agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni524Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-11-2009, 17:58   #181
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyonla sıvı gübre konu başlığına geliniz.

QUOT[E=idris şenol;537090]sayin epsody mutfak atiklarindan sivi gubre yapimi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim[/QUOTE]

Bu konu dışında olduğundan ilgili başlıktaki bilgileri kontrol ederek sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 22:19   #182
Ağaç Dostu
 
incikarsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 130
Galeri: 24
Sn Epsody,
Solucanlarin topragi havalandirdiklarini biliyordum ama bu kadar faydali olduklarini bilmiyordum. Bazen herhangi bir nedenle toprak disinda kalmis,beton uzerinde kendine nemli bir ortam aramaya,canini kurtarmaya calisan bir solucan gordugumde hemen bir cali parcasiyla alip nemli topraga,cimenlerin arasina atardim. Cok acirdim o hallerine. Ama simdi
acima degil, bu hayvaciklara saygi duyuyorum artik. Bu konuda bilinclendirdiginiz icin kendi adima size cok tesekkur ediyorum.

Siz ve birkac arkadas isin tamamen bilimsel yonu ve ticari uretimi ile ilgileniyorsunuz.
Organik tarima buyuk katkisi olacak bu calismalarinizi insaallah daha da gelistirme firsatini
ve imkanini bulursunuz. Sizi kutluyor,bu yararli calismalarinizin ve arastirmalarinizin devamini diliyorum.

Solucanlarla ilgili komposttan bahsedilirken hep at gubresi belirtildi.Nicin at gubresi ?Daha gucsuz bir gubre oldugu icin mi?

Bahcemde inek gubresi var.icinde solucanlarimiz da var. Gubrenin ustu naylonla ortulu. Benim oyle cok miktarda solucan gubresi uretecek durumum da yok. Ancak hic olmazsa ciceklere ve ozellikle domateslere yetecek kadar gubre elde edebilmem icin ne yapmam lazim? Sebze bahcem 120 metre kare.

Hazirana kadar gubrenin icinde bulunan solucanlar orada yapacaklari diskilamayla o gubreyi daha da verimli hale getirmeyecekler mi? Bana yol gosterirseniz cok sevinirim.Tesekkurler.

Ayazkızı beğendi.
incikarsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2009, 00:41   #183
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Inci Hanim Merhaba,
At gubresinin solucan gubresi uretiminde tercih nedenlerinin basinda atlarin sindirim sistemlerinin ineklere gore daha az gelismis olmasi nedeni ile gublerinde daha fazla islenmemis besin maddesi bulunmasidir. Fakat solucan gubresi uretiminde once icinde bulunan tohumlardan kurtulmak icin kompost isleminden gecirildikten sonra solucanlara verilir.
Bunun disinda sebze bahcenizde diger gubreleride (inek, koyun, tavuk vb.) kullanabilirsiniz. Size onerim yanmis veya en az bir yil beklemis gubreyi topragin uzerine serdikten sonra uzerini eger mumkun ise malc ile kapatarak uygulamaniz. Malc icin bir cok malzeme kullanabilirsiniz. Benim size bu konudaki onerim saman veya benzeri bir materyal olacaktir. Yaklasik 5-10 cm kalinligindaki saman tabakasi topraktaki nemin vede en onemlisi isinin sabit kalmasi saglar, bu da solucanlar icin oldukca onemlidir. Eger bu sekilde topragi korursaniz kisa surede sebze bahcenizdeki solucan nufusunun onemli olcude arttigini goreceksiniz. Domatesler icin size ozellikle koyun gubresini oneririm ve eger temin edebilriseniz potasyum sulfat (mineral olarak) katkisi ile oldukca iyi sonuclar alabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2009, 04:22   #184
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
İncikarsan'a başlğımıza minettarlığımız.

İnci hanım bu başlığa ilgi göstererk sorularınız için teşekkür ederim, solucanlarımızı beslemek için bahçemizde bulunduracağımız gübreler için ayrım yapmıyorum, her türlü ahır gübreleri, yanlız kanatlı gübresi işlemden geçirilerek, palet gübreler vede oluşturduğumuz kompostumuzu önca ağaçların iz düşümlerine gelecek biçimde daha sonrada sebze dikeceğimiz sebze parsellerine yayacağız üstüne leonardit ilave edilecek ben daha sonra malç olarak dal öğütücüden çıkardığım öğütülmüş dal yongaları örtüyorum.

Sizin böyle bir makinanız yoksa x-29 arkadaşımızın tarifi üzerine saman malçı yapabilirsiniz, buradaki malçın görevi öncelikle bahçe toprağınızdaki solucanlara barınma ve beslenmelerine konukçuluk ederek populasyonlarını artmasını sağlıyacaktır.

Burada uyguladığınız malçın bahçe toprağınıza sağladığı önemli bir oluşumuda açıklamak isterim, uyguladığımız malç malzemesi topraktaki canlılar tarafından işleme tabi tutulurken oksidasyon meydana gelmekte bu oksidasyonun etkileriylede toprağınızdaki yabani ot tohumlarıda oksidasyona uğrıyarak çimlenme özelliklerini kaybetmektedirler ve toprağa organik malzeme kazandırırlar.

Baharda ot oluşumunuda engeliyerek sizi fazladan otların bertarafından kurtarırlar, burada dikkat adeceğim bir nokta vardır saman malçının bitki ağaç gövdelerine değmemesine özen göstermemiz gerekmektedir.

x-29 arkadaşımızın katılımlarına da teşekkürü borç bilirim, Arkadaşlar ben bahçemize solucan gübresi oluşumunu sağlamayı solarizasyn ve malç konuları ile dal öğütme makinalarını tanıtan başlıklarda da açıklamıştım , ilgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. sevgiyle kalın.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 03:39   #185
Ağaçsever
 
Özgür Ayata's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: KKTC
Mesajlar: 66
Selamlar,
Ben bahcemden solucan toplayip beslemek istiyorum, elimde yanmis kucukbas hayvan gubresi, yarasa gubres,i guvercin gubresi ve bol miktarda yaban otu var. Ahsap cekmeceli sistem dusunuyorum. Gubreleri ve yapraklari nasil curutecegim konusunda bilgi sahibi olan arkadaslar paylasirsa sevinirim.

Özgür Ayata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 05:55   #186
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Organik tarımın öncüleri.

Arkadaşlar sizlere ayrı ayrı olarak,OSMAN45 ve Ozgür Ayata, bu konu başlığına ilgileriniz için en samimi şükranlarımı sunarım, arkadaşlar elimizde bulunan ister organik atıklar olsun, veya çeşitli hayvan dışkılarından oluşan gübrelerimiz olsun bunları topraklarımızda sebze dikim parsellerimizin nadas döneminde açacağımız 30-40 cm karıklara dökerek, toprağımızdaki solucanlara sunarsak, hem onların üremelerini sağlıyarak populasyonlarının topraklarımızdaki nüfuslarını artırmış oluruz, hemde bu gübrelerin onların tarafından tüketilerek sindirim sistemlerinden geçişinden, dışkılarında solucan gübresini topraklarımıza uygulamış oluruz.

