agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-02-2011, 22:42   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Yuvarlakçay'lılar Neden Ayaklandılar?

Yuvarlakçayı Koruma Platformu olarak Muğla ili, Köyceğiz ilçesi, Beyobası beldesi, Pınar köyü hudutları içerisindeki Yuvarlakçay Irmağı’nda yapılmak istenen hidro elektrik santraline (HES) karşı çıkıyor.

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 12:04   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
'Çevre delili' kütükleri jandarma da alamadı


Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Yuvarlakçay’da yapılmak istenen hidroelektrik santralına (HES) karşı köylüler yaklaşık iki aydır nöbet tutuyor. Topgözü Mevkii denilen ormanlık alana kamp kuran köylüler kimseyi bölgeye sokmuyor. Yaklaşık 200-250 kişilik bir jandarma ekibi önceki gün köylülerin nöbet tuttuğu bölgede daha önce kesilen ağaçların kütüklerini almak için baskın yaptı. Ancak Köyceğiz Orman İşletmesi‘nin talebiyle bölgeye giden jandarma, köylüleri aşıp kesilen ağaçları almadı. Köylülerin iddiasına göre, kesilen ‘anıt ağaçları’ açılan davalara ‘delil’ teşkil ediyor.
Türkiye’nin enerji üretimi konusunda son yılların en büyük sorunlarından biri olan HES’ler, Yuvarlakçay’da da toplumsal bir problem haline dönüştü. Bölge halkı Yuvarlakçay Irmağı’na HES yapılacağını duyduğu günden bugüne, ormanlık alanda nöbet tutuyor. Amaçları doğa harikası olduğunu belirttikleri Yuvarlakçay’a HES yapılmasını engellemek. Köylüler Yuvarlakçay Koruma Platformu adı altında bir de grup kurdu. Platformun sözcüsü Murat Demirci, “Köylüler burada 55 gündür kamp kurmuş durumda. Anıt ağaçların kesilmesinden beri gece gündüz nöbet tutuyorlar. Ağaçlar giderse deliller karartılacak. Anıtlar Kurulu sekiz ağacın kesilmesine izin vermişti ancak 10 ağaç kesildi. Bu ağaçları vermek istemiyoruz. Ağaçları Köyceğiz Orman İşletmesi kesti. Ağaç kütüklerini almak için buraya gelirken, jandarmaya güvenlik gerekçesiyle başvurmuşlar. Daha önce de geldiler ikna edemediler. Bu sefer 200’den fazla kişi, baskın gibi sabah saat 07.00’ geldiler. Köylüler yine de kütükleri vermedi. Yolları da kapattılar. Biz yürüyerek bölgeye ulaşabildik” diyor.
Yuvarlakçay civarında altı köy bulunuyor. Pınar Köyü’nden Dulkadir Yorulmaz da gece gündüz nöbet tutanlardan: “Bizim köy buraya iki kilometre mesafede. Buraya elektrik santralı kurulmak isteniyormuş, köylülere de bu konuda bilgi verildiği söylenmiş. Bize kimse bir bilgi vermedi. Çevreciler bizi uyardı. Ağaçlar kesildiğinden beri burada yatıp kalkıyoruz. Jandarma ağaçları almaya geldi. Vermedik. Ağaçları alırlarsa yer açılır, şirket de buraya gelir santralı yapmaya başlar. İsterse jandarma zorla bizi buradan çıkarmaya kalksın. Kanımızın son damlasına kadar Yuvarlakçay’a sahip çıkacağız. Çünkü biz buradan su içiyoruz. Hayvanımız buradan su içiyor. Bahçemizi Yuvarlakçay’ın suyuyla suluyoruz. Su giderse biz de biteriz.” Köylülerden Mustafa Daşkın da, “Ağaçları gizlice kestiler. Bunları vermeyeceğiz. Buradaki su temiz su. Burada altı köy var ve 14 bin kişiyiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyor.
Yuvarlakçay’a en yakın beldelerden Beyobası’nın belediye başkanı Besim Özbek de şunları söylüyor: “Bu bir halk hareketi. Kimse bu köylülere sen şunları yap demiyor. Biz yerel idareciler olarak da halkımızın yanındayız. Ayrıca bir dilekçeyle, buradaki halkın HES’i istemediğine dair yazı yazdık. Herkes imzaladı. Artık gereken yapılmalı.”
10’a yakın dava açıldı
Yuvarlakçay’da yapılmak istenen HES için açılan davalara bakan avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, 10’a yakın dava açıldığını söyledi:
“Özel Çevre Koruma Müdürlüğü’nün plan tadilatına, Muğla Valiliği’nin Çevre Etki Değerlendirmesi muafiyetine, Anıtlar Kurulu’nun anıt ağaçlarının kesimi için izin vermesine, HES onayına gibi konularda davalar açtık. Jandarma bir baskın gibi bölgeye gelerek kesilen anıt ağaçlarının kütüklerini almak istedi. Bunlar davalarımızın delileridir.”
http://www.cevre.metu.edu.tr/node/131

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 12:06   #3
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Yuvarlakçay’da 128 gündür derelerine hidroelektrik santralı (HES) yapılmaması için nöbet tutan köylüler, ilk hukuk zaferini kazandı. İdare Mahkemesi, Muğla Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesi durduruldu.

Pınarköylü Mustafa Daşkın, haberi duyar duymaz herkese haber verdiklerini ve Topgözü’ndeki nöbet tutulan kamp alanında eğlence düzenlediklerini anlattı. Daşkın, “Yaklaşık 1000 kişi toplandı. Türküler söyledik. Basın açıklaması yaptık. Mahkeme kararını okuduk. Bizim için büyük bir sevinç oldu. Çünkü ilk karar bu. Ancak daha yolun başındayız. Maç 90 dakika. Biz 11 dava açtık, şu anda birinden karar çıktı. Yani 1-0 öne geçtik. Bizler davamızda yüzde 100 haklıyız. Bu yüzden kazanacağız” diye konuştu.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.as...&CategoryID=85

ZAFER ,direnen köylülerimizin..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 12:10   #4
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Şalvar Rap:
http://www.youtube.com/watch?v=YdP_TdzXyeg

Kutluyorum bu mücadeleci Anadolu insanlarımı..
Keşke herkes onlar kadar cesur,dik duruşlu,tuttuğunu koparan,ne istediğini bilen insanlar olabilse..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024