agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-05-2010, 21:10   #331
Ağaçsever
 
hbayraktar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 87
Sevgili Selmaa,

Geçmiş olsun, umarım kalan fidecikleriniz sağlıkla büyür. Tüm biber viyollerini boşaltıp bu sefer coco-peat'e yeniden tohum ektim.

Sayın MeyveliTepe,

Üretmekten vakit kalmamış, oluşturduğunuz fenomenin farkında değilsiniz.

Dağınık olarak bir çok yerde bilgi vardır elbet ama bilgisi az olanın bunlara ulaşmak için bol vakti, deneme yanılma için de ayrıca sabrı olması gerek. Siz bunların akıllıca birlikte uygulanması konusunda ar-ge'yi hazır mönü olarak sunuyorsunuz, hem de çok cezbedici ve tam da küçük alanlarını değerlendirmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde. Sadece yazılı iletişim kanalıyla oluşturduğunuz güven, eminim sadece size atıfta bulunanlarla sınırlı değildir.

Bu vesileyle "balık tutmayı" öğrettiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim, 15 yıldır burada yaşayanların "burada hiç bir şey yetişmez" paradigmalarına kapılıp gitmeme ramak kalmıştı, daha benim küçük bahçeden ürün almadım ama şimdiden "UzakYakın" projesinin içinde olmak için hevesleniyorum.

hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2010, 21:17   #332
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar Mesajı Göster

Sayın MeyveliTepe,
Üretmekten vakit kalmamış, oluşturduğunuz fenomenin farkında değilsiniz..
Katılıyorum.

Etrafımda amatör ve hobi düzeyinde bahçe işleri ile uğraşıp da MT blogunu okuyan herkes "demek ki kimyasal gübre ve zehirli ilaç kullanmadan bu iş oluyormuş, ben de başarabilirim" demeye başladı.

arapsabunu beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2010, 22:02   #333
Ağaçsever
 
hbayraktar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 87
Küçük-minik dediğim bahçede ciddi bir inşaat yapmışım farketmeden, 52 kg. için biraz ağır bir yük oldu ama inşaat mühendisi yan komşumuz kendi çalışanlarından iyi iş çıkardığımı söylüyor, yeni işim hazır Yollar kazılınca durum aşağıdaki fotoğraflardaki şekildeydi.

Yol çalışması düşündüğümden çok vaktimi aldı, hazır yapmışken güzelde görünsün diyerek basamak bile yaptım taşlardan, böylece üst katta daha derin toprak ihtiyacı olanları, alt kata derinlik aramayanları ekebileceğim. Bahçeyi 3 tane yükseltilmiş yastık 2 tane de alçak toprak parçasına böldüm, plastik çerçeveleri sabitlemek için 50 cm'lik 65 tane ucu açılmış kazık yaptı bizim usta sağolsun, yere çakması bana ait, epey bir kol çalıştım. Son durumun fotoğrafını çekince ekleyeceğim

Uzun yastığın içini MT formülü (-) gübre (-) klinoptilolit ile doldurdum, toprağın formu şahane oldu, halbuki karışımı koymadan önce orada sadece kum varmış gibi geliyordu, kazmayla zor parçaladığım toprak kütleleri bile kendinden geçip gevşedi.

Tarihi geçmiş 2 paket kadife çiçeği tohumu buldum fesleğenleri daha önce ekmiştim, şimdi kadife çiçeklerinin filizlenmesini bekliyorum
Bir aksilik çıkmazsa fide envanterim:
Domates, biber, fasulye, bezelye, kıvırcık, kabak, patlıcan
yerleşim planını aşağıdaki gibi düşünüyorum, Nar ağacının altı gölgede kaldığından orada da ıspanak, maydanoz, roka vb. ile değerlendirebilirim.

Eklenen Resimler
   
hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2010, 21:56   #334
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-07-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum.
Sayın Meyvelitepe,

Ben de adaları bugün tamamladım.... Kayınpeder sagolsun yardım etti de kısa sürede bitti. Ama etraftakilerin Kaca mal oldu bunlar... Curur bunlar.. Bunlar ne burada... soruları arasında işi bitirdim. 3 adet 1.22x2.44 lük ada oldu. Size sormak istediğim bir kaç soru vardı...