Benim solucan gübresini üretim ve topraklara uygulama anlayışım bu şekilde, daha pratik çözüm gibi geldiğinden bu tür uygulamalarla sonuca gitmekteyim, sizlerin farklı bir yöndem uyguluyarak sonuca götürecek sunumlarda bulunacak arkadaşlarımız var.

Bu konu başlığı içinde, paylaşımlarda bulunan arkadaşlarımızın mesajlarını takip ederseniz kendilerinden yararlabileceğiniz bilgilere ulaşırsınız.

Sizleri solucan gübresi düşüncelerinizden dolayı iyi bir çevrecilik ve organik tarımın öncüleri olarak kutlar, çalımalarınızda başarılar dilerim, sevgiyle kalın saygılar sunarım.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 19:02   #187
Ağaç Dostu
 
incikarsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 130
Galeri: 24
Sn Epsody ve X-29,

Ikinize de sorularima gosterdiginiz ilgiden ve verdiginiz bilgiden dolayi cok tesekkur ederim.

Su an bahcemin bir kosesinde beklettigim gubre cok taze olmamakla birlikte yillanmis da degil.Bu yil onu kullanamaz miyim? Eger kullanabilceksem ne zaman bahceye serip ustune bahsettiginiz islemi uygulayayim?

Diyelim ki her sey uygulandi ,capa makinesiyle ne zaman capalayabilirim? Capalarken o canim solucanlari katletmez miyiz?

Leonarditin satildigi yerleri internetten mi bulacagim yoksa onereceginiz uygun fiyatla satin alabilecegim bir yer varmi?

Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.

Sevgi ve saglikla kalin.

incikarsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 20:09   #188
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sevgili incikarsan gübrenizin önemi yok, gübrenizi öncelikle ağaçlarınızın iz düşümüne daha sanrada baharda sebze diktiğiniz boş parsellere serebilirsiniz, daha sonrada samanı sererek işlem tamamdır leonardit bulamazsanız hümik asit de olabilir, ama bulamıyorum derseniz dert etmeyin.

Gübreniz ve saman bu işi yapmaya yetecektir, siz sadece gübrenizi ve samanı sererken ağaçların gövdelerine temas etmiyecek şekilde uygulamanız gerekecek, samanınız solucanlara yatak ve barınak olurken gübrelerinizde toplanan solucanlara besin kaynağı olacak solucanlar burada barınmalarıyla nüfusları artarak gübrenizi tüketip dışkılarını orada bırakacaklar.

Siz bahar gelince sadece geriye kalan samanların işlenmiyeleri oradan kaldırarak kenarda tekrar kullanmak için saklamanız gerekecek çapalama işi zaten yaş topraklara yapılmaz, çapa makinasını tava gelmiş topraklara uygulayınız.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 21:14   #189
Ağaçsever
 
Özgür Ayata's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: KKTC
Mesajlar: 66
Paylasimlariniz icin tesekkurler.
Ben de bu yontemi deneyip sonuclari paylasacagim.
Elimde 5-6 cuval kadar guvercin gubresi var, bunu serip kurutmali miyim yoksa nemli tutup curutmeli miyim? Şu anda naylon cop posetlerinin icinde duruyorlar.
Ayrica bunu yanmis hayvan gubresi ile ne oranda karistirabilirim?

Özgür Ayata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 01:36   #190
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım Ozgür Ayata, kanatlı gübreleri fazla asidik olduklarından doğrudan solucanların menülerine katılamazlar, daha önceki mesajında elinde yabani kuru ot olduğunu belirtmiştin, eyer otların yabani ot tohumları barındirmıyorsa elindeki kanatlı gübreleriyle bereber yanmış hayvan gübresini harmanlıyarak 1/3 0ranında karıştırıp toprağa serebilir malç işlemini başlatabilirsiniz.

Ama elinizdeki yabani otların içinde tohum var ise ozaman 1/3 oranında kanatlı gübresi ile yanmış hayvan gübre karışımını-yabani otlarla karıştırarak, toprağa serdikten sonra saman malçı ile örtmelisinki, yabani otların içindeki tohumlar saman malçının içinde fermantasyona uğrayıp çimlenme özelliklerini kaybederek sonradan başına dert açacak durum meydana getirerek bahçende otlanmaya sebeb olmasınlar.

Arkadaşım size bir açıklama daha yapacağım, organik bileşikli atıkların iyibir şekilde işlenebilmesi çürüme ile sağlanamaz çürüme işleminde oksidasyon olayı ile böcek koku ve gaz oluşumu meydana geldiğinden malzememiz fireli olarak kayıplara uğrar, samanla örtmemizin bir sebebide organik malzememizin hava temasını kesmek içindir, ozaman işlemimiz fermantasyona tabi olarak işlem gördüğünden havasız ortamdaki bakterilerin işlemiyle daha yararlı betki besin kaynaklarına döneceklerdir.

Arkadaşım başlığa ilginden dolayı seni kutlar, teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca sorularınla katıldığın paylaşımlara getirdiğin işlerliğe şükranlarımı sunarım.

Karışım Oranları.
Kanatlı gübresi ile yanmış hayvan gübresi 1/1 oranında harmanlanacak, daha sonrada bu karışım ile yabani otlar 1/3 oranında harmanlanmış olacak.

Arkadaşım bu eklentim senin B5A başlğıındaki sorularını gördükten sonra açıklama ihtiyacı duydum, ve size ortak uygulamada bulunmak isterim, Selahattin hocanın açıklamalarına uygun B5A yı toprağına uyguladıktan sonra bu başlıktaki açıklamalarımı uygulaman topraklarına daha yararlı durumlar meydana getirecektir.

Bu son açıklamalarım bir anlam bozukluğu yaratmış ise, size ayrı bir açıklama getirebilim.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen epsody : 24-12-2009 saat 01:53 Neden: İlave yazı ekleme.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 19:50   #191
Ağaçsever
 
Özgür Ayata's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: KKTC
Mesajlar: 66
Selamlar,
Sayın epsody aydınlatıcı bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler.
Bugün bir çiftlikten 4 çuval at gübresi ve 1 balya saman aldım.B5A başlığında bahsettiğim zeytinliğe Selahattin hocanın bahsettiği şekilde uygulayacağım ve bazı zeytin ağaçlarının arasına solucan yatakları yaparak hem ağaçlardaki değişimi gözlemleyip hem yataklardan çimlendirme için toprak elde etmeyi hemde organik ev atıklarımı geri dönüştürmeyi hedefliyorum.Yaban otlarının tohumları konusunda emin değilim. Tesekkürler.

