agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-02-2010, 09:46   #781
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kaan903 Mesajı Göster
Bu olayın önceki senelerde Hatay'dada gerçekleşdiğine dair haber okumuştum. Sn. Lilium'un dediği gibi zamansız budama olabilir.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 09:55   #782
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Tahminimce fazla azotlu gübrelemeden de kaynaklanabilir. Büyüme döneminin sonunda azotlu gübre azaltılmazsa bu gibi durumlarla karşılaşılabilir. Vejetasyon devam eder yani.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 01:29   #783
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Dünyanın en iri cevizi

Yeni bahçe kuracakların dikkatine,


TÜRKİYE nin Yeni Ceviz Yıldızları ” MARAŞ 18 ve SÜTYEMEZ 1″
.................................................. ............
MARAŞ 18 ceviz çeşidi: Kalite verim ve lezzet yönünden son derece üstün özelliğe sahip olup, iç oranı (%55) ve diğer iç kalite özelliklerinin yüksek olması yanında iç kurduna karşıda dayanıklıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde aranan en önemli özelliklerden biriside meyve içinin tüm ya da en fazla iki parça çıkmasıdır. Bu özellik bakımından Maraş 18 ceviz çeşidi çok yüksek orana sahiptir.
SÜTYEMEZ 1 ceviz çeşidi: Kalite ve verimli olan bu çeşidin iç kalite değerlerinin yüksekliği yanında önemli özelliği çok iri olmasıdır (upov kriterlerine göre). Ceviz meyve türünde aranan ilgili kriterlere göre bu ceviz çeşidi, bugüne kadar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında verim ve kalite özellikleri belirlenerek tescil edilmiş dünyanın en iri (26.63 g) standart ceviz çeşidi olması son derece dikkat çekicidir......................................

Kaynak:
http://ceviz.ksu.edu.tr/.../turkiye-...-ve-sutyemez-1

Ayrıca, bu site de ihtiyacımız olan çok bilgi var.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2010, 21:31   #784
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Ceviz ile ilgili aylardır hemen her çeşidi araştırıyorum, bu çeşidi de incelemiştim. Birçoğumuzun bildiği üzere mükemmel bir ceviz çeşidi yok, meyvesi lezzetli olan erkenci olabiliyor, kabuğu ince olan iç kurduna hassas oluyor, hastalıklara karşı dayanıklılık, güneş yanıklığı, periyodisite, bir de ilkbahar erken donları konusu var. Mehmet Bey'in sitesinde belirtildiğine göre bu çeşitlerin meyveleri gerçekten ekstra, bu çeşitleri bahçesinde bulunduran arkadaşlar var mı? Bu çeşitlerin zayıf yanları nedir acaba?

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2010, 21:53   #785
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bahçem geniş olsa tüm türlerden denerdim ama 1,5 dönüm için ancak 3-4 tane ceviz düşünüyorum.

Bu nedenle benim tercihim fazla taç yapmayan yani büyümeyen türlerden yana...

Ankara şartlarında bu kritere uyan chandler ...

Chandleri tozlayan olarak da pedro ...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 00:09   #786
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Kimi sitede chandler tozlayıcısı olarak pedro olur diyor kimi sitede olmaz. Hangisine inanmak gerektiği konusunda çoğu kişide bir soru işareti görüyorum. Chandler'in soğuklaması 700, pedro'nun soğuklaması 400 saat diye biliyorum doğru mudur? Pedro 7x7 metre ekilebilir diye bir bilgi var internette. Birde pedronun dişi ve erkek çiçeklerinin aynı anda açtığı günler oldukça fazla bu tozlamada başka cins olmadan iyi bir verim alınabilmesini sağlar mı?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2010, 01:03   #787
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Chandler de aslında bir pedro melezi.

Zeyno waffle beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2010, 01:51   #788
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kaan903 Mesajı Göster
Cevizin yeşil kabukları boya ve kimya endüstrisinde kullanılıyor diye biliyorum, bu şekilde yeşil kabukları değerlendirebilen var mı acaba?


Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptığı açıklamada, Türkiye’nin birçok yerinde yaygın bir şekilde yetişen ceviz meyvesinin saymakla bitmeyecek kadar insan sağlığı açısından faydasının bulunduğunu kaydetti. Özellikle ağrı ve sancılı olan yerlere ceviz yağı ile masaj yapılırsa ağrıların hemen gideceğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, cevizin kadınların hamilelik döneminde mide bulantısına iyi geleceğini ve kanda zararlı kolesterolün birikmesini önleyerek, yüksek kolesterolü düşürdüğünü ifade etti. Cevizin damar tıkanıklığında ve şeker hastalığının tedavisinde son derece etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Ceviz yaprağı kaynatılıp su ile sulandırılıp günde birkaç bardak içilirse şeker hastalığına iyi gelir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında ağrıların azaltılmasında, taze meyvelerinden hazırlanan reçelden diş eti çekilmesi hastalığının tedavisinde ve vitamin eksikliğinde başarılı olarak kullanılmaktadır” dedi.Ceviz, uyuzdan bile koruyor

Cevizin soğuk algınlığından deri hastalıklarına, mide rahatsızlıklarından halsizliğe kadar birçok hastalığa çare olduğunu dile getiren Prof. Karadeniz şöyle konuştu: “Ceviz, bağırsak kurdunu döker. Taze ceviz bal ile yenirse basura iyi gelir, cinsel gücü artırır. Ceviz kökünün kabukları zeytinyağı içinde kaynatılarak merhem haline getirilip, basura sürülürse iyi gelir. Böbrek zafiyetini giderir. Ceviz yenirse çıbanı patlatır. Ceviz kurtları düşürür, kadınların beyaz akıntısı, vajen iltihabı, boğaz apsesi, bademcik iltihabı, deri çıbanları, deri döküntüleri, mide ve bağırsak nezlesi üzerine çok şifalı olmaktadır. El ayak titremesini giderir. Kuvvetten düşene iyi gelir. Midenin çabuk acıkması ve hazmı kolaylaştırmak için yenir. Mide gazını giderir. Grip ve nezleye iyi gelir. Öksürüğü keser. Sedef hastalığına iyi gelir. Kısık sesi açar, sırt ağrılarına iyi gelir. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir. Vücudu soğuktan korumak için yenir. Ceviz öğütülür ve vücuda sürülerek uyuzdan kurtulunur. Vebaya iyi gelir. Zayıf vücudu kuvvetlendirir. Yorgunluğu ve bitkinliği giderir. Zehirlenmelere ve zehre karşı yenir. Zindeleşmeyi sağlar. Yeşil kabuklarının suyu çıkartılır, gargara yapılırsa boğaz ağrılarını giderir, buruna çekilirse kanamayı keser, sivilcelere sürülürse derhal izale eder”

Tek başına doktor gibi

Ceviz yaprağının özellikle erkeklerin korkulu rüyası haline gelen saç dökülmelerinde önemli bir önleyici görev görmesinin yanı sıra birçok rahatsızlığa ilaç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Yeşil kabuğunun suyu koyulaşıncaya kadar kaynatılıp saçlara sürülürse saç dökülmesini önler, sivilcelere sürülürse iyileştirir. Cevizin yeşil kabuğu rendelenip sirkeyle beraber kaynatılarak saçkıranlı yerlere sürülürse şifa elde edilir. Ceviz yaprağı haşlanır su ile yıkanırsa saç kepeklenmesini önler. Bir ceviz yaprağı bir fincan su hesabıyla kaynatılıp yemeklerden yarım saat önce içilirse romatizma hastalıklarına ve beze iltihaplarına iyi gelmektedir. Ceviz yaprağı kaynatılıp günde birkaç kez lavaj yapılırsa rahim kanamasını keser. Ceviz yaprağı kaynatılıp elde edilen sıvı içerisinde çatlak eller banyo yaptırılırsa şifa görülür. Ağız kokusuna karşı ceviz yaprağı suyu ile sabahları gargara yapılmalıdır. Kuru kabukları yakılarak külleri bal ile macun yapılır, dişlere sürülürse parlatır. Sert kabuğu yakılır, elde edilen külleri pudra halinde yaraya konursa yarayı iyileştirir. Cevizin yapraklarından elde edilen Juglon maddesi eczacılıkta kan temizleyici ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır. Ceviz aşerme dönemindeki mide bulantısına iyi gelmektedir. Ceviz meyvesinin içindeki kıkırdak doku kaynatılıp çay gibi içilirse, şeker hastalığına şifalı gelmektedir. Ceviz yaprakları kaynatılıp elde edilen sıvı ile bacaklardaki varis ara sıra badana yapılırsa fayda elde edilir. 20 gram kuru yaprak 1 litre suda kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3–4 bardak içilir. Saç boyamak için 60 gram kuru yaprak 1 litre suda kaynatılıp kullanılır” diye konuştu.

