. Ama asıl tarif aşağıda

http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=60

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025