Özgür Ayata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 20:01   #192
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım Ozgür Ayata, malç uygulamasında zeytin ağaçlarınızın gövdelerine kadar saman sermeyiniz ağaç gövdesinde çürümeler meydana gelebilir, işler kolay bereketin bol olsun, gelişmeleri paylaşımlarda takipçin olacağız, sevgiyle kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 21:53   #193
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 49
http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html

Burada bahsedilen worm factory düzeneğinin amaçları nelerdir?

Malum, Türkiye'de böyle düzenekleri bulmak kolay değil, evde, balkonda, terasta, bahçede bu işi kapta yapabilmek için kendimiz bir şeyler üretebilir miyiz?

Anladığım kadarıyla,

ışık almaması, havalandırılması, çok sıcak olmaması, soğuktan korunması, drenajının iyi olması gerekiyor.. Buna göre alttan sıvı atımı sağlanan yanlardan hava alması mümkün bir kap yeterli gibi, solucanların dışarı çıkma ihtimali var mıdır acaba, bunun için tellemek gerekebilir mi?

Yatak düzenin parçalanmış nemli karton,kağıt, kurumuş yaprak, hindistan ceviz lifi uygun..

Sonra da atıkları attıktan sonra 1 hafta 10 gün sonra solucanlar eklendikten sonra solucan kompostu başlıyor...

Nemini, ısısını düzgün tuttuktan sonra, vermicompost işlemi başarıyla tamamlanıyor...


Sanırım bu işi terasta yapabilirim...

taskıslalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 23:35   #194
Ağaçsever
 
Özgür Ayata's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: KKTC
Mesajlar: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi taskıslalı Mesajı Göster
http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html

Burada bahsedilen worm factory düzeneğinin amaçları nelerdir?

Malum, Türkiye'de böyle düzenekleri bulmak kolay değil, evde, balkonda, terasta, bahçede bu işi kapta yapabilmek için kendimiz bir şeyler üretebilir miyiz?

Anladığım kadarıyla,

ışık almaması, havalandırılması, çok sıcak olmaması, soğuktan korunması, drenajının iyi olması gerekiyor.. Buna göre alttan sıvı atımı sağlanan yanlardan hava alması mümkün bir kap yeterli gibi, solucanların dışarı çıkma ihtimali var mıdır acaba, bunun için tellemek gerekebilir mi?

Yatak düzenin parçalanmış nemli karton,kağıt, kurumuş yaprak, hindistan ceviz lifi uygun..

Sonra da atıkları attıktan sonra 1 hafta 10 gün sonra solucanlar eklendikten sonra solucan kompostu başlıyor...

Nemini, ısısını düzgün tuttuktan sonra, vermicompost işlemi başarıyla tamamlanıyor...


Sanırım bu işi terasta yapabilirim...
Bu videoda evde nasil pratik bir sistem kurulacagini anlatiyor, belki yardimi olur.
http://www.youtube.com/watch?v=WxhEQEA0GN8

Ayazkızı beğendi.
Özgür Ayata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 07:59   #195
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Evde çok basit bir düzenek ile kurduğum ve işleyen sistemim,
>Kap olarak ulaşabildiğim en basit ve kullanılmayan malzemeyi seçtim.Yeğenimin bebek iken yıkandığı küçük küvet...
>En alta 2 adet pazar ekleriyle birlikt gazeteyi güzelce yaydım ve ısladım.
>Bir miktar Toprak, taş ve tahta parçasını 2-3 santimetre yüksekliğinde yaydım.
>Tekrardan bir miktar ısladım.
>Bahçemizden topladığım solucanları serbestçe içine bıraktım ve üzerlerine bir miktar inek gübresi koydum.
>Gübredeki değişime göre yeni gübreler ekledim.

Bu işlemler arasında yaptığım hatalar;
>Solucanlar nemli ortamda yaşıyorlar ancak asla ISLAK ortamda değil.Ortam eğer çok ıslak ise solucanlar ölüyor
>Taze sebze meyve artıklarını koyacaksanız lütfen çok az miktarda koyarak başlayın. Miktarı yavaş yavaş artırın, yoksa sinek oluşumu başlıyor
>Kabınızda mutlaka drenaj olsun.

Daha detaylı ve geniş bilgi isteyen olursa cevaplamaktan memnun olurum

Ayazkızı beğendi.
fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 20:15   #196
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Bu başlığa katılarak gerek pratik deneylerinin, gerekse dış kaynaklı bilgiler ışığında edindikleri bilgilerle yeni oluşumlar ortaya koyarak bu konu başlığının başarılı sonuçlara doğru ilerlemesinde katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma en samimi şükranlarımı belirtmek isterim.

Arkadaşlar benim yöntemim başlangıçta, yeni bir teknik diye çukurda solucanlarla kompost yaparak solucan gübresi sağlama düşüncesinin dünyada belki az uygulanır bir yöntemin bizim memleketimizde ilk uygulanan, fermantasyonla kompost uygulamalarının değişik bir modeli idi.

Fermantasyonla kompost esası soğuk yanmalı koku sinek gaz oluşumu ve kayıplarını en asgaride oluşumunun en ideal bir kompost sistemi oluşu ile; yoğun emek gerektirdiğinden kabul görmemiştir buna birde soğuk kompostun yabani ot tohumlarını çimlenme özelliğinin bertarafı sağlamadığı düşünceside eklenince uygulayıcı taraflarca fermantasyonla kompost uygulamalarına rağbet olmamıştır.

Bu çoğunluğun göremedikleri iki gerçek vardı, çukudaki havasız ortamda fermantasyonla ot tohumları çimlenme özelliklerini yitirerek, humusa dönüşüm sürecine girerek solucanlar ve diğer toprak faunası tarafından özümsenerek humus oluşum sürecinde çimlenme özelliklerini kaybetmenin yanında, solucanların sindirim sistemleri içindeki özel enzimleri ile dışkıların'da, bitki beslemede eşi benzeri görülmeyen zengin bitki besinlerle beraber yüksek oranda enzimler, bitki gelişim düzenleyiciler bulunduran gübreye dönüşmektedir.

Arkadaşlar başlarken elimizdeki bu atıkların birleşik oranik atıklar olduğundan, işlemin sonunda bu atıkları meydana getiren asıl minerallerine dönüşümünü sağlayan bu mükemmel oluşumunun mimarı solucanlardır, bilim adamları bu yüzden onlara toprağın arısı sıfatını takmışlar, fakat bilim insanının araştırmacı ruhu bu mükemmel canlının minerilizasyondaki başarısının sırrı arkasında, insanların sağlıklarını bozan ağır metal ve toksinleri de parçalama gücü karşısında, bu seferde 21. yüzyılın çevre savaşçıları ünvanına laik görmüşlerdir.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 15:31   #197
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Zaman zaman taze tavuk gübresini açtığım çukura gömüyorum, bir süre sonra kullanılabilir duruma geliyor, çıkarıp sebze arıklarına paylaştırıyorum.

Ama o çukurlarda solucanlar da yaşıyor, toprak altında neler olup bittiğini bilemediğim için...