Kansızlığı da önlüyor

Şeker hastalarının ve kansızlık problemi yaşayanların kesinlikle ceviz tüketmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Şeker hastaları ceviz yaprağını kaynatıp içmeye devam etmelidir. Ceviz yaprağı ve kabukları kaynatılıp balla karıştırılarak içilmeye devam edildiğinde kansızlığa iyi gelmekte, bu çay kanı temizlemekte, kalbi güçlendirmekte, ishali ve dizanteriyi kesmekte, siniri güçlendirmekte, iç kanamaları ve beyaz akıntıyı kesmektedir. Göz iltihabına ceviz yaprağı kaynatılıp bu suyla gözler pansuman yapılmalıdır. Ceviz meyvesi çocukların gelişmesini hızlandırmaktadır. Basur için taze ceviz yenilmelidir. Ceviz beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını ihtiva ettiğinden, bebekten yaşlıya kadar herkes için ideal bir meyvedir” şeklinde konuştu.

turankaradeniz.com

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2010, 20:54   #789
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Bilgi için teşekkürler sayın denizakvaryumu. Benim sormak istediğim cevizin yeşil kabuğunu kimya veya boya fabrikalarına satan olup olmadığı idi. Neticede bu kabuklar çoğunlukla atılıyor, bir şekilde değerlendirilebilir diye düşünüyorum.

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 09:39   #790
fer
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 4
Ceviz Ağacında meyve sonrası çıkan nedir?

Arkadaşlar dün Bozdağ gezisinde ceviz ağacı üzerinde sarı renkte üzüm gibi bişeyler vardı, oradaki kişiler bunun için birşey söylüyorlar ama ben araştırdığım kadarıyla bir bilgiye ulaşamadım, ceviz ağacını tanıyanlardan ricam bunun ne olduğunu söyleyebilirlermi?
Ceviz ağacında küçük sarı renkte üzüm gibi birşey, bastırınca patlıyor.

Teşekkürler

fer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 20:49   #791
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Hatay
Mesajlar: 19
Sayın fer!

Bahsettiğin şey asalak bir bitki olan "ökse otu"dur. Bu bitki konakladığı bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Konakladığı bitkinin ölümüne neden olur. Bu bitkinin tohumunu yiyen kuşlar, bitkinin tohumlarını başka ağaçlara taşırlar. Bitkiden kesilerek uzaklaştırılması gerekir.

Zeyno waffle beğendi.
MVURUCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 00:13   #792
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fer Mesajı Göster
Arkadaşlar dün Bozdağ gezisinde ceviz ağacı üzerinde sarı renkte üzüm gibi bişeyler vardı, oradaki kişiler bunun için birşey söylüyorlar ama ben araştırdığım kadarıyla bir bilgiye ulaşamadım, ceviz ağacını tanıyanlardan ricam bunun ne olduğunu söyleyebilirlermi?
Ceviz ağacında küçük sarı renkte üzüm gibi birşey, bastırınca patlıyor.

Teşekkürler
cevizin çiçeği olmasın. Fotosunu koyarsanız daha net bilgi verilebilir.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 18:35   #793
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
cevizin çiçeği olmasın. Fotosunu koyarsanız daha net bilgi verilebilir.
Bende öyle düşünüyorum ceviz çiçeği olabilir ama bu zamanda çiçeklenmesi anormal değil midir? Daha fındıklar bile yeni yeni yeşermeye başlıyacak cevize daha bayağı var...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 19:10   #794
fer
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MVURUCU Mesajı Göster
Sayın fer!

Bahsettiğin şey asalak bir bitki olan "ökse otu"dur. Bu bitki konakladığı bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Konakladığı bitkinin ölümüne neden olur. Bu bitkinin tohumunu yiyen kuşlar, bitkinin tohumlarını başka ağaçlara taşırlar. Bitkiden kesilerek uzaklaştırılması gerekir.
Bahsettiğiniz gibi bir zararlı olduğunu oradaki yerli kişiler söylemişti, kuşların bunları yemesi ve bıraktıkları gübre ile çoğaldığını ve daha sonrada kanser gibi ağacı öldürdüğünü söylediler. Bana bu bitki ilginç geldiğinden ne olduğunu anlayamamıştım,
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Sayın agozce
resim yok maalesef, ama ökse otu olduğunu öğrenmiş oldum, teşekkürler.

fer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 19:11   #795
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
cevizin çiçeği olmasın. .
Şubat ortasında (hele havalar bu kadar soğukken) cevizin çiçek açması pek mümkün gözükmüyor bana.