1. 1 torba klinoptilolit kac kg? Bir de Ankara da nerede bulabilirim?
2. EMA ve B5A benzer ürünler mi?
3. EMA yerine EMA bukaşi denilen bir ürün kullansam nasıl olur?
4. Kükürt saf halde olan mı yoksa tarım kükürdümü ve nereden bulunur?

teşekkürler

Ayazkızı beğendi.
aydınlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 00:19   #335
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2009
Şehir: Edirne-İstanbul
Mesajlar: 102
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.fagu03,


Geçenlerde gartengold'a gittim. Bir palet coco-peat alacağım. Sahibi ile tanış olduk artık, çay içiyoruz. Derken biri geldi, coco-peat sordu. Konuşkan bir adammış, anlatmaya başladı. İnternette, meyvelitepe'de gördüm. Ada yapacağım, içine koyacağım diye anlatıyor. Coco-peat olduğunu öğrenince sevindi. Şimdi EM ve leonardit arayacağım, buralarda bulunurmu diye soruyor. Ne diyeceğimi bilemedim

Bilmiyorum, kısmetse kitap da yazarım belki. Basan ve alan olurmu görürüz artık.
Sayın Meyvelitepe,
Gerçekten çok kişiyi bu işe bulaştırdınız Henüz bu işlerin çok başındayım. Bu mükemmel siteden ve sizin gibi değerli katılımcılarından çok faydalanıyorum.

Karşılaştığınız arkadaş gibi Leonardit, EM, Kemik tozu, cocopeat vb ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olanlarını nereden temin edebileceğimiz konusunda da bize yardımcı olabilir misiniz? Reklam olacağı gibi bir endişe varsa da en azından sizin veya sizin gibi tecrübeli başka arkadaşlar bu konuda sizlerin hangi firmayı tercih ettiğinizi söyleyerek yardımcı olabilseniz keşke.

Biz yeniler için hem konuları oku anla hem ürünleri araştır, nerden alsam, acaba bu iyisi mi organik mi vs diye düşünmek o kadar zorlayıcı ki. Çevremdekiler artık "yahu bir işlere bulaştın aklını kaçırdın galiba sen ne kadar çok araştırıyorsun" demeye başladılar )

Ben de bir Leonardit ve EM firmasıyla görüştüm sizi çok iyi tanıyorlar

Leonardit konusunda bir arkadaşımız ürünler ve fiyatlarla ilgili çok detaylı bir çalışma yapmış ama aradığım bir iki firma İstanbul dışında ve biz gönderelim diyorlar ama kargo çok tutuyor.

Kemik tozu sadece magicplant de var başka yerde rastlamadım

İz Elementlerin hepsi aynı mıdır? Organik olmaması söz konusu olabilir mi? Bauhausta bir ürün gördüm yapraktan uygulanı diyordu. Bunlar sulaa suyuna veya toprağa da katılabilir mi?

Ben de sebze bahçelerini yapınca köylü kesin dedikoduya başlar klasik

İnşallah başarılı olurum da örnek oluruz köylülerimize.

Kitabınızın ilk müşterisi olacağıma emin olabilirsiniz.

Ayazkızı beğendi.
cetine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 11:55   #336
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetine Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe,
Gerçekten çok kişiyi bu işe bulaştırdınız
Bulaştırdınız ne demek, boğazıma kadar battım. Şikayetçi miyim? Tabii ki değilim, çok memnunum ama çok da yorgunum.

Bahçenin bir tarafını düzenleyince diğer tarafında da birşeyler yapmak gerekiyor. Du bakalım nereye kadar gidebileceğim...

Ayazkızı, g.c. ve edadilek beğendi.
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 21:17   #337
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Adalarda kullandığım OSB en çok salyangozlardan korumada işe yaradı. Sanırım yüzeyindeki kıymıklardan dolayı salyangozlar adalara çıkmıyor. Etrafta ne kadar çimlenen kadife ve şaşırtılan domates varsa çoğunu yediler, 1 m yükseklikteki tel raftaki hıyarlara bile tırmandılar ama 25 cm.lik yükseklikteki adalara çıkamadılar.

Adada sadece bir tane salyangoz buldum o da OSBnin yüzeyinden tırmanmamış, kenarına taktığım demir çubuktan tırmanmış.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 09:12   #338
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
Sayın Kiraz; bu habere çok sevindim. Ben de adanın etrafına bakır folyo çakmayı düşünüyordum.

iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 22:54   #339
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydınlı Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe,

Ben de adaları bugün tamamladım.... Kayınpeder sagolsun yardım etti de kısa sürede bitti. Ama etraftakilerin Kaca mal oldu bunlar... Curur bunlar.. Bunlar ne burada... soruları arasında işi bitirdim. 3 adet 1.22x2.44 lük ada oldu. Size sormak istediğim bir kaç soru vardı...