Hiçbir işlem görmemiş tavuk gübresi solucanlar için öldürücü olabilir mi? Yoksa onların da işlenmesinde faydalı olur mu?

Fazlaca asidik olması bakımından, solucanlara zarar verir mi?

Ayazkızı beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 15:35   #198
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Solucanlar kendilerini duruma göre ayarlarlar. Ortam onlar için çok sağlıklı olmadığı durumda uzak dururlar. Gübre solucanlar için elverişli duruma geldiği zaman da yaklaşırlar.

Ayazkızı ve selis beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 16:22   #199
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Bu iyi haber işte, teşekkürler...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 17:31   #200
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Tavuk yetiştiren arkadaşlar, genelde kanatlı gübreleri asidik olduklarından toprağa uygulamada dikkat isteyen bir iştir, seyreltilerek yazın sebze diktiğimiz parsellere saman malçının altına serilirse toprağımızdaki yabani ot tohumlarının çimlenme özelliklerini bozarak toprak hazırlığında otla uğraşma derdi yaşamayız.

Ayni zamanda solucanların buralarda beslenerek barındıkları ve saman malçının onlara yataklık görevi sağlıyarak buralarda nüfuslarının artmasıylada her türlü organik atıkları tüketerek dışkılarından solucan gübresi ve en değerli bitki geliştirici enzimleri toprağa bırakırlar.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 20:36   #201
Ağaçsever
 
Özgür Ayata's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: KKTC
Mesajlar: 66
Tavuk gubresi icin yazilanlar guvercin gubresi icin de gecerlimidir?

Özgür Ayata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 22:13   #202
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kanatlı gübreleri.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozgür Ayata Mesajı Göster
Tavuk gubresi icin yazilanlar guvercin gubresi icin de gecerlimidir?
Arkadaşım Ozgür Ayata; kanatlı gübreleri, aynı sınıflamada değerlendirsede, hayvanların beslenme alışkanlıklarına bağlı farklı içerikler gösterebilirler, tavuk gübresinden bahsderken de şu ayrımı yapmak zorunluluğumuz vardır.

Çiftliklerin tavuk yemleri genelikle üretim biçimine göre etlik ve yumurta tavuğu diyerek ayrı beslenmeye tabi olarak hazırlanan yemlerle karşılanırken, güvercin gübreleride yetiştiricilerin ve bakımını yapan kişilerinin bilinçlerine bağlı, çeşitli yemlerle karşılanmaktadır.

Bu çeşitlilik içinde kanatlıların beslenmelerdeki farklılık, gübrenin içeriğindeki özellikleride etkilemektedir, bu uygulamalardaki farklılık kanatlı gübrelerinin toprağa uygulamada pek ayrıcalıklı bir uygulamayı gerektirmiyecektir.

Yukardaki açıklamalar ve getirilen yorumlar kanatlı gübrelerinin toprak solucanlarına sunuluşun da faklılıkları açıklamak, solucan gübresi içeriğine etkilerini belirlemek istenmektedir.


Düzenleyen epsody : 28-12-2009 saat 22:29 Neden: cümlede düşüklük.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 11:11   #203
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://blog.milliyet.com.tr/Samandan...?BlogNo=221267

Güzel bir yazı.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 13:34   #204
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Evet aynı zamanda güzel bir blog.

Alıntı:
Halat koparma devrimi // Solucan öldürme devrimi.

Kapitalizmin yapabileceği en iyi devrim budur.

Adına ben halat koparma devrimi dedim, siz solucan öldürme devrimi deyin.

Dr.Cezmi Saday
Saygılar denizakvaryumu

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 21:30   #205
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Vermikültür

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Zaman zaman taze tavuk gübresini açtığım çukura gömüyorum, bir süre sonra kullanılabilir duruma geliyor, çıkarıp sebze arıklarına paylaştırıyorum.

Ama o çukurlarda solucanlar da yaşıyor, toprak altında neler olup bittiğini bilemediğim için...

Hiçbir işlem görmemiş tavuk gübresi solucanlar için öldürücü olabilir mi? Yoksa onların da işlenmesinde faydalı olur mu?

Fazlaca asidik olması bakımından, solucanlara zarar verir mi?
Soruma yanıt ararken bazı bilimsel verileri, ilgilenen arkadaşlarla paylaşayım dedim.



Vermikültür değişik amaçlar için toprak solucanlarının kültürünün yapılması işlemidir.

Vermiteknoloji terimi ise vermikültür faaliyetlerinde uygulanan teknik/yöntemlerin tümü için kullanılır.

Vermikültür çalışmaları çöp işleme, toprak detoksifikasyon ve rejenerasyonu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarında yer almaktadır.

Ticari amaç güden vermikültür faaliyetleri iki alanda yoğunlaşmıştır.

Birincisi vermikompost işlemi, diğeri ise solucan biyo-kütle üretimidir (Edwards and Niederer, 1988).

Solucan biyo-kütle üretimi protein kaynağı olarak tavukçuluk ve balık yetiştiriciliğinde solucanların kullanımı amacıyla yapılmaktadır.

Diğer taraftan vermistabilizasyon, lağım, atık çamuru veya benzeri diğer atıkların vermikompost işleminden geçirilmesidir.

Solucanlı kompost (vermicomposting) ise organik atık/artıkları kompostlaştırma işleminin solucanlara yaptırılmasıdır. Bu işlemde organik artık/atıklar ortamdaki mikroorganizmalarca fermentasyona uğratılır ve daha sonrasında yer solucanlarının sindirim sisteminden geçerken hızlandırılmış bir humifikasyon ve detoksifikasyon işlemine tabi tutulur.

Vermikompost terimi, solucanların kullanıldığı organik artık ve/veya atıkları kompostlaştırma işlemi sonucunda elde edilen ürün için kullanılmakla beraber, vermikompost ürünü genelde vermikest (solucan dışkısı; gübresi) veya kısaca kest olarak adlandırılmaktadır (Edwards and Bohlen, 1996).

Vermitekolojinin Tarımda Sürdürülebilirlik Kavramı İçindeki Yeri


Ekonomik, çevre dostu ve sürdürülebilir özellikteki vermiteknolojinin, geleneksel tarım yöntemlerinden çok önemli bir üstünlüğü düşük girdili üretim modelini desteklemesidir.

Bu yönüyle, vermiteknolojinin küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri için uygulanabilirliği ve ekonomik karı çok yüksektir.

Başta vermikompost olmak üzere bu teknolojiler, tarımsal üretim sürecinde oluşan artık/atık sınıfındaki materyalleri ticari değeri çok yüksek bir ürüne dönüştürmektedir.

Böylece, geleneksel üretimde çok fazla yekun tutan tarım gübre ve ilaçlarına harcanan kaynaklar işletme içinde kalmaktadır.

Üretim başlangıcında girdi maliyetinin aşağılara çekilmesi, daha üretimin ilk aşamasında üreticiyi kazançlı duruma getirmektedir.