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 20:39   #796
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 134
merhaba benimde bir sorum olacak fidan poşetlerine ceviz diktim vede 15-20 cm felan fide oldu onları daha büyütüp aşılamak istiyorum acaba hangi gübre vermem lazım vede hangi aylarda daha büyümeleri için yardımcı olursanız sevinirim

dussokagi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 23:01   #797
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu günlerden itibaren ayda bir kez -yanılmıyorsam her yaş için 50 gr.- azot verirseniz, çabuk büyür.

Şubat, Mart, nisan. Üç kez verseniz yeter.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 23:01   #798
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kaan903 Mesajı Göster
Şubat ortasında (hele havalar bu kadar soğukken) cevizin çiçek açması pek mümkün gözükmüyor bana.
Akdeniz de ağaçlar çiçek açtı.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 18:57   #799
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Ankara, Sakarya
Mesajlar: 107
Sayın Lilium,

Bunlar yeni ekim planı falan değil. Tüm dünyada ticari ceviz yetiştiriciliği 30-40 yıldır bu şekilde yapılıyor. Sorun bizim akademisyenlerimizin bunu yeni yeni farketmeleri.

Aşağıdaki bağlantıdaki bilgiler ve oraya konulma tarihlerine dikkatinizi çekerim:
http://www.esflora.com/index.php?cPath=24

Ayrıca aşağıdaki bağlantıda bu yöntemlerin geçmişini inceleyebilirsiniz:
http://walnutresearch.ucdavis.edu/To...sp?txtSecNo=20

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Ceviz konusunda yaşar hocanın yeni ekim pilanları
http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=141
Eğer ki bu doğru ise bugüne kadar bizlere yanlış bilgilermi verdiler. Bu sistem çit sistemidir, çit sisteminde dallar birbirine geçer, ceviz budamalarında birbirine geçen dalları alacaksın diye öğrettiler, çit sisteminde dallar birbirine geçmiyormu. Ve ya rüzgardan dallar birbirine çarpıp yaralanmıyormu. dörtbucuk metre mesafede dallar ister istemez birbirine geçecektir.
Doğrusu kafam karıştı.

magent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 19:04   #800
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Ankara, Sakarya
Mesajlar: 107
Sayın Samsunlu55,

Eğer gerçekten bu belirttikleri türleri diktilerse sorun yok ama benim şüphelerim var.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Her sene binlece ceviz ve meyve fidanı dağıtıyorlar, Allah sonumuzu hayır etsin...


İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş proje hakkında bilgi vererek, ceviz çeşidi olarak Chandler, Kaman-1 ve Fernor çeşitlerini kullandıklarını, bu çeşitlerden uygun sayılarla bahçeler oluşturulacağını belirtmiştir. Ayrıca Kaymakam Salim Demir’e sağladıkları destek ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek bundan sonra yapacakları tarımsal projelerde desteklerini talep etmiştir


Haber Tarihi:31.12.2009

Kaynak: http://www.samsuntarim.gov.tr/

magent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 19:20   #801
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Şu resimdeki makina ne işe yarıyor?

http://www.esflora.com/popup_image.php?pID=99

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 22:05   #802
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Çit sistemi dikimlerde budama makinesi

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 23:56   #803
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Ankara, Sakarya
Mesajlar: 107
O resimler Italya'daki bir ceviz bahcesinden. Alanlar büyük ve ağaç sayısı fazla olduğundan mekanik budama yapılıyor. Bu işleme dikimden 4 yıl sonra başlanıyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Şu resimdeki makina ne işe yarıyor?

http://www.esflora.com/popup_image.php?pID=99

magent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 21:39   #804
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Budamayı nasıl yapıyor, ara dalların alınması nasıl oluyor?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 23:15   #805
Ağaç Dostu
 
omer.tuncer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
Ceviz dikiminde azot

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Bu günlerden itibaren ayda bir kez -yanılmıyorsam her yaş için 50 gr.- azot verirseniz, çabuk büyür.

Şubat, Mart, nisan. Üç kez verseniz yeter.
Benim bildiğim cevizde azot meyva tutumu ve gelişmesi için verilir. acaba yanlışmı?

