![]() |
|
![]() |
#2131 |
Ağaç Dostu
|
Maalesef ektğim tohumlardan çimlenen bitkiler ve aldığım bazıları balkonda kırmızı örümcek zararlısından kötü etkilendiler. Sellukamın tüm yaprakları döküldü, şimdi yeni yapraklar çıkarıyor. İlaçlıyorum bakalım yararı olacak mı? Bahçedekiler ise, bazıları yeni açmaya başladı, bazıları tekrar açıyor. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havuza kurbağa gelmiş, kovma yolları arıyoruz. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2132 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 385
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2133 |
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle her bahçede olmalı, soğuktan sıcaktan etkilenmiyor. Zararlısı yok. Açtıkça açıyor. İyi ki almışım dediğim, coreopsis grandiflora. Türkçe adını bilmiyorum maalesef. ![]() Bahçede gördüğüm bir böcek. Adını bilmiyorum. ![]() Geçenlerde çektiğim kelebeğin aynısı, bu sefer kanadı sağlam. Yine aynı yere gelmiş. ![]() Kayısılar konserve edilmeden önce. Sincapların yediği kadar var. ![]() Hünnaplar meyve oluşturmuş. Meyve ve çiçek bir arada. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2136 |
Ağaç Dostu
|
Sayın SDurul, çiçekleriniz ve meyvelerinizde inşallah verdiğiniz emeğin karşılığını fazlasıyla alırsınız. Sabah sefası tohumlarını bizler için alırmısınız sizdekilerrin renkleri bizlerde yok bilginize. Muğladan selamlarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2137 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2138 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 |
Ağaç Dostu
|
Önce minik kuzucuktan başlayayım. Ben yerim onu, o tombalak elleri ayakları ısıra ısıra yerim ![]() ![]() Aaaa, yadırgamak ne kelime, tabii arada yemekleri görmek iyi oluyor. Biz bitki de severiz, güzel yemek görmeyi de, yemeyi de ![]() Kavanozlar dolmaya başlamış. Kolay gelsin. Biraz zahmetli oluyor gerçi ama tadı da bir başka oluyordur insanın kendi yaptığı şeylerin. Tertemiz, sağlıklı, lezzetli. Yazın bereketini kışın afiyetle kullanın. Sevgili SDurul, kırmızı örümcek konusunda ne ilaç yapıyorsunuz bilmiyorum ama biraz inatçı oluyorlar. Kimyasal kullanmazsanız önünü almak zor. Yalnız geçenlerde Feriha bana bir yapıştırıcı verdi. İlacın içine kattığınızda etkisini pekiştiriyor. Geçen yıl küpelilerimde beyaz sinekle hiç başedememiştim. Ne kullandıysam hiç bir şey fayda etmemişti. Sanki beslemişim gibi ürediler de ürediler. Bu yıl NeemAzalın içine yapıştırıcı karıştırıp kullandım, epeydir bir görünmüyorlar. Aklınızda olsun onun organiği de varmış. Belki kırmızı örümcekte de işe yarar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2140 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Durul'cuğum, bir süredir fazla kalamıyorum sitede, neler kaçırıyormuşum meğer. İyi ki bu gün şöyle bir dolaşayım hızlıca demişim. Kuzularımızın kuzuları ile ne yapacağız bilmem. Bunların sevgileri ana kuzularınkini bastırdı, nasıl bastırmasın ki, sevgili Nevsune'nin yazdığı gibi, tam ısırmalık. Doğum günü kutlu olsun, Allah tüm sevenleri ile birlikte sağlıklı uzun ömürler versin. Şu senin konservelerine de bayılıyorum, bunca işle tek başına uğraşıyorsun sanırım. Ellerine sağlık, Allah ağız tadı ile yemek nasip etsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2141 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için teşekkürler öncelikle. Babaanneye yardımcı geldi gelmesine de, yardımcı en çok dedeyi seviyor. Bu durumda, babaanneye de kıskanmak düşüyor. ![]() Bu sene bahçede daha çok vakit geçirir olduğumuz için bazen yemeği orada yapıyorum, hem de odun ateşinde daha lezzetli oluyor, dediğiniz gibi. ![]() Toprak tencere biraz eski, otuz otuz beş senelik, belki de daha fazla. Ateşin isinden kararmış, bir de köy fırınına et sürünce, en az beş altı saat fırında kalıyor. Dolayısıyla zaman içerisinde yüksek ısı ve isten böyle kararıyor. Yıkamakla da çıkmıyor. ![]() Kavanozlar ve şişeler dolmaya başladı, dağıtmakla ve yemekle tükenmeyince değerlendirmek gerekiyor. Bu konserve işi bizde yeni değil, geleneksel