Bu durum, özellikle geleneksel tarımdan organik tarım yöntemlerine geçişte ilk senelerde gözlenen rekolte düşüşü riskini hafifleten çok önemli bir özelliktir.


Vermikompost, doğada makro ve mikro besin dönüşümünü gerçekleştiren solucanların bu işlevlerini fiziksel ve biyokimyasal yönden en yüksek verimlilik seviyesine ulaştırmayı hedeflemektedir.


Vermikompost bu gün için tarımda sürdürülebilirlik özelliğini destekleyen yöntemler içinde en yüksek ekonomik fayda sağlayan yöntem olmakla beraber, aynı zamanda hızlı endüstriyel gelişme ve populasyon artışı ile büyük bir çevre sorunu haline gelen katı organik atık ve artıkların işlenmesinde çok yoğun şekilde uygulanmaktadır.

Hem ticari hem de ekolojik açıdan yüksek değer ifade eden ürünler sağlayan vermikompost tekniği tüm dünyada yoğun olarak uygulanmaktadır.


Vermikompost İşleminde Kullanılan Solucan Türleri
Vermikültür endüstrisi faaliyetlerinde kullanılan ve aerobik kompost veya sığır gübresi yığınlarında sıklıkla rastlanan kompost diğer adıyla gübre solucanı türleri şunlardır:


Eisenia fetida (tiger worm), Eisenia andrei (red tiger worm), Dendrobaena veneta, Lumbricus rubellus (red worm), Perionyx excavatus (Indian blue worm), Eudrilus eugeniae (African nightcrawler), Fletcherodrilus spp, Heteroporodrilus spp, Pheretima excavatus. E. fetida, E. andrei, D. veneta türleri ılıman iklim kuşağındaki bölgelere iyi adapte olurken, L. rubellus and P. excavatus sıcak tropik iklim alanlarında daha fazla görülür.

Bu beş tür, organik atık/artıkları indirgemek için yapılan vermikompost çalışmalarında en iyi sonuçları veren türlerdir (Edwards and Bohlen, 1996).


Yukarıda sayılan türler içinde, ticari amaçla kurulan vermikültür/ vermikompost işletmelerinde en fazla tercih edilen tür Eisenia spp ve ikinci olarak da Lumbricus rubellus’tur (Dickerson, 2004) .

Eisenia spp’nin en fazla tercih edilen tür olmasında rol oynayan çok sayıda sebep mevcuttur.

Bunlar:
1) bu tür diğer türlerden daha hızlı besin tüketir ve daha yüksek üreme ve populasyon artış oranlarına sahiptir,

2) yeterli besin içeriğine sahip çevrelerde yaşama, mevcut besini tüketme ve çoğalma kapasitesi yüksektir,

3) çok farklı ilklim ve çevre koşullarına uyum sağlayabilir,

4) uygun çevre koşulları ve kolay ulaşılan yeterli miktarda besin kaynağı mevcut ise populasyon artışı çok hızlı olur (Edwards and Bohlen, 1996).

Bu sebeplerden dolayı Eisenia spp, özellikle ılıman iklim kuşağındaki coğrafyalarda olmak üzere tüm dünyada ticari veya ticari özellikte olmayan vermikompost işletmelerinde en fazla tercih edilen ve en fazla kültürü yapılan solucan türüdür.

Vermikompost İşleminde Kullanılan Organik Artık ve Atık Çeşitleri


Vermikompost işlemi, ulusların şehirleşme ve endüstrileşme seviyesiyle beraber büyüyen bir çevre sorunu olan “evsel ve endüstriyel artık/atık” sorununa “sürdürülebilir” bir yöntem olarak 1970’li yıllarda başlayan ve her geçen gün artan bir ilgi görmektedir.

Vermikompost yöntemi ile vermikompost ürünü elde etmede kullanılan organik çöp çeşidi çok fazladır.

Bu organik artık/atık çeşidi grubunda kanalizasyon içeriği, kirli su atıklarındaki katı çöpler (Neuhauser et al., 1988), bira, mantar ve kağıt endüstrisi (Butt, 1993; Edwards, 1988a) gibi çeşitli endüstriyel işletme artık/atıkları, süpermarket ve restorant artıkları (Edwards et al.,1985), işlenmiş patates artıkları, tavuk, domuz, büyükbaş, koyun, keçi, at ve tavşan yetiştiriciliğinde (Edwards, 1988b) ortaya çıkan hayvansal artıklar, bahçecilikte ortaya çıkan ölü bitki ve çim artıkları yer almaktadır.

Son yıllarda bu alanda yürütülen çalışmalar, Amerika’da kanalizasyon atıklarının stabilizasyonu (Neuhauser et al.,1988) ve İngiltere’de hayvan, sebze ve endüstriyel atıkların işlenmesi konularında yoğunlaşmıştır.

Vermikompost İşleminde Uygulanan Yöntemler

Vermikompost faaliyetlerinde, farklı organik çöpler farklı işlemlerden geçirilerek işlenir (Edwards and Burrows, 1988).

Domuz ve büyük baş hayvan gübresi samanla karıştırılarak veya üre düzeyini azaltmak için sıvı kısımdan ayrılarak kullanılabilir.

Domuz gübresi toplandıktan en az 2 hafta sonra sığır gübresi ise 3-4 gün sonra solucanlara besin olarak sunulabilir.


Ördek, hindi ve tavuk gübreleri yüksek seviyede amonyak içerdikleri ve amonyak solucanlar üzerindeki zehir etkisi yaptığıiçin, bu değer 0.5 mg/g seviyesine düşene dek, bu dışkı artıkları samanla karıştırılmış dahi olsa solucanlar bu gübre yığınlarına bırakılmamalıdır.


Öte yandan endüstriyel atık/atıklar; kağıt ve bira sanayi artıkları, işlenmiş patates, restorant ve bahçe artıkları vermistabilizasyon sürecinde solucanlar tarafından kolaylıkla kabul görürler (Edwards, 1998).

Vermiteknoloji alanında uygulanan yöntemler; basit açık alan yığın sıralarından (windrow), kompleks kapalı sistem (continuous) reaktörlere kadar uzanan geniş bir çeşitliliğe sahiptir (Price, 1987).

Toprak üzerinde açık sıra-yığınlar şeklinde yapılan sıra metodunda süreç çok dikkatli takip edilmelidir.

Solucan üretiminin, 50 cm’lik derinliğe sahip yataklarda, organik artık/atıkların düzenli aralıklarla ve ince katmanlar şeklinde yapıldığı sistemler fazla işçilik gerektirmez ve uygulaması kolaydır.

Soğuk iklimlerde bu sistemin bir örtüyle dış ortamdan izole edilmesi gerekir. Kasa, sandık/ kutu şeklindeki basit kaplardaki (batch) üretim kullanışlıdır ve bu sisteme istenildiğinde besin ilavesi ve artık dışarı atımı otomatik yapan sistemler de monte edilebilir.