1. 1 torba klinoptilolit kac kg? Bir de Ankara da nerede bulabilirim?
2. EMA ve B5A benzer ürünler mi?
3. EMA yerine EMA bukaşi denilen bir ürün kullansam nasıl olur?
4. Kükürt saf halde olan mı yoksa tarım kükürdümü ve nereden bulunur?

teşekkürler
1. Klinoptilolit genelde 25 kg'lık torbalarda oluyor. Aslında her firma başka türlü torbalıyor olabilir. Benim kullandığım umdemin isimli bir ürün. Rota madencilik tarafından üretiliyor. İnternetten telefonunu bulup arayabilirsiniz. Osman bey var orada. Onunla görüşmeye çalışın. Bizim gibilere özel destek vermeye çalışıyor.
2. EMA ve B5A benzer ürünler değil. EMA'nın ne olduğunu biliyoruz. Ancak B5A hakkında bir fikrim yok.
3. Bukashi, EMA emdirilmiş kepek gibi bir malzeme. EM başlığında sn.Doğasever'in çok detaylı anlatımları var.
4. Ben belli bir oranda granül kükürt toprağa karıştırıyorum. Uzun bir sürede mikroorganizmalar tarafından çözülerek toprak asitliğini 6-7 arasında tutmaya çalışıyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 23:04   #340
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Alıntı:
Karşılaştığınız arkadaş gibi Leonardit, EM, Kemik tozu, cocopeat vb ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olanlarını nereden temin edebileceğimiz konusunda da bize yardımcı olabilir misiniz? Reklam olacağı gibi bir endişe varsa da en azından sizin veya sizin gibi tecrübeli başka arkadaşlar bu konuda sizlerin hangi firmayı tercih ettiğinizi söyleyerek yardımcı olabilseniz keşke.
Forumun ilgili başlıklarında bu konularda çok çeşitli ve alternatifli tedarik tavsiyeleri var zaten. Oralara baksanız, size yakın, fiyatı uygun olana kendiniz karar verseniz daha iyi. EMA konusunda rehberlik EM başlığında sn.Doğasever'den.

Alıntı:
Kemik tozu sadece magicplant de var başka yerde rastlamadım
Ben de başka yerden bulamadım. Yalnız, telefon edin. İnternetteki listede olmayan daha büyük ambalajları var ve ambalaj büyüdükçe fiyatı düşüyor.

İz elementlerin hepsi aynı değil tabii ki. İçerikleri farklı farklı. Ben meg-iron-v isimli granül formdaki ürünü kullanıyorum. Onu da sadece yeni tesis ettiğim sebze adası toprağına 2-3 avuç kadar ve bir defaya mahsus. Çokça coco-peat kullanıyorum. Coco-peat, organik, hava ve su tutan bir dolgu maddesi olmasının yanısıra hiç bir makro, mikro element içermez. Bu eksikliği bir kez tamamlamak kafi oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 23:26   #341
Ağaçsever
 
hbayraktar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 87
Kimse yazmıyor, hazırlıklar hepimizi bitap mı düşürdü, konu mu kapandı?

Benim inşaat bitti sayılır, fideleri dikme zamanı geldi rötuşları daha sonra yapacağım, resimleri çektikten sonra yastık-adaları doldurdum. Yan koyduğum resimleri düzeltmeyi de başardım sanırım.

Eklenen Resimler
   
hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 07:30   #342
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Elinize sağlık Sn hbayraktar, adalarınız hayırlı olsun

Biz 2 haftadır pek birşey yapmadık. Geçen haftasonu kararsız kaldım fide dikimi için, havalar sıcak gidiyor diye herkes fide dikti burada. Üstüne yağmur yağdı hava serinledi. Geçen haftalarda kompost çukurunu açıp yakındaki köyden bulduğum koyun gübresini ve yeni parti çim kırpıntısı ekledim, EMA takviye edip karıştırdım.

Kendi yapacağımız bahçe mobilyaları ve ada dış çeperleri için ahşap koruyucu boya aldık. Ama boyamaya vakit olmadı.

Fide dikimini ne aralıkta nasıl yapacağıma karar vermeye çalışıyorum. Domatesli 4 adada kuzey kenar sıraya 4 domates, domateslere yakınca 6-7 biber, diğer kenara yakın patlıcanları dikmeyi düşünüyorum. Sn. Meyvelitepe'nin de söylediği maydonoz ve turpları da aralara serpiştirebilirim. Patlıcan sıcak istiyor, burda olmuyor diyorlar ama az da olsa deneyeceğiz. 2 adada patlıcan yerine salatalık ekebilirim. Kadifeleri tohum olarak eksem çok kolay olacak. Evdekiler çok az ve ışıksızlıktan uzayıp gittiler. Tohumdan ektiğim iri yapraklı fesleğenler 4-6 yaprak oldu, yaklaşık 40 tane var. Bir parti daha ektim, büyüdükçe bahçeye taşıyacağım.