hale geldi neredeyse. Bizim sattığımız bir meyve bahçemiz daha vardı. Burada su yokken, oradan su getirmek amaçlı almıştık. O da ayrı bir hikâye, aradaki elalemin tarlalarına boru döşeterek bahçeye su getirmiştik. İşte içinde beş altı vişne ağacı olan, o yeri aldığımız yıl sabahlara kadar vişne suyu çıkarmakla uğraşmaktan, üst baş vişne boyası, bîtap düşmüştüm. Doğru dürüst kendimiz içsek gam yemem. Ziyan olmasın diye uğraşıyoruz işte. ![]() Dün yine konserve günüydü. Herkese tavsiye ederim, tazesini aratmıyor. Kırmızı örümcekler için çiçekçimin kendi hazırladığı bir karışımı kullanıyorum. Mavi renkli bir sıvı, içinde besin de varmış. Tamamen bilinçsizce bir savunma sistemi. Neemazali de araştırmak lâzım. Ben bir de size enzim konusunu danışacaktım. İlgili başlığı okudum, aklım sarmadı, telâşeli geldi bana. Bir yerde galiba siz yazmıştınız, basite indirgeyerek nasıl hazırlayabiliriz? Mesaj yazmışken, geçenlerde yapılan göz aşısı tutmuş, çok sevindik. ![]() Düzenleyen Sevgi Durul : 25-07-2012 saat 15:14 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2142 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir sene çabucak geçti, büyüdük işte. Allah cümlemizin evlâtlarına sağlıklı uzun ömürler versin. Benim yardımcı büyüyene kadar tek başıma uğraşıyorum, bakalım yardım edecek mi? Son konserveler burada Adalet Hanım. Sevgiler... Geç ektiğimiz için ancak çiçekleniyorlar, olacakları şüpheli. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Ağaç Dostu
|
Geçtiğimiz haftalarda annemlere gittiğimde hayatımda ilk defa göz aşısı denedim. Beyaz duta, ekşi karadut aşıladım 3-4 farklı dala. Eşimde ben çabalarken dalga geçti, uzman olmuşum da aşı da yaparmışım da diye. ![]() Sdurul Ablacığım, sizin aşınızın tutup tutmadığı ne kadar sürede belli oldu. Öyle çok istiyorum ki aşılarımın tutmasını. Şöyle ağacımızın yarısının ekşikara yarısının beyaz dut olmasını. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2144 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili sakdag, bu mesajımda yazmışım aşıların yapıldığını. Ayın 11 ya da 12 sinde yapılmış, on dört on beş günde tutmuş oluyor. Yalnız yapılan pek çok aşıdan ilk tutan bu. Menengece Antep fıstığı. Diğerleri de tuttukça paylaşırım. Yarısı ekşikara yarısı beyaz dutunuzu seneye yersiniz büyük ihtimâl. Göz aşılarında başarı yüzdesi daha yüksek oluyormuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Kendinizi toprağa çok kaptırdığınızı kuzucuk da anlamış ki, şişe konserve olmaktansa toprağa atılmayı yeğ tutmuş.. ![]() Acaba bir torun tatlı ve bereketli geldi de toprak anadan bir medet daha mı...? Her şey çok güzel. Beyefendiye selâm saygı lütfen. Sağlıkla cümleten inşallah. Saygılarımla lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2146 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2147 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprakla ilgili Aşık Veysel ne de güzel söylemiş, üzerine söylenecek söz kalmamış. Toprakla ilgili Aşık Veysel ne güzel söylemiş. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2148 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Hep söylüyorum, şimdi olsa belki sayfamı açamazdım, agaclar.net'te gezilip görülecek öyle çok güzel bahçe var ki. Bizim ki az buçuk çiçekleri olan bir meyve bahçesi işte. ![]() Ama, başladığım bir işi yarım bırakmayı sevmem, beğeniler olduğu sürece paylaşımlarıma devam etmeyi düşünüyorum. ![]() Düzenleyen Sevgi Durul : 26-07-2012 saat 22:35 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2149 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-05-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 389
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2150 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2151 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili SDurul yazınızı şimdi gördüm. Geceleri uykuya yenik düştüğüm için enzim konusunda size yardımcı olabilecek özet bilgileri yarın yazacağım. Hiç zor değil inanın. Hele sizin gibi ufacık meyve suları hazırlayıp şişe kapatmalarla bile uğraşan birine çocuk oyuncağı gelecek ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2152 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2153 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