Vermiteknoloji alanındaki yöntemler genel olarak üç kategoriye ayrılabilir.

Kurması kolay ve teknolojisi basit olanlar, teknolojisi ve fiyatı yüksek olan sistemlerden daha fazla iş gücü gerektirir ve bu gruptaki yöntemlerin vermikompost üretiminde verim düzeyleri ikinci gruptakilere göre daha düşüktür.

Çünkü ikinci gruptaki teknolojiler çöpü çok hızlı işler.

Bu sebeple, bir vermikültür işletmesinde veya çalışmasında hangi seviyede teknolojinin kullanılacağı alan büyüklüğüne, iş gücü kaynaklarına ve işlenecek artık veya atık tipine göre belirlenir (Edwards, 1998).


Bu alanda uygulanan yöntemler şöyle sınıflandırılabilir:

1) Düşük maliyetli zemin yataklar veya sıralar (Low-Cost Floor Beds or Windrows): Açık alan sıra yığınları (windrow) veya basit duvarlarla çevrili yataklar (floor beds) vermikomposting alanında kullanılan en basit yöntemlerdir.

Bu yatakların büyüklükleri konusunda kısıtlama yoktur, fakat enine uzunluğun 2,4 m’yi geçmemesi, yığının tamamının işlenmesini kolaylaştırır.

Yığının uzunluğu çok daha az öneme sahiptir ve tamamen kullanım alanına bağlı olarak belirlenebilir.

Vermikompost karışımı doğrudan toprak üzerinde olabilir ve sızma sebebiyle toprağın suya doyması diye bir durum olmaz.

Bu metodun uygulamasında yeterli su ilavesi ve fazla suyun serbest şekilde yığını terk etmesi sağlanmalıdır.

Bu zemin yataklar/ sıralar organik maddeyi diğer yöntemlere göre daha yavaş; 6-12 ayda işler. Bu süre içinde buharlaşma ve sızıntı sebebiyle bitki besin kayıpları olabilir (Edwards, 1998).


2) Hareketli besleme-kapaklı yataklar (Gantry-Fed Beds): Vermikomposting alanında işlem etkinliğini arttırmak için, yatak derinliğinin en fazla 1 metre olması ve yiyecek katmanlarının 1-2 cm olarak sıkça ilave edilmesi önemlidir.

Bu amaç yatak kenarları üzerinde yükselen hareketli bir kapak kullanımı ile gerçekleştirilebilir.

Az, ama sık besin ilavesi çöp işleme etkinliğini en yüksek seviyeye çıkarır, kompostlaşma sürecinde ısı üretiminin en alt seviyede kalmasını ve solucanların devamlı olarak en taze besinle yüzeye yakın beslenmelerini temin eder (Edwards, 1998).


3) Konteynır veya kutular (Containers or Box Systems): Edwards (1988a) büyük veya küçük kutu/ kaplar içinde gerçekleştirilen yığın (batch) vermikomposting metodunda çok fazla iş gücü gerektiği için bu malzemelerin, ilave birimlerle geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu yöntem daha çok küçük çaplı ev ve yemekhane gibi mekanlar için uygundur.


4) Yükseltilmiş hareketli-besleme kapaklı yataklar (Raised Gantry-Fed Beds): Solucan faaliyeti genelde üst 10-15 cm’lik organik çöp tabakasında gerçekleştiği için zamanla ilave edilen besin tabakaları içeriyi doldurur, bunların boşaltılması gerekir.

Çöplerin işlenme etkinlik ve hızını arttırmak için, yatak malzemesine ayak ekleyerek yükseltmek ve böylece ürünü alttan almak mümkün olur.

Yatak, delikli bir alt kısma sahipse, buradan kest alttaki hareketli (çekmece) bölüme dökülerek toplanabilir.

Karışım materyali yaylı bir üst kapaktan günlük olarak ince tabakalar halinde ilave edilip, işlenen besin alttan toplanırsa bu şekilde yatak içindeki solucanlar rahatsız edilmeden sistem sürekli kullanılabilir.

Bu sisteme, tamamen mekanize “besin ilave” ve “vermikompost toplama” parçaları takılabilir.

Böylesi otomatik devamlı-işleyen reaktörler (automated continous- processing reactor) 2 yıl boyunca problem yaşamadan ve etkili bir şekilde kullanılabilir (Price and Phillips, 1990; Edwards, 1995).

Vermikest Özellikleri
Solucanın sindirim sistemindeki özel mikrofloranın, organik maddenin hızlı bir şekilde humusa benzer son döküntü materyali olan vermikesti oluşturmada bilhassa sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Bu dışkı materyali; granülümsü ama homojen, kokusuz ve mikrobiyolojik açıdan solucanın beslendiği materyalden daha aktiftir (Doube and Brown, 1998). Daha da önemlisi, solucan dışkısı içindeki önemli bitki besin elementlerinin suda çözünürlükleri, solucanın besin olarak içine aldığı materyalin çözünürlüğünden daha fazladır ve düşük hızla bu besinleri ortama bıraktıkları için daha uzun süre bitkiyi besleyebilirler (Buchanan et al., 1988).[/I]

Bu kestler, sahip oldukları çok küçük organik kalıntıları ve mikroorganizmaları bulundukları topraklara veya organik maddelere bulaştırırlar.

Daha sonra, kest içindeki bu mikroorganizmalar toprakta temas ettikleri; bulaştıkları organik maddenin ayrışma hızını arttırır ve bulundukları organik maddenin solucan tarafından sindirilmesini kolaylaştırırlar.

Bu kestlerin bitki büyüme düzenleyicileri gibi biyolojik bakımdan aktif maddeler içerdikleri de bildirilmiştir (Edwards and Bohlen, 1996).


Vermikompost son ürünü olan solucan dışkısı (vermikest) içindeki bitki besin elementleri, bitkiye yarayışlılık ve konsantrasyon değeri açısından ticari saksı karışımlarından ve geleneksel metotlarla (termofilik kompost) üretilen kompost ürünlerinden daha üstün özelliklere sahiptir.

Oksijenli parçalanmadan sonra solucanın sıvı formda aldığı besinler sindirim sisteminde daha ileri seviyede parçalandığı için; vermikest bitkiye yarayışlı (ileri parçalanma gerekmeden bitkinin alabildiği formda) besin elementleri açısından zengindir (Buchanan et al.,1988).

Örneğin; vermikest zengin 10-15 cm lik üst topraktan 5 kat daha fazla mineral N, 7 kat alınabilir potasyum, 3 kat fazla kalsiyum içerir (Barley,1961). Vermikompostun içindeki bitki besin elementlerinin %97’si özellikle N, P ve K bitki tarafından büyüme sırasında doğrudan alınabilir formdadır (Barley, 1961).

Vermikestin içindeki bitkiye yarayışlı bazı besin elementleri konsantrasyonu, termofilik kompost ile elde edilen ürünlerin içerdiği konsantrasyon seviyelerinden daha yüksektir.