Kalan 4 adanın biri yeşillik-çilek adası. Diğer üçü kabak-kavun-karpuz, fasulye, börülce adası olacak. Kuzey tarafa fasulyeler ekilecek. Ada dışında bol güneş alan güney uca nohutlar, kenarlara mısır ve ayçiçekleri serpiştirilecek.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 09:56   #343
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Belcika
Mesajlar: 43
Sayin yetistiriciler,

Biber tohumlarim 18 gun oldu oda sicakliginda hala cimlenmediler. Domatesler gibi degillermis anladim. Acaba diyorum gec mi kaldim bu sezon icin biberlerde? Yeni bir set tohum cimlendirme yapsam urun alabilir miyim?

koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 14:17   #344
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
Ben tıkandım kaldım. Adaları dolduracak toprağı temin edemedim bir türlü. Yakındaki fidanlık, iki m3 toprağı kapıya dökmek için 200 tl istedi. Mesafe 3-4 km kadar. Bu fiyat normal mi bilmiyorum ama bana fazla geldi. Bir kaç yerden daha fiyat almak istiyorum. Araba eşimle beraber şehir dışında bu yüzden hiçbir şey yapamıyorum. Çok sinir bir durum, fideler kenarda bekliyor.
Boş durmamak için kompost malzemesi topluyorum ben de. Sabahleyin belediye çalışanları yol kenarındaki otları biçti. Bir sürü taze otum oldu.

iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 14:25   #345
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
Sayın hbayraktar yastık adalarınız hayırlı olsun. Pratik bir çözüm olmuş. Bol ürün dilerim

iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 22:16   #346
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Evet, olabildiğince derin çukur açıyorum. Onun da dibinde bir çukur daha açıp oraya dikiyorum. 10 gün önce diktiklerimin boyu çukurun üst hizasına geldi bile. Büyüdükçe de azar azar dibini dolduruyorum. Bu böyle 2-3 hafta devam eder. Ondan sonra tutabilirsen tut bitkileri

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 22:26   #347
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Bu arada, hafta sonu fırsat bulabilirsem geçen yıldan yapmaya karar verdiğim bir şeyi yapacağım. Bir metre derinliğinde geniş bir çukur açıp, bir çuval keçi gübresini boca edeceğim. Çukurun dibine aynı yöntem ile biribirinden 50-60 santim uzakta iki pembe domates fidesi dikeceğim. Büyüdükçe de çukuru dolduracağım. Amacım bu iki fideye devasa bir kök sistemi yaptırmak.

Tahminim doğru çıkarsa, bu domatesler için kule kurmam gerekecek

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 22:40   #348
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Yapmayın, beni kışkırtmayın Sayın MeyveliTepe Yarın Adacıklardaki domateslerin köklerini doldurmaya gittiğimde, banada çukur kazdırıp domates fidesi [kule yapamam ama ] diktirmeyin.. Hani fena da olmaz..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 23:15   #349
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Bence bir tane olsun deneyin. Farkı görmüş olursunuz. Yanlız çeşitler de uygun olsun. Ben bir kök pembe bir kök de santini deneyeceğim. İki çeşit de kök güçlü olduğu zaman toprağın üstünde harikalar yaratıyorlar.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 23:19   #350
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Bir zaman, bir başlıkta yazmıştım (hangi başlık olduğunu hatırlamıyorum). Bundan 13-14 yıl önce ABD'de otururken, ev sahibim arka bahçesinde tek bir kök domates göstermişti. Bitkinin yüksekliği 2-3 metre arasında, çapı da yine iki metre civarında idi. Tüm yaz yüzlerce kilo domates topladı o tek kökten

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 19:11   #351
Ağaç Dostu
 
Smyrna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2010
Şehir: İzmir/Zeytinalan
Mesajlar: 120
Hadi hayırlısı. 3 metrelik domatesler öyle mi? Her türlü iddiaya girerim ki meyvelitepe yüksek performans gerektiren bir işte yöneticilik yapıyor. Hedefe ulaşmamız mümkün değil. Tam sebze adalarını yaptık artık yorgunluk atabilirz diyoruz hop yeni hedef. havuç sürekli önde gidiyor.

Smyrna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 20:43   #352
Ağaçsever
 
hbayraktar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 87
Teşekkür ederim Sn. verdoque ve iko10, sizlere de kolay gelsin.