|
Sevgili Durul, uzun saatlerdir bahçenizi turluyorum, gezdim gezdim bitiremedim inanın, "Beğen" butonunu tıklatmayı dahi unuttum çoğu vakit. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2154 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
Tamam ÇİÇEK ADANIZI ne yapacaksınız, nasıl olacak merakla bekliyorum. Herşey çok güzel idi. Bundan sonra da güzellikleri inşallah takip edeceğim. Herşey GÖNLÜNÜZCE. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2155 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
|
Sevgili YeniGine, benden önce davranmış. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Eveet; geldim Sayfa 74 e; çook güzel bir gezinti oldu benim için. Geç oldu çıkmam gerek onun için inşallah yarın gece 73 ten tekrar izlemem gerekecek. Zira incelemem gereken yazılar var benim için... Teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2157 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2158 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2159 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
SUDENUR CANSIN, çook teşekkür ediyorum, inşallah bakalım fotoğraf yüklemeyi de başardım ya artık sorar sorar dururum... Tabi ki artık paylaşmayı da deneyeceğim... Teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2160 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili SDurul gece yatmadan önce son düşüncem bu olmuş ki, rüyama bile girdiniz ![]() Bize gerekli olan malzemeler: 5 lt.lik su bidonu, 3 lt. içme suyu (hani dışkısız olması tavsiye edilir ![]() Kullanabileceğimiz malzemeler konusunda, buradaki listede NPK oranları ile ilgili çok güzel bilgiler var. Yapacağımız enzimde aşağı yukarı bir NPK dengesi tutturmamız için bu listenin el atında olması iyi olur. Örneğin Mayıs ayı sonlarına doğru hazırladığım enzim için ben; yeşil yonca, bezelye kabuğu, muz kabuğu, patates kabuğu, elma kabuğu, portakal kabuğu, salatalık kabuğu (kavun piyasada yok gibiydi çok istediğim halde kullanamadım, bu aralar en iyi malzemelerden biri), karnabahar kökü, kivi kabuğu, yumurta kabuğu, toz deniz yosunu, ceviz kabuğu, kemik unu kullandım. Biraz daha zenginleştirmek adına evdeki hümik asitten 2 kaşık kadar ilave ettim. Siz çok şanslısınız, bu dönemde elinizin altında bir yığın malzeme vardır. Şimdi gelelim yapılışına: 900 gr. Meyve, sebze atıkları ve diğer malzemeleri yıkayıp mümkün olduğunca ufaltarak (ben sebze meyveleri doğrayıcıdan geçiriyorum, ceviz kabuklarını mümkün olduğu kadar kırıyorum, yumurta kabukları zaten ufalanıveriyor) 5 lt.lik bidonun içine dolduruyoruz. Üstüne 3 lt. temiz içme suyu ve 300 gr. Pekmez ilave edip, bir-iki tatlı kaşığı kadar da toz maya ekliyoruz. Tamam bitti işte ![]() Fermantasyon sırasında gazın çıkabilmesi için birçok yöntem var. Ben balon yöntemini kullanıyorum (aslında çok güzel bir musluk sistemi var, onu almak iyi olacak da nerede satıldığını unuttum). Yalnız balona dikkat edip arada gözlemek iyi olacak. Birkaç günde bir balonlar yırtılabiliyor. Zaten bir süre sonra anlıyorsunuz balonun kaç gün dayanabileceğini. Bu yüzden ben birkaç balonu hep el altında tutuyorum. Balonu birkaç yerinden delip bidonun ağzına kapattınız, tamam bırakın artık fermantasyon başlasın. Duruma göre 20 gün ile 3 ay arasında bir sürede fermantasyon bitecektir. Bunu balonun sönmesinden anlayacaksınız. Benim bu son yaptığım enzimin fermantasyonu hava sıcak olmasına karşın 2 ay sürdü ama valla harika bir şey çıktı ortaya diyebilirim. Berrak tertemiz bir sıvı besin yapmışım ![]() Yazının uzunluğundan atom bombasını parçalıyormuşuz duygusuna kapılmayın. Hani vardır ya, yeni bir şey alırız da kullanma kılavuzunda 8 sayfa okuyup bir şey anlamayız ama alt tarafı 2 düğmeye basılacaktır. İşte aynen böyle. Enzimi yapmak, bu yazıyı okumaktan çok daha kolay ![]() Kolay gelsin diyorum, sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin |
|
|