1970’li yıllarda vermikompost çalışmalarına İngiltere’de başlamış olan Prof. Clive Edwards şöyle diyor:
“Vermikest piyasada bulunan tüm organik gübreler içinde en üstünüdür. Vermikestin mikrobiyal aktivite seviyesi topraktan 10 ila 20 kat daha fazladır.

Bu yüksek mikrobiyal çeşitlilik, bitki gelişimini teşvik eden kimyasalların (hormon ve diğer bileşikler) ve zararlı bitki patojenlerinin gelişimini baskılayan enzim ve çeşitli bileşiklerin üretilmesini sağlar” (Logsdon, 1994).


Vermikestin içerdiği, solucan mukusu ile çevrelenmiş besin elementleri yavaş salınır ve bitki tarafından hemen kullanılabilecek formdadır.

Bu besinler yavaş çözündüğü için sızıntı sonucu besin elementlerinin kaybı söz konusu olmaz.

Ayrıca vermikestin gözenekli, yüksek havalanma ve su tutma kapasitesi bu maddeyi mükemmel bir toprak “düzenleyicisi” yapmaktadır.

Bu özelliklere ilaveten bu materyal bitki köklerini aşırı sıcaklıklardan korur, erozyonu ve yabancı ot gelişimini azaltır.

Vermikest kokusuzdur, insan sağlığına zarar verebilecek patojenler veya kimyasal madde içermez ve %100 tekrar kullanılabilir maddeler içermektedir.

Vermikest sera ve saksı topragı olarak hayal edilebilecek en mükemmel karışım materyalidir.

Hem bahçe hem de tarla bitkilerinde söz konusu pozitif etkiler gözlenmiştir.

En hassas bitkilerde dahi yanma etkisi görülmez ve tüm besin elementleri suda çözünebilir özelliktedir.

Malç olarak kullanıldığında sulama ile besin elementleri doğrudan bitki köküne ulaşır (Anonymous, 1992).


Çoğu zenginleştirici saksı karışım materyaleri 2-3 gün içinde besinlerini kaybederler.

Vermikest ise saksı içinde besin kaynağı olarak fonksiyonunu söz konusu materyalerden 6 kat daha uzun süre muhafaza ederler.

Bu sebeple, aynı miktar saksı toprağı için diğer karışımlardan 5 kat daha az miktarda vermikest yeterli olacaktır.

Ayrıca, vermikest diğer ticari saksı karışımlarından daha ucuzdur ve daha iyi sonuç verir.

Vermikest ağırlığının 2-3 katı suyu tutabildiği için daha az sulama masrafı söz konusudur.

Bitki köklerini kimyasal gübreler gibi yakmazlar (Anonymous, 1992).

Ayazkızı beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 21:40   #206
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Araştırmalar sonucu solucan sindirim sistemindeki mukusun mikrobiyal populasyonlar için optimum bir ortam oluşturarak vermikestin mikrobiyal çeşitlilik ve populasyon miktarlarını arttırdığını ifade edilmiştir.

Vermikest granülleri içinde korunan zengin mikrobiyal çeşitlilik, bitki büyümesini teşvik eden çok miktarda kimyasalın (bitki büyüme hormonları) üretildiği yerdir.

Bu büyüme hormonları da vermikompost sürecinde oluşan hümik bileşiklere yapışmakta ve bitki ihtiyaç duyduğunda suda çözünürlükleri yüksek olan bu kimyasalları kolaylıkla alabilmektedir.

Günümüze kadar çok sayıda farklı bitki türüyle gerçekleştirilen çalışmalar; üstün özelliklere sahip kestlerin diğer peat veya farklı ticari bitki ortamları ile karıştırılmasıyla çok kaliteli bitki büyüme ortamlarının elde edilebildiğini göstermiştir.

Vermikompost Ürünlerinin Bitki Hastalıklarını Kontrol Amaçlı Kullanımı
Edwards ve ekibi vermikestin, çimlenme öncesinde, sırasında ve sonrasında sebep oldukları enfeksiyonlar sebebiyle büyük ekonomik kayıplardan sorumlu toprak kökenli bitki hastalıklarını baskılama kapasitesini araştırdıkları saksı denemelerinde, kestin Rhizoctonia, Fusarium (Şimşek-Erşahin, 2007), Pythium ve Verticillium (Edwards and Arancon, 2004) gibi toprak kökenli patojenlerin sebep olduğu hastalıkları etkili şekilde kontrol edebildiğini ortaya koymuştur.

Steril kestin hastalık gelişimi üzerindeki baskılama etkisinin kaybolması, bu etkinin mikrobiyal antagonizmaya dayalı olduğunu düşündürmektedir.

Karşılaştırmalı çalışmalarda, vermikestin mikrobiyal aktivite seviyesinin termofilik komposta göre çok yüksek olması durumu (Hoitink and Boehm, 1999), vermikestin toprak kökenli bitki çürüklük etmenleri üzerindeki hastalık baskılama potansiyelini arttıran ana etmen olarak düşünülmektedir (Edwards ve Arancon, 2004).

Fusarium spp. ile yapılan bir çalışmada (Szczech, 1999) hastalık oluşumu veya şiddetini baskılama etkisinin diğer patojenlerde olduğu gibi biotik orjinli olduğu ifade edilmiştir.

Bu çalışmada büyükbaş hayvan gübresinden üretilen vermikestin, Phytophthora nicotiana üzerindeki baskılama etkisinin fungitoksik değil fungistatik olduğu öngörülmüştür.

Rhizoctonia spp. hastalıkları üzerinde yapılan çalışmalarda, aynı seviyede hastalık baskılama etkisinin oluşması için Phythium spp. ve Phytophthora spp.’ye göre daha yüksek (%40 hacim) miktarda vermikest kullanımı gerektiği rapor edilmiştir (Szczech ve Smoliska, 2001).


Termofilik ve mezofilik kompost ürünlerinin fide çökerten ve bitki çürüklük etmenleri olan fungal patojenleri baskılama mekanizması iki grupta toplanmıştır: Özel mikroorganizma türlerini gerektiren “spesifik baskılama” etkisi ve çok geniş bir mikroorganizma çeşitliliğine dayanan “genel baskılama” etkisi (Edwards ve Arancon, 2004).

Phythium ve Phytopthora üzerinde yapılan kompost uygulamalarında, bu patojenleri baskılayan mikro florayı besleyecek organik madde miktar ve kalitesinin arzu edilen genel baskılama etkisinin ortaya çıkışında esas belirleyici etmen olduğu ifade edilmiştir.


Rhizoctonia ile yapılan çalışmalarda, dayanıklı skleroşiya yapısı oluşturan bu patojene karşı, Tricoderma, Flavobacterium gibi spesifik antogonistik etkiye sahip özel mikroorganizma florasının mevcudiyetinin “spesifik baskılama” etkisinin ortaya çıkması için gerekli olduğu ifade edilmiştir.