[Dikimden önce yalnız fosfor ve potasyumlu gübre uygulanır. Verilecek gübre miktarı, dikim öncesi 10-50 kg/dekar triple süper fosfat ile 10-40 kg/dekar potasyum sülfat, dikim sonrası 10-30 kg/dekar triple süper fosfat ile 15-45 kg/dekar potasyum sülfat arasında değişmektedir. Kesin rakamlar ve bu gübrelere gerek olup olmadığı toprak analiz sonuçlarıyla belli olacaktır. Derin toprak işlemesi ile 20-40 cm için gereken gübreler de mutlak surette verilmeli, ayrıca dikim öncesi fidan çukurlarının diplerine çukur gübrelemesi de (250 gram triple süper fosfat ve 250 gram potasyum sülfat birlikte) yapılmalıdır.

Dikimde azotlu gübreleme yapılmaz. Fidanların birinci yaşından başlayarak, ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla toprak pH'sına göre amonyum nitrat veya amonyum sülfat verilir.]
yayçep yayınından alıntı

Zeyno waffle beğendi.
omer.tuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 21:21   #806
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-10-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 6
iyi akşamlar babamın samsun çarşambada 50 dönüm tarlası var ceviz ağacı dikmeyi düşünüyor çevrede hiç ceviz bahçesine rastlamadım. Bana çok sulak yerlerde ceviz yetişmeyeceği söylendi ve tarlada 8 metreden su çıkıyormuş. Ne yapmam gerektiği hakkında fikir verirseniz çok sevinirim saygılar

haman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 21:57   #807
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Ankara, Sakarya
Mesajlar: 107
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Budamayı nasıl yapıyor, ara dalların alınması nasıl oluyor?
Mekanik budamaya başlandıktan sonra çok istisna durumlar olmadıkça ara dallar budanmıyor. Bu üretim tekniği aynı zamanda tam bir yönetim sistemi. Başlangıcından, karga sorununa kadar planlama gerekiyor. Bunların tüm ayrıntıları internette mevcut. Akademisyenlerimiz sağdan soldan ceviz selekte edip bilim adamı olduk tan daha öteye gitmeliler. En azından bu araştırmaları derleyip bir kitap(çık) olarak sunabilirler.

magent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 21:59   #808
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Ankara, Sakarya
Mesajlar: 107
Taban suyu yüksek ise dikmenizi tavsiye etmem. Başlangıçta olmasa bile ileriki yıllarda kök bölgesindeki yoğun su agaçları kaybetmenize yol açacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi haman Mesajı Göster
iyi akşamlar babamın samsun çarşambada 50 dönüm tarlası var ceviz ağacı dikmeyi düşünüyor çevrede hiç ceviz bahçesine rastlamadım. Bana çok sulak yerlerde ceviz yetişmeyeceği söylendi ve tarlada 8 metreden su çıkıyormuş. Ne yapmam gerektiği hakkında fikir verirseniz çok sevinirim saygılar

magent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 22:27   #809
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi haman Mesajı Göster
iyi akşamlar babamın samsun çarşamba'da 50 dönüm tarlası var ceviz ağacı dikmeyi düşünüyor çevrede hiç ceviz bahçesine rastlamadım. Bana çok sulak yerlerde ceviz yetişmeyeceği söylendi ve tarlada 8 metreden su çıkıyormuş. Ne yapmam gerektiği hakkında fikir verirseniz çok sevinirim saygılar
Öncelikle aramıza hoş geldin Çarşamba gibi bir yerde cevize altarnatif birçok ürün var. Su ihtiyacı fazla olan ve toprak yönünden seçici olan bitkiler düşünülebilir. Mesela kivi son zamanlardada yaban mersini altarnatif ürünlere örnek gösterilebilir. Hazır yeni üyeyken yazım kurallarına dikkat edelim lütfen. Birde kendinizi şehirlere göre üyeler bölümünde tanıtırsanız sevinirim. Saygılarımla...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 19:42   #810
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: kahramanmaraş
Mesajlar: 50
Merhabalar,ben Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinden aranıza katılıyorum.Benim 11 dönüm tarlam vardı. 6 şubat 2010 da 167 adet ferragnes,157 adet Ferraduel olmak üzere 6x6 badem dikimini gerçekleştirdim.Bahçe tesisi tamamlanmış durumda fakat bizim bölge kurak olduğu için 20 ton'luk çıkma tanker aldım. 2 metre yükseklikte yere çıkardım.Yılda 3 defa doldursam 60 ton eder. Acaba bu su yeterli olur mu?

hamitakkuyu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024