Doğrusu toprak getirtmek bana da epey pahalı geldi, bu yıl ilk sebze yetiştirme deneyimimi coco-peat ve yanmış gübre ve yoldan çıkan elenmiş toprak ile deneyip, gelecek sene bulabilirsem bol kompost ile toprak seviyesini daha fazla yükseltmeyi istiyorum, başka türlü 2-3 mt'lik domates ağacı olmaz herhalde. Çapı ne kadar demiştiniz 2 mt mi?

Daha önceki mesajlardan okuduğumu şöyle yorumlamıştım ben 10 cm kadar kazıp oraya dikeyim fideleri, sonra 1. boğazlamada toprak seviyesine çıkarır, ikinci boğazlama da bir 5-10 cm lik tepecik yapıp oluşan arıklardan sularım komikmişim, bu durumda salçalık-kurutmalık domates hayallerimi gelecek seneye erteliyorum, sabah kahvaltısına yetsin bari.

Ayazkızı beğendi.
hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 21:13   #353
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
Biz daha sebze adalarıyla baş edemezken yeni hedefimiz belli oldu yani. 2 metre çapında domates ağaçları. Sadece imdat diyebiliyorum

edadilek beğendi.
iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 21:50   #354
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Bugün, öğleden sonra gittiğimde ilk işim 6 adet sandelyeyi boyamaktı. Tabii ondan sonra da sebze adaları ve domates ağacı için yer hazırlıkları yapılacaktı. Boyadan sonra, soluğum kesildi. Ne zormuş ? Ağaç başka zamana kaldı !

Eklenen Resimler
   
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 10:28   #355
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Sayın Sındırgılı, boyamış olduğunuz beyaz sandalyeleriniz çok zarif . Umarım bu yorgunluğunuzu sandalyenize oturup çayınızı içerken giderirsiniz. Sebze adalarınız ve fideleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor, inşallah seneye nasipse bende tam teşekküllü sebze adası oluşturacağım.

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 10:37   #356
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bir kök domatesten kilolarca toplama fikri çok cazip, büyük bir bölümü sadece tek fideye ayırıp, tarif ettiğiniz gibi çukur kazıp, kademe kademe doldurarak muhakkak deneyeceğim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 12:32   #357
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Acaba buradaki gibi olur mu?
Galiba domatesin cinsinden kaynaklanıyor.

Ayazkızı beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 12:45   #358
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Öyle bir şey büyük ihtimal olmayacaktır. Fotoğraftaki bitkinin türü tam olarak nedir bilmiyorum ama odunsu dallarına bakarsak muhtemelen çok yıllık bir bitki.

Bizimkisi, kuvvetli köke iyi tepki veren bir sırık çeşitine çok büyük ve güçlü kök yapma imkanı vererek tek kök bitkide devasa gövde ve dal yapısıyla çok meyve almaya çalışmaktan ibaret.

Denilebilir ki, tek gövde yerine 8-10 fide dikelim aynı şey olmaz mı? Büyük ihtimal olmaz. Çünkü tahmin ettiğim gibi olursa, bitki 8-10 normal fidenin yapacağından daha geniş ve daha yüksek bir hacime sahip oluyor. Meyveleri 4-5 kat halinde yukarı doğru gidiyor.

Güçlü kök sistemini göz önünde bulundurarak, koltuk alırken uygun sayıda ve yerde koltuğa izin vererek, apartman misali meyve yaptırmaya dikkat göstermeli. Yoksa tek gövdede böyle bir kök ile 10 metre yükselme eğilimi gösterir.

Çeşit olarak pembe domates çok uygun. Geçen yıl, kuvvetli bitkide hem meyve sayısı hem de meyve büyüklüğü bakımından çok cömert olduğunu gördüm.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 12:56   #359
Ağaç Dostu
 
omer.tuncer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Acaba buradaki gibi olur mu?
Galiba domatesin cinsinden kaynaklanıyor.

üzüm: resimdeki sistem hipotronik sistem japonların yaptığı 100 metrekarelik alanda tek kökten 8 ton domates alıyorlar.

edadilek beğendi.
omer.tuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 21:40   #360
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Yaklaşık 15 gün önce diktiğim ve şu anda bıldırcın gibi olan domates fidelerini büyük bir cesaret örneği göstererek radikal bir kararla kökleyip şu anda pişmiş aşa su katan üstat Meyvelitepenin yaptığı gibi olabildiğince derin çukurlar açıp yeniden dikeceğim.İnşallah fazla fire vermem.Zararın neresinden dönersem kardır diyorum...Daha yolun çok başında olmalıyım.Rahmetli Barış Manço'nun dediği gibi kendimi hıyar gibi hissediyorum.Bendende bu saatten sonra olsa olsa ancak cacık olur...)

ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024