Vermikestin katı formunda kullanımının yanı sıra son yıllarda vermikestten, havalandırmalı (aerated) ve havalandırmasız (non-aerated) olarak elde edilen vermikest çayının hem toprak kökenli ve toprak üstü bitki patojenlerine karşı veya gübre olarak kullanımı son on yılda hızla yaygınlaşmıştır.

Havalandırmalı (aerated) vermikest çayı elde etmede 1 hacim vermikest ile 10/50 hacim içilebilir çeşme suyu karıştırılır ve 12-24 saat düzenli olarak içine hava verilir veya suyun devamlı sirkülasyonu sağlanır.

Havalandırmasız (non-aerated) vermikest çayı hazırlamak için 1 hacim kest ile 3/10 hacim çeşme suyu üzeri açık bir konteynır içinde karıştırılır.

Bu karışım günlük karıştırılabilir veya karıştırmaksızın 1 ila 3 hafta bu şekilde beklemeye bırakılır.

Havalandırmasız kest çayı yapımında kullanılan ilave maddeler; maya, alg tozu karışımları solüsyondaki bakteri populasyonunun artışını sağlar (Zibilske, 2004).

Toprak kökenli hastalıklarla mücadelede, toprak altı vejetatif organların veya tohumun kest çayı içinde tutularak bu kısmın solüsyondaki microbiyal populasyon ile kaplanması sağlanır.

Yaprak ve meyva patojenlerine karşı vermikest kullanımı spreyleme şeklinde uygulanmaktadır (Scheurell and Mahaffee, 2002).


Kompost ve vermikest çayı ile yapılan çalışmalarda, bu solüsyonların bitki hastalıklarını baskılama etkinliği ile sahip olduğu bakteri populasyon seviyesi arasında doğru orantılı bir ilişki gözlenmiştir (Suthar, 2007).


Sonuç Ve Öneriler
Çevre dostu, ek gelir ve kaynak kazanımını sağlayan vermiteknoloji uygulamaları, özellikle küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeler için düşük girdili tarımsal üretim faaliyetini mümkün kılar.


Vermikompost teknikleri çok düşük maliyet gerektiren kolay uygulanabilir yöntemlerdir. Doğru uygulanmış ve iyi takip edilmiş bir vermikompost süreci sonunda, biyo-gübre ve biyo-pestisit olarak etkili, ticari değeri çok yüksek bir ürün elde edilebilir.

kaynak

Ayazkızı beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 09:41   #207
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın berduray çalışmalarınızın sonuçlarını yakından takip etmeniz size gözlemlerinizde çok kısa zamanda sonuca gitmede öncelikler sağlıyacaktır, ben size kendi gözlemlerimden bahsedeyim, sevgili berduray sulucanlar hiç bir zaman canlı diri malzemeyi yemezler,ben bu sonuçları test ettikten sonra aldığım kararladır ki saksıdaki solucanlar bitki köklerini yemezler ilkesini koyarak solucanların bitki köklerinde neyle beslendiklerini araştırmalarına götürmüş, ve ilmi denecek çalışma içine girerek gözlemlerimde bitki köklerini parmaklarımın ucunda sıkıştırınca kaygan ve sümükümsü bir salgının varlığını fark etmiş solucanların bu salgıyı çok sevdiklerine şahit olmuştum.

O günden sonra solucanların ne şekilde bitkileri yiyebileceğini konusu kavramış oluyordum,her türlü organik çürüntüleri toprak içinden sağlarken sebzelerinde çürüme esnasında erime fazına girenler, çöpler bir kenarda beklerken salyamsı bir durum içindeki halleri vede derin dondurucunun elektiriği kesilince içindeki sebzelerin bozulmuş hallerine yumuşuyarak erime duruma geçmesi ile oluşan durumlar, solucanların besin menülerinin görünümlerini oluşturmaktadır.

Çürümemiş bitkiler hiç bir zaman bu durumda olmadıklarında solucanlar tarafından kabul görecek gidalar olmazlar onlarda bunu fark ettiklerinde orada görünmeyişinin sebebi o yüzdendir solucanları genelde sarı ve yeşil renkli çürüntülerde göremezsiniz, ancak o çürüntüler yukarıda bahsettiğim sümükümsü bir salgı görünümü içindeyse ozaman solucanları orada görebilirsin.

Hasta domates dalları diri malzemeler olduklarından solucanların dikkatini o yüzden çekmemiştir, sizden şu şekilde bir deneme yapmasınızı istiyeceğim mutfak atıklarınızı kapalı bir kovada beklerterek biraz bakteriler tarafından işlemelerini sağlayıp domates biber gibi bitkilerin dal parçalarını ufak parçalara bölerek bu ParçalarI beklettiğiniz mutfak atıklarının kovasına karıştırarak toprağa gömünüz, sonuçu birde böyle test ediniz, çalışmalarının gözlemlerinin benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim, çalışmalarında başarılar dilerken yeni yılınızı kutlar ailenizle birlikre nice sağlıklı ve esenlikli yeni yıllar temenni ederim.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen epsody : 01-01-2010 saat 15:57 Neden: yazı formunda düzeltme
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 02:47   #208
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
Herkese çok selam. Forumun yeni bir üyesiyim ama toprağın değil.
Solucan gübresini bundan 3-4 yıl önce duymuştum o zamanlar ne maddi gücüm vardı nede bu işleri yapabileceğim arazim.
Ben diyorum ki solucan gübresi hem yapay kimyasal barındırmayan doğal bir gübredir hemde kimyasal **** organik diğer tüm gübrelerden çok daha iyi sonuçlar verdiği için korkunç güzel bir ekmek teknesidir.

Bir solucan yılda 250 gram gübre üretir diye okudum.
Bir solucan ortalama 0,45g ağırlığındadır.
Neticede 1kg solucan (ortalama 2208 adet) yılda 500Kg gübre üretiyor.
Bu arada solucan gübresinin diğer gübrelere nazaran metrekare/KG kullanımının düşüklüğünü göz önünde tutarak,
1Kg Organik solucan gübresini 2TL'den satıp,
24000Adet solucan (yaklaşık 11Kg solucan) ile yılda 6000Kg gübre üretebilir ve yılda 12000 liradadan aylık 1000TL kazanabiliriz.

108Kg Ağırlığı olan 240000(İkiYüzKırkBin) adet solucanla yılda 60Ton gübre üreterek Aylık 10000(OnBin)TL gelir elde edebiliriz
Ne dersiniz hoş olmaz mı?

Varmısınız bu işe girmeye?

Sevgi ve Saygılarımla, Korhan.
İzmir/1984

korhanakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 16:23   #209
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Amatörce yaptığım gübre fabrikası: Elemanlardan birisi mola vermiş.

Eklenen Resimler
   
Ayazkızı beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 16:39   #210
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
Evet güzel olmuş peki benim yaptığım hesabı beğendiniz mi ?

korhanakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
gübre, solucan, solucan gübresi, solucan